adscode
adscode

YÖK’te başkan değişecek mi?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın görev süresi bugün sona eriyor. 11 Kasım 2014 tarihinde ilk kez göreve başlayan ve 20 Temmuz 2017’de de ikinci kez başkanlık görevine atanan Yekta Saraç’ın göreve üçüncü dönem atanıp atanmay

YÖK’te başkan değişecek mi?
Eğitim

Yükseköğretim Kurulu Teşkilâtı ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği’nde “Yükseköğretim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı tarafından Kurul üyeleri arasından dört yıl süre ile seçilir” deniliyor.


Yerine kim gelecek?

Buna göre YÖK Başkanı’nın kaç kere atanabileceği konusunda bir madde yok. İlk YÖK Başkanı İhsan Doğramacı 1981’de göreve gelmiş, 11 yıl Başkanlık yapmıştı ve kendisi istifa ederek ayrılmıştı. Yani üçüncü dönem başkanlık yapılabiliyor. Ancak edindiğimiz bilgilere göre Saraç’ın tekrar Başkan olarak atanmayacağı tahmin ediliyor. Bu konuda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitelerde hiçbir ismi iki dönemden fazla rektör olarak atamaması referans olarak gösteriliyor.

Saraç’ın göreve atanmaması durumunda yerine kimin geleceği de merak konusu.

Yine yönetmeliğe göre YÖK Başkanı’nın kurul üyeleri arasından seçilmesi şartı var ancak buna da ara formül bulunabiliyor. Dışarıdan atama yapılmak istendiğinde o kişi birkaç günlüğüne YÖK üyesi yapılıyor ve ataması gerçekleştiriliyor. Öyle ki Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından göreve getirildiğinde YÖK üyesi değildi.
Yekta Saraç, 7. başkandı

Yükseköğretim Kanunu ile 1981’de kurulan YÖK’te, Yekta Saraç’tan önce 6 isim başkanlık yapmıştı. Çetinsaya’nın görevden alınmasıyla vekaleten göreve gelen Saraç, YÖK Başkanlığı koltuğuna oturan 7. isim oldu. Saraç, YÖK Başkanı olmadan önce YÖK Üyesi ve Başkan Vekili olarak görev yapıyordu.

19 Ekim 2005’te YÖK Genel Kurul Üyesi olan Saraç, 19 Ekim 2010’da YÖK üyeliğine ikinci defa atandı. Saraç 13 Mart 2008’den itibaren YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve 21 Ocak 2010’dan itibaren de YÖK Başkan Vekilliği görevini yürütüyordu. Basılı 8 kitabı ve pek çok dergide yayımlanan kendi alanıyla ilgili makaleleri bulunan Saraç’ın uzmanlık alanı eski Türk edebiyatı, metin şerhi, belagat-retorik...

Aysel Bozan Yılmaz/ Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)