adscode
adscode

Yüksekova ve Cizre il merkezi olacak

Başbakan Davutoğlu, terörle mücadele kapsamında Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçeleri il merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

Yüksekova ve Cizre il merkezi olacak
Türkiye'den Haberler
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Güneydoğu'daki bazı şehirlerde bir taraftan hayatın normale dönüşü sağlanırken diğer yandan da yeni bir güvenlik yapılanmasına gidileceğini söyledi. İdari tedbirler de alınacağını bildiren Davutoğlu, “Bu kapsamda Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçeleri il merkezine dönüştürülecek” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere, İsviçre ve Almanya'yı kapsayan seyahatinin ilk durağı Londra'ya hareketi sırasında uçaktaki gazetecilere açıklamalar yaptı. PKK'ya yönelik operasyonların geldiği aşamayı "Süreç büyük ölçüde tamamlandı" sözleriyle açıklayan Davutoğlu, yeni bir güvenlik yapılanması ve idari tedbirler alınacağını söyledi.

Davutoğlu'nun konuyla ilgili ifadeleri şöyle:
"İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre'nin ve Yüksekova'nın il merkezi haline dönüşmesi gibi. Çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak'ta Cizre'nin Hakkari'de Yüksekova'nın bu anlamda Yüksekova havaalanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz Yani idari yapı itibariyle...
İl merkezinin değişmesi. İçel ve Mersin denir ya mesela. Şırnak'a gidenler bilir, ben gittiğimde de çok dar bir şeyin içinde. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Aynı şekilde Hakkari'nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat vilayet yapılanması haline dönüşmediği için de o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet alt yapısı olmuyor."

SUR İLÇESİ
"Sur'u zaten hepiniz biliyorsunuz. Bizzat takip edeceğim, bütün o tarihi eserler restore edilecek. Tek bir rant unsurunun oraya girmesine izin vermeyeceğiz. Eski Mardin'in içi gibi, biblo şehir gibi o orijinal Diyarbakır'ın mimarisinde şeyi olan taşlarla korunacak, surlar, burçlar minareler, hepsi gerekiyorsa bununla ilgili özel bir kanun çıkaracağız. Buralarda tarihi dokunun korunması için gerekiyorsa şehre özel Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenleme yaparız. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Cizre'nin de eski mahalleleri, bu göçlerle viraleneleşmiş getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek."

Dünya Haber

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)