adscode
adscode

Yüksek IQ doğru alanda parlatılırsa işe yarar

Dr. Kemal Tekden 'Yerüstü Hazinelerimiz' kitabında IQ seviyesi 130'un üzerinde olan çocukların üstün zekalı olduğunu söylüyor. Tekden "Ancak yalnızca üstün zeka başarıyı beraberinde getirmez, her çocuk…

Yüksek IQ doğru alanda parlatılırsa işe yarar
Eğitim
Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocukların Eğitimi Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Dr. Kemal Tekden 'Yerüstü Hazinelerimiz' kitabında çocukların ilerki yaşamlarında nasıl başarılı olacaklarını anlatıyor. Tekden gözlemleri, dünyaca ünlü psikiyatrlar ve çocuk gelişimi uzmanlarının araştırmalarından yola çıkarak üstün zekanın nasıl tespit ediliğini, ne olduğunu ve geliştirme aşamasında hangi altın kurallara uyulmasını gerektiğini açıklıyor. Tekden'e göre, 'yalnızca üstün zeka' çocukların gelişim için bir anlam ifade etmiyor.

Kitapta üstün zekalı çocukların IQ seviyesinin 130 puan ve üzerinde olduğunu söyleyen Tekden, "Fakat zeka seviyesinin yüksek olması çocuğun ilerki yaşamında başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Toplumda en başarılı kişiler düzenli çalışma yapan parlak zekalılar. Bununla birlikte üstün zekalı çocuklar, ancak kendilerini gerçekleştirecekleri ortamda ve kendi yapılarına uygun eğitimlerle bazı alanlarda üstün başarı gösterirler" diyor. Tekden, üstün zekalı çocukların uzmanlar tarafından yapılan gözlemler ve yatkınlık derecesinin saptanmasıyla Matematik, Sosyal, Sözel, Görsel, Ruhsal, Müzik, Sporcu ve Tabiat Zekası gibi sekiz alandan biri veya birkaçına yönlendirildiklerinde başarılı olacaklarının altını çizerek şunları anlatıyor: "IQ yüksekliğinin hayattaki başarıda her zaman önemli olduğunu söylemek yanlış olur. Bu nedenle zeka seviyesinden daha ziyade artık 'hangi alanda zeki?' sorusu yöneltilmektedir."

ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

Dr. Kemal Tekden, üstün zekalı çocukların özelliklerini şöyle sıralıyor: "Yüksek enerji, erken yürüme, konuşma, okuma ve hızlı öğrenme... Akıcı ve etkileyici bir hitabete sahip olma. Fiziksel açıdan da normal çocuklara göre daha kuvvetlidirler. Bilgiye açtırlar ve hafızaları çok güçlüdür. Aynı yaştakilerden daha çok ileri yaştaki çocuklarla hatta yetişkinlerle iletişim kurarlar. Az uyurlar, ince bir mizah anlayışına sahiptirler. Olaylara diğer insanların bakmadığı farklı yönlerden bakmayı becerirler. Ayrıca geniş bir hayal dünyası, mükemmeliyetçilik ve uzun vadede planlar kurma ve hedefler belirleme de yine genel özellikleri arasında yer alır."

Kaynak: Karar Gazetesi

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)