adscode
adscode

YKS ve sınav köleliği

Üniversiteye ya da diğer sınavlara hazırlanmak çok büyük özveri gerektiriyor. Aşırı disipline olmaz ve hayattan kopup sınava odaklanamazsanız işiniz zor.

YKS ve sınav köleliği
Milliyet Diyalog

Üniversite sınav başvurularıyla birlikte YKS için de geriye sayım başladı. Artık her günün, her saatin çok önemi var.

Evet, kısa bir süre kaldı ama hâlâ her şeyi toparlayıp, sizi hedefe ulaştıracak yeterince zaman var! Yeter ki bu süreyi en iyi şekilde değerlendirin!..

Peki ama nasıl?

Üniversite ve diğer sınavlara hazırlık süreci maraton yarışına benzer.


Enerjinizi, zamanınızı ve aklınızı iyi kullanırsanız, uzun süre sonlarda götürdüğünüz yarışı en önlerde bitirebilirsiniz!

Maratonun ilk yüz metrelerinde en önde gidenlerin yarışı yarıda bırakması ya da sonlarda bitirmeleri, buna karşın, ortalarda gidenlerin son yüz metrelerde atağa kalkarak, ipi en önlerde göğüslemesi, taktik, teknik ve kondisyon kadar, aklın da öne çıkmasıdır.

Üniversiteye hazırlıkta son yüz metrelere geldik yani atılan her adım artık çok önemli.

Peki, bu noktada neler yapılabilir?

Disiplin şart

Önceki yılların deneyimleri çerçevesinde, öne çıkan, en önemli ayrıntılar şöyle:

Zaman kullanımı çok önemli. Bir soruyu ya da herhangi yazılı bir metni asla ikinci kez okumayın. Yoksa sınavda zaman sorunu yaşarsınız!

En çok yaptığınız hataları tek tek bir yere not edin ve onları bir kez daha yapmama konusunda disipline olun!

Son üç yılın YKS sorularını konulara göre ayırın ve ÖSYM’nin soru sorma mantığını yakalamaya çalışın.

Test çözerken mutlaka cevap kartı kullanın ve doğru şıkları oraya işaretleyin. Kaydırma yapmayın!

Sakın hasta olmayın!

Çok zor olacak ama tümüyle izole olun, dış dünyayla üç beş aylığına tüm kontağınızı kesin.

Sosyal medya hesaplarınızı dondurun, kendi kendinizi takip için ayrı bir hesap açıp tüm gelişmeleri ve en doğal son halinizi oraya kaydedin ve dışarıdan bir göz olarak, gidişatı sürekli kontrol altında tutun. Gözler kaydığında, çalışmalara birkaç gün ara verin!

Hedefi olan adaylar çok daha başarılı oluyor, bu yüzden okuyacağınız kent, üniversite ve fakülteleri şimdiden belirleyin, tercihlerinizi son dakikaya bırakmayın ve mutlaka B, C, D planlarınız olsun!


Meslekleri yakından tanıyın. Sanki o bölümü kazanmış, mezun olmuş ve o işi yapıyormuş gibi düşünün, sonra da en beğendiğiniz karedeki sizle, o hayaline kavuşan siz birbiriyle ne kadar örtüşüyor, mutlaka kontrol edin. Yoksa, derin hayal kırıklıkları yaşanabiliyor!..

Uyku düzeninizi, tuvalet alışkanlığınızı, kapalı mekânda 3-4 saat kalma ve yeme içmenizi şimdiden disipline edin. Çalışma ve yatak odanız mümkün olduğunca sade olmalı. Ders çalışırken ya da uyumaya çalışırken dikkatinizi dağıtacak, sizi alıp hayal dünyasına götürecek hiçbir şey olmamalı.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)