adscode
adscode

YÖK bu kez şaşırttı!

Eskişehir’de Kent Konseyi’nin konferansı vardı. Günübirlik gidip dönecektim. YÖK’ten Sezer Hoca aradı, “Çok beğeneceğin bir toplantı var, kaçırma” deyince, gecenin köründe, rotayı, anında, İstanbul’a değil, Ankara’ya çevirdim...

YÖK bu kez şaşırttı!
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 13-Mar-19 09:42

YÖK’e ne zamandır gitmemiştim. En son gittiğimde yine Yekta Hoca’ya uğramıştım. YÖK üyesi olarak, mini minnacık bir odada kızağa çekilmiş, YÖK’te olup bitenleri izliyordu. Yusuf Ziya Özcan ve Gökhan Çetinsaya ekibinin neredeyse aldığı her karara muhalefet şerhi koyuyordu.

Derken Başkan oldu, ardından da ikinci kez atandı. Kendi ekibini kurdu. Dün eleştirdiği ne varsa, bugün onları, iyileştirmeye, YÖK’ü kurumsallaştırmaya çalışıyor.

Başarılı mı?

Eski başkanlardan çok daha başarılı olduğu kesin.

Tek sorunu, eskiler bir yapıp on gösterirken, kendisi on yapıp bir bile gösteremiyor. Siyasete mesafeli duramıyor.

Peki, YÖK’te siyaset var mı?

Kurmayların pek çoğuyla görüşüp, 100/2000 programı çerçevesinde, doktora yapan öğrencileri görünce, içime su serpildi. Liyakate önem verilmiş, bugünden çok gelecek düşünülmüş, en önemlisi de doktora öğrencilerine hiç olmadığı kadar moral destek sağlanmış. Keyifli bir toplantıydı. Önce Yekta Hoca konuştu. Sonra da bursiyer doktora öğrencileri ve danışman hocalar söz aldı. Müthiş bir heyecan ve iyimserlik vardı.

Üniversitelerdeki siyasetin ve sıradanlığın neredeyse zerresi yoktu. Hepsi de pırıl pırıldı ve kendi bilim alanlarında, bugünden çok geleceği hedefleyen projelere imza atmaya hazırlanıyorlardı.

Hatta başörtülü bir öğrenci, herkesin hislerine tercüman olup, beynimizi, aklımızı, geleceğimizi, hiç kimse ipotek altına alamaz hatırlatmasında bulundu. Toplantı sonrasında, Yekta Hoca’ya, “Hocam ne olur, doktora öğrenci seçiminde kullandığınız kriterleri, rektörlere de uygulayın” dedim, herkes gülüştü...

Doktora programındaki öğrencilere 2 bin 250 lira maaş veriliyormuş. Bence çok az ve az 5 bin lira olmalı. Çünkü, akılları geçimlerinde değil, araştırmalarında olmalı!..

Sayı yetersiz!

Saraç, mevcut programı, sıradan bir burs programı olarak görmediklerini özellikle hatırlattıktan sonra, dünyadan örnekler verdi.

“Çin’de 1000 kişiye 2.2; Amerika’da 1000 kişiye 1.7; Avrupa Birliği ülkelerinde 1000 kişiye 1.5 doktoralı kişi düşerken, Türkiye’de bu oran 1000 kişiye 0.4. Bütün amacımız, doktoralı insan kaynağı oranını artırmak” dedi.

Peki, üniversitelerde adeta parayla satılan doktora diplomalarından haberi yok mu? Elbette var. Belki de bu programı onlar da ders alsınlar diye vitrine çıkarttı ve sıkı takipçisi oldu.

En çok merak ettiğim alanlardaki doktora öğrencilerinin sayılarını sordum, işte rakamlar:

Aşı Çalışmaları: 20, Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji: 10, Doğal ve Bitkisel Ürünler: 82, Hidrojen Yakıt Pilleri: 45, Robotik, Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi: 37

Program çerçevesindeki öğrenci sayısı 3 bin 500 civarındaymış ve 5 bine çıkartılması hedefleniyormuş!

 

Yazının devamı için tıklayınız 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)