adscode
adscode

YKS yerleştirmeleri hakkında merak ettiğiniz her şey bu haberde!

2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna göre merkezî yerleştirme işlemleri ne zaman ve nasıl yapılacak? Ek yerleştirmeler ne zaman? İşte yerleştirmelerle ilgili tüm sorularınızın yanıtı haberimizde...

YKS yerleştirmeleri hakkında merak ettiğiniz her şey bu haberde!
Eğitim
Güncelleme : 11-Jul-19 14:34

MERKEZÎ GENEL YERLEŞTİRME NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?


Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel Yetenek Sınavıyla Seçme yöntemi ise 5. maddede anlatılmaktadır. Merkezî Yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir.


Tablo 1A’da hangi puan türünde en az kaç puan alan adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih edebilecekleri ya da yükseköğretim programlarına ön kayıt yaptırabilecekleri görülmektedir.
Tablo 6A ve 6B.1 ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı/yakın alanda olduğu kabul edilen ek puanları ile yerleştirilebilecekleri lisans programlarını, Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve ek puanları ile yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir.


Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına, ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirileceklerdir. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmezler. Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Tablo 6B.2'de belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. M.T.O.K. kontenjanlarının boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.


MERKEZÎ YERLEŞTİRME İŞLEMİNDE EŞİT PUAN ALAN ADAYLARA NASIL BİR İŞLEM YAPILIR?

Merkezî yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacaktır. Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse, ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL sınav puanı büyük olana öncelik verilecektir.
Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde OBP’si yüksek olana, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.


TÜBİTAK YARIŞMALARINDA BAŞARILI OLANLAR


YKS'ye başvuran adaylardan ortaöğretim kurumlarında okumakta iken Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu - Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (TÜBİTAK-BİDEB) tarafından;
a) Uluslararası bilim olimpiyatlarına ve proje yarışmalarına gönderilen ve dereceye giren,
b) Yurt içinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren
adaylar ile ilgili yükseköğretim programları, derece alınan alanlara göre şöyledir:


Bilgisayar alanında alınan dereceler için bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, ekonometri, elektrik-elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, istatistik, istatistik ve bilgisayar bilimleri, kontrol ve otomasyon mühendisliği, matematik ve bilgisayar bilimleri, matematik-bilgisayar, mekatronik mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, yapay zeka mühendisliği, yazılım mühendisliği.


Biyoloji alanında alınan dereceler için beslenme ve diyetetik, biyokimya, biyoloji, biyomühendislik, biyosistem mühendisliği, biyoteknoloji, biyoteknoloji ve moleküler biyoloji, diş hekimliği, eczacılık, genetik ve biyomühendislik, gıda mühendisliği, kimya-biyoloji mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, mühendislik ve doğa bilimleri programları, orman mühendisliği, su ürünleri mühendisliği, tarımsal biyoteknoloji, tarımsal genetik mühendisliği, tıp, veteriner, zootekni.


Coğrafya alanında alınan dereceler için coğrafya, coğrafya öğretmenliği, çevre mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, geomatik mühendisliği, harita mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, maden mühendisliği, meteoroloji mühendisliği, şehir ve bölge planlama, tapu kadastro.
Değerler Eğitimi alanında alınan dereceler için dini ilimler, ilahiyat, islami ilimler, okul öncesi öğretmenliği, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sınıf öğretmenliği, sosyoloji.


Enerji Verimliliği alanında alınan dereceler için elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, enerji mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, enerji yönetimi, imalat mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, makine mühendisliği, makine ve imalat mühendisliği, mekatronik mühendisliği, mekatronik sistemler mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, nükleer enerji mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği.


Fizik alanında alınan dereceler için astronomi ve astrofizik, astronomi ve uzay bilimleri, elektrik-elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, fizik, fizik mühendisliği, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, geomatik mühendisliği, gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği, harita mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği, havacılık elektroniği, havacılık ve uzay mühendisliği, hidrojeoloji mühendisliği, imalat mühendisliği, inşaat mühendisliği, jeofizik mühendisliği, jeoloji mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, makine mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği, mekatronik mühendisliği, mekatronik sistemler mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, nanoteknoloji mühendisliği, nükleer enerji mühendisliği, otomotiv mühendisliği, uçak mühendisliği, uçak elektrik-elektronik, uzay bilimleri ve teknolojileri, uzay mühendisliği, uçak ve uzay mühendisliği.


Kimya alanında alınan dereceler için biyokimya, çevre mühendisliği, deri mühendisliği, diş hekimliği, eczacılık, endüstri mühendisliği, gıda mühendisliği, jeoloji mühendisliği, kimya, kimya mühendisliği, kimya-biyoloji mühendisliği, kimya ve süreç mühendisliği, lif ve polimer mühendisliği, maden mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları, nanoteknoloji mühendisliği, petrol ve doğalgaz mühendisliği, polimer mühendisliği, tekstil mühendisliği, tıp.


Matematik alanında alınan dereceler için bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, ekonometri, ekonomi ve finans, elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, endüstri mühendisliği, endüstri ve sistem mühendisliği, geomatik mühendisliği, harita mühendisliği, iktisat, inşaat mühendisliği, istatistik, istatistik ve bilgisayar bilimleri, işletme, kontrol ve otomasyon mühendisliği, makine mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, matematik-bilgisayar, mekatronik mühendisliği, mühendislik programları, mühendislik ve doğa bilimleri programları.


