adscode
adscode

YÖK kriterleri ve kadın rektörler?..

YÖK, üniversiteler ve öğretim üyeleri gündemde yine en ön sıraya çıktılar.Keşke çok daha iyi koşullarda ve çok daha farklı gerekçelerle konuşuluyor olsalardı...

YÖK kriterleri ve kadın rektörler?..
Milliyet Diyalog
Siyasetteki sancı dünden bugüne üniversiteleri hep etkiledi.

Görünen o ki etkilemeye de devam edecek.

Ülkedeki huzur kadar, üniversitelerdeki huzur da çok önemli.

Bu huzuru bozmaya, özellikle de öğrencilerin huzurunu kaçırmaya hiç ama hiç kimsenin hakkı olmamalı!..

YÖK de bu konuda yangına körükle gitmemeli, sakinleştirici olmalı.

Bugünler de gelir geçer ama yapılanlar hiç unutulmaz!..

Ülkemizin huzuru için herkese önemli görevler düşüyor.

Bunu da didişerek değil, kenetlenerek başarabiliriz...

Yurtdışı eğitim?

YÖK, yurtdışında öğrenim görecek öğrencileri uyardı.

İyi de yaptı, yoksa daha sonra içinden çıkılamaz hale geliyor.

Yatay geçişlere ve alınan diplomalara denklik verilmiyor.

Onca emek, para ve zaman boşa harcanmış oluyor...

Yurtdışında öğrenim görmek isteyen adaylardan da, tıpkı yurtiçinde olduğu gibi, 150, 180 taban puanları istenecek; ayrıca, tıp, hukuk, mühendislik için getirilen barajlar yurtdışı öğrencileri için de geçerli olacak.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan ve dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 içerisine giren ve tanınan üniversiteler dışında kalan yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin, eğitime başlayacakları yıl ÖSYM’nin yaptığı YGS ve LYS’ye girmeleri gerektiği belirtildi.

Bu adayların tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer almaları, ÖSYS Kılavuzu’ndaki diğer alanlarda, en az Türkiye’deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin aldığı puanı almış olmaları gerektiği kaydedildi.

Kılavuzda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için de YGS’ye girip 2016-YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan alınması zorunluluğu bulunduğu belirtildi...

YÖK’ün ilk 500 ısrarını anlamak gerçekten zor.

Kendilerine sormak gerekir:

İlk 500’e kaç üniversitemiz giriyor?..

57 erkek, 1 kadın

Son 17 ayda atanan 57 rektörden sadece 1’i kadınmış.

Genele baktığınızda da durum farklı değil.

Oysa öğretim üyesi sayılarına baktığınızda, sayı neredeyse yarı yarıya.

Peki, ortaya çıkan bu çarpık tablonun nedeni ne?

YÖK ve üniversitelerde erkek egemen bir yönetim mi var yoksa kadın hocalar yönetime sıcak bakmıyor mu?

Alaaddin Dinçer, üşenmemiş, bu konuda uzun uzadıya bir derleme yapmış:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiği 17 aydan bu yana son atamalarla birlikte 58 kamu üniversitesine rektör atadı. Atanan rektörlerin tamamına yakını erkek adaylardan oluştu. Sadece bir üniversitede (Düzce Üniversitesi) kadın aday atanma şansı yakalayabildi. Atama yapılan 58 üniversitede 150 rektör yardımcısının 6’sı kadın olup oranı yüzde 4’tür. Sayılara bakarak erkek rektörlerin erkek yardımcıyla çalışmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Önceden atama yapılan 5 kadın rektörün üniversitelerinde de rektör yardımcılarının büyük bölümü erkeklerden oluştu.

Önceden atama yapılan 5 kadın rektör ile sonradan atama yapılan 58 üniversitenin toplamda 63 üniversitenin incelenmesinden elde edilen bulgulara göre bu üniversitelerde 155 erkek, 10 kadın rektör yardımcısı görev yapmakta. Kadın rektör yardımcılarının 6’sı üç üniversitede (Ege, Boğaziçi; Mimar Sinan Üniversitesi) bulunmaktadır. İncelenen 63 üniversitenin 6 tanesinde 4, 30 tanesinde 3, 19 tanesinde 2, 7 tanesinde 1 rektör yardımcısı görev yapmaktadır. Yeni kurulan bir üniversitede ise henüz rektör yardımcısı atanmamıştır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)