adscode
adscode

'YÖK olarak önerilerimizin yasalaşmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyoruz'

YÖK Başkanı Saraç, "(Sanayi ve üretime desteğe ilişkin kanun) Yeni YÖK olarak önerilerimizin yasalaşmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyoruz ve bu yapısal değişiklikleri 'yükseköğretimde sessiz devrim'…

'YÖK olarak önerilerimizin yasalaşmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyoruz'
Eğitim
YÖK Başkanı Yekta Saraç, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanuna yönelik, "Yeni YÖK olarak önerilerimizin yasalaşmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyoruz ve bu yapısal değişiklikleri 'yükseköğretimde sessiz devrim' olarak adlandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Saraç, dün Resmi Gazete'de yayımlanan "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a ilişkin değerlendirmelerini, sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamayla paylaştı.

Düzenlemenin üniversiteleri her düzeyde daha rekabetçi ortama yönelteceğini, kaliteyi yükseköğretimdeki büyümenin merkezine oturtacağını belirten Saraç, YÖK'ün bazı yetkilerinin de devredileceğini bildirdi.

Kararların dış paydaşlara da açık ve daha paylaşımcı şekilde alınmasının sağlanacağını kaydeden Saraç, "Mutluyuz, yeni YÖK olarak önerilerimizin yasalaşmasından dolayı haklı bir gurur yaşıyoruz ve bu yapısal değişiklikleri 'yükseköğretimde sessiz devrim' olarak adlandırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemeyle Kalite Kurulunun oluşturulacağını, üniversitelerin ülke ve bölge ihtiyaçlarına göre ihtisaslaşmasının önünün açılacağını vurgulayan Saraç, şöyle devam etti:

"Üniversiteli işsizler ile ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlardaki iş gücü yetersizliği, yakın dönemde ülkemizin önündeki en önemli ve öncelikli konuların arasında yer alacaktır. Bu yasal düzenleme kapsamında oluşturulacak kurulla, YÖK'ün kontenjan planlaması, kamu ve özel sektör paydaşlarının da görüşü alınarak, daha rasyonel ve katılımcı şekilde yapılabilecektir. Ülkemizde beceri odaklı insan kaynağına çok daha fazla ihtiyaç olmasına rağmen, bu ihtiyacı karşılayacak meslek yüksekokulları ve bu okullardaki programlara bugüne kadar yeterince odaklanılmamıştır. Bu yasal düzenlemeyle oluşturulacak kurulda, bu sürecin dış paydaşları ve sanayi de yer alacaktır. Meslek yüksekokullarında yetişen insan kaynağı profili daha fazla sanayi ve iş dünyası odaklı olmasına karşın, bu okulların iş dünyasıyla ilişkileri zayıftır. Yeni yasal düzenlemeyle meslek yüksekokullarının, organize sanayi bölgelerinde açılması teşvik edilecektir."

İş yerinde eğitim teşvik edilecek
Yeni kanunla, özellikle fen ve mühendislik alanlarında öğrenim gören öğrencilerin bir yarıyıl süresince iş yerinde eğitim almasının teşvik edileceğini belirten Saraç, düzenlemeyle bilimsel araştırma projelerinde görev alacak tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs verilebileceğini bildirdi.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)