adscode
adscode

Yoksulluk sınırı 4 bin 398 lira!

Türk-İş'in araştırmasına göre, haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 350 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 398 lira oldu.

Yoksulluk sınırı 4 bin 398 lira!
Türkiyeden Haberler
Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın haziran ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 350 lira 21 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 4 bin 398 lira 9 kuruş oldu.

Haziran ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 686 lira 87 kuruş olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,8 azaldı.

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 0,94 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 9,71 olarak hesaplandı.

- Süt ve peynir fiyatı geriledi

Araştırmaya göre, daha önceki yılların haziran ayında pek rastlanmayan biçimde süt, yoğurt, peynir grubunda ortalama fiyatlar gerileme gösterdi ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; tavuk fiyatı değişmedi. Kıymanın fiyatı artarken, kuşbaşı etin fiyatı, bazı marketlerde yürütülen kampanyalar nedeniyle biraz geriledi ve bu durum ortalama et kilogram fiyatına olumlu yansıdı. Yumurta fiyatı okulların kapanmasıyla geriledi.

Sebze meyve ortalama kilogram fiyatı artarak 3,59 liradan 3,70 liraya çıktı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 3,24 liradan 3,52 liraya çıkarken meyve ortalama kilogram fiyatı 4,13'ten 3,95 liraya geriledi.

Tereyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı az da olsa yükselirken, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi. Siyah zeytinde ortalama kilogram fiyatı bu ay artarken, yeşil zeytin fiyatında gerileme yaşandı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)