adscode
adscode

Yürekleriyle Konuşuyorlar

"İşaret Dilini Sen de Öğren, Bir Gün Lazım Olabilir" projesiyle işitme engelli çocuklara fotoğrafçılık dersi veriyor, hem işaret dilini öğreniyorlar hem de ünlülerin yer aldığı videolarla projelerine…

Yürekleriyle Konuşuyorlar
Üniversite
 İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medya ve İletişim Bölümü Yayıncılık Opsiyonu 4. sınıf öğrencileri Hayal Tanrıöver ve Oğuz Ediz, işitme engelliler için başlattıkları sosyal sorumluluk projesinde, Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu'nda eğitim gören işitme engeli 14 öğrenciye fotoğrafçılık dersi veriyor. Tanrıöver ve Ediz, dersin ardından çocuklardan işaret dilini öğreniyor. Öğrenciler, “sendeöğren.org” adlı internet sitesi kurarak işaret diliyle ilgili temel eğitim videoları yükleyip işitme engeli olmayan kişilerin de işaret dili konusunda bilgi kazanmasını hedefliyor. 

‘Kazan Kazan Eğitim Modeli’
İlk günlerde yazarak anlaştıklarını belirten İEÜ Medya ve İletişim Bölümü Yayıncılık Opsiyonu 4. Sınıf Öğrencisi Oğuz Ediz, pazartesi günleