adscode
adscode

Yöneticilik görevinden ayrılanların göreve dönüşüyle ilgili bir istek

Yöneticilik görevinden ayrılan ve görevine dönmek isteyen bir idareciden Yönetici görevlendirme yönetmeliğindeki o maddeyle ilgili serzeniş:

Yöneticilik görevinden ayrılanların göreve dönüşüyle ilgili bir istek
Eğitim

"2000 yılında sınıf öğretmeni olarak göreve başladım. Okulda benim dışımda bir öğretmen olduğu için müdür yetkili öğretmen olarak göreve başladım. Yani artık hem öğretmen hem de idareciydim. Ancak şaşkındım, sınıf öğretmeni mezunu olmama rağmen, karşımda minik yürekleri ilk gördüğüm zaman çok heyecanlandım. Sanki hiçbir şey bilmiyordum ve görevimi yaparken bunu daha iyi anladım. Çünkü işimi yaparken öğretmenliği öğreniyordum. İdealisttim, çalışmayı seviyordum, hırslıydım. Bu doğrultuda zaman bana çok şey kattı ve kendimi çok geliştirdim.

2004 yılında girdiğim müdür yardımcılığı sınavını, hani gazetelere manşet olan, öğretmenler sınıfta kaldı denilen sınavı %2,5’a girerek kazandım ve Sur ilçesinde İsmetpaşa İlkokuluna müdür yardımcısı olarak atandım. Yine çok heyecanlıydım ama yine aynı özelliklere sahip olmamdan dolayı okulda çok sevildim ve iyi bir idareci olmakla birlikte çok şeyler de öğrendim. Okul müdürümüzün ayrılmasından sonra Milli Eğitim Müdürlüğü aynı kuruma vekâleten okul müdürü olarak beni atadı. Yaklaşık 15 ay sürdürdüğüm bu görevimde de ciddi tecrübeler kazandım.

2009 yılında yapılan müdürlük sınavında 83 puan alarak ilk 13’e girdim. Severek yaptığım bir işi artık kadrolu olarak yapacaktım. İlk tercihime okul müdürü olarak atandım. Heyecanım kat ve kat arttı. Ancak bir yandan da hayal kırıklığına uğradım. Üniversitenin kampüs alanında bulunan bir okulun hem fiziki hem de akademik başarısı çok iyi değildi. Hemen kolları sıvadık, okuldaki tüm paydaşlarımızla toplantılar yaptık. Kısa ve uzun vadede yapacaklarımızı planladık. Evet, başardık, artık okulumuz fiziki anlamda çok iyi bir okul, akademik başarı olarak da il 1.si oldu. Toplam Kalite Yönetimi Projesinde il 1.si olduk. Güzel bir dergi hazırladık. Sosyo-kültürel faaliyetler yaptık.(Sergi, kermes, yılsonu etkinliği vb.). Artık velilerin özellikle çocuklarını getirmek istedikleri bir okul haline geldik.

2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan kanunla kadromuz düştü ve artık görevlendirmeler başladı ve üst üste yönetmelikler yayınlandı. Ama ne yazık ki yönetmelikler liyakate göre hazırlanmıyordu.

Şimdi benim şu anda yaşadığım sıkıntıyı sizinle paylaşmak istiyorum. 2017 yılında özel bir durumumdan ötürü görevimden ayrılmak zorunda kaldım ve yasal süremi bekleyerek istifa ettim. Şu anda çok sevdiğim görevime tekrar dönmek istiyorum. Ancak yönetmelik ve hazırlayan birim ciddi bir hata yaparak buna müsaade etmiyor. Yönetmeliğin 34. mddesinde göreve 1 yıl sonra dönebileceğimiz belirtiliyor. Ancak biraz araştırma yaptıktan sonra şunu öğrendim ve çok şaşırdım. 1 yıl sonra göreve dönebileceğimizi ancak göreve hiç atanmamış ve ilk defa atanacak olan arkadaşlarla aynı sınava girip, sınav sonucuna göre mülakata gireceğimi öğrendim. Düşünebiliyor musunuz yıllarca emek veren ve sınav kazanan biri olarak tekrardan sınav ve mülakat. Bunun çok kötü bir hata ve haksızlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü;

1. Daha önce bu sınavı kazanan biriyim
2. Mevcut yönetmeliğe göre 4 yılını ve 8 yılını bitiren idareciler EK-1 ile tekrardan görevlendiriyorlar. Ben de istifa etmeden 4 yılımı tamamlayıp, 7.yılımda istifa ettim.
3. Yukarıda sizinle paylaştığım tecrübelerim.
4. Bu bir görevlendirmeyse mevcut arkadaşların devam ediyor olması.

Hem şahsımın hem de benim durumumda olan arkadaşların mağdur olduğunu düşündüğüm hususu paylaşmak üzere konuyla ilgili hazırladığım bir yazı ile birlikte Ankara’ya günübirlik gitmeye karar verdim. Milli Eğitim Bakanlığı’na ulaştığımda konu hakkında yazının bir nüshasını zarf içinde Sayın Bakanım Ziya SELÇUK’a verilmesi için özel kalemine, bir nüshasını da Sayın Personel Genel Müdürüm Hamza AYDOĞDU’ya verilmesi için özel kalemine bıraktım. Ancak yaklaşık 5-6 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir dönüş alamamamın üzüntüsünü yaşadığımı belirtmek isterim.

Aslında çözüm çok kolay, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği 34. Maddeye bir alt bent eklenerek daha önce sınav kazanarak 4 veya 8 yılını dolduran yöneticiler 1 yıl sürenin bitiminde EK:1 formuyla görevlendirilebilir maddesi eklenebilir. Hayatım boyunca kimseden bir şey istemedim, hep emeğimle, çalışmalarımla ve başarılarımla bir yere geldim. Yine kimseden bir şey istemiyorum, sadece olması gereken bir hakkımı talep ediyorum. Tüm samimiyetimle söylüyorum ki bunu benim durumumda olan tüm meslektaşlarım için talep ediyorum. Eğitim sisteminde en önemli ayaklardan birinin okul yöneticiliği olduğunu düşünen biri olarak bu sorunun çözümünde desteklerinizi rica ediyorum."

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)