Psikoloji alanında alınan dereceler için çocuk gelişimi, halkla ilişkiler ve reklamcılık, insan ve toplum bilimleri, okul öncesi öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, reklamcılık ve halkla ilişkiler, sanat ve sosyal bilimler programları, sosyal hizmet, sosyoloji, Türk halkbilimi.


Sosyoloji alanında alınan dereceler için antropoloji, arkeoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, Avrupa birliği ilişkileri, coğrafya, felsefe, halkbilim, halkla ilişkiler, hukuk, insan ve toplum bilimleri, psikoloji, sanat tarihi, sanat ve sosyal bilimler programları, siyaset bilimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, sosyal hizmet, sosyoloji, Türk halkbilimi, uluslararası ilişkiler.
Tarih alanında alınan dereceler için antropoloji, arkeoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, kültür varlıklarını koruma ve onarım, müzecilik, sanat tarihi, tarih, tarih öğretmenliği, tarih öncesi arkeolojisi, Türk dili ve edebiyatı, uluslararası ilişkiler.


Teknolojik Tasarım alanında alınan dereceler için elektrik-elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, endüstriyel tasarım, endüstriyel tasarım mühendisliği, endüstri ürünleri tasarımı, imalat mühendisliği, inşaat mühendisliği, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, malzeme bilimi ve mühendisliği, otomotiv mühendisliği, uzay bilimleri ve teknolojileri.


Türk Dili ve Edebiyatı alanında alınan dereceler için basın ve yayın, bilgi ve belge yönetimi, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, dilbilim, dilbilimi, gazetecilik, halkbilim, karşılaştırmalı edebiyat, Türk dili ve edebiyatı, Türk halkbilimi, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği.


TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasında birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alanlardan isteyenler; alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu ve indirimli programlar hariç (İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nin Fizik (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Kimya (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Matematik (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Koç Üniversitesi’nin Fizik (Burslu) 3 kontenjan, Kimya (Burslu) 3 kontenjan, Matematik (Burslu/İndirimli) 3 kontenjan, Moleküler
Biyoloji ve Genetik (Burslu) 3 kontenjan ve Sabancı Üniversitesi’nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi programları (Tüm programlarda Burslu/İndirimli) 2 kontenjana yerleştirme yapılabilir.), istediklerine sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir. Bu adaylar burslu ve indirimli programlara yerleştirilmek istiyorlarsa 2019-YKS’ye girmek ve kendilerine verilecek olan ek puanla merkezî yerleştirme işlemlerine dâhil olmak zorundadırlar. Ek puan alarak merkezî yerleştirme ile burslu ve indirimli programlara yerleşemeyen adaylar burslu ve indirimli programlar hariç istediklerine sınavsız olarak yerleştirilecektir. Kazandıkları derece nedeni ile 2019-YKS’ye girmeyip sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanmak isteyen adayların da mutlaka 2019-YKS’ye başvurmuş olmaları gerekmektedir. TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adaylara yönelik olarak yukarıdaki uygulamaların yapılabilmesi için 2019-YKS'ye başvurmuş adayların (sınavsız giriş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da dâhil), 1 Haziran-3 Temmuz 2019 tarihleri arasında TÜBİTAK’ın https://ebideb.tubitak.gov.tr internet adresinden bireysel olarak başvuru yapmaları ve onayladıkları başvuru formunun çıktısını alıp imzaladıktan sonra TÜBİTAK’a 10 Temmuz 2019 günü mesai bitimine kadar ulaştırmaları gerekmektedir. Adayların katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, tercihleri, T.C. Kimlik Numaraları, adları ve soyadlarının, TÜBİTAK tarafından ÖSYM'ye en geç 17 Temmuz 2019 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir.


2019-YKS’ye başvurusunu yapan adaylardan 17 Temmuz 2019 tarihinden sonra yukarıda belirtilen sınavsız geçiş şartlarını sağlayanların, katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, T.C. Kimlik Numaraları, adları, soyadları ve yükseköğretim programları tercihlerinin TÜBİTAK tarafından en geç 18 Eylül 2019 tarihine kadar ÖSYM'ye bildirilmesi kaydıyla, yerleştirme işlemleri (mevcut kontenjan harici), 27 Eylül 2019 tarihine kadar ÖSYM tarafından yapılacaktır. Ek puanlarıyla yerleşecek adayların tercih süresi içinde tercihlerinin sisteme girişini yapmış olmaları gerekmektedir.
Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında derecelere uygulanacak katsayılar ve sınavsız giriş, YKS'ye ilk kez başvurulduğu yıl uygulanır, bundan sonraki YKS'lerde bu adaylar için herhangi bir uygulama yapılmaz. Derece alan adaylar, ilk kez YKS'ye başvurdukları yıl TÜBİTAK'a süresi içinde başvurarak bilgilerinin bu kurum tarafından ÖSYM'ye resmen ulaştırılmasını sağladıkları takdirde bu haktan yararlanabileceklerdir.


EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?


Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.


Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.


Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.


Ek yerleştirme tercih ücreti 20,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.


ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.


YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?


Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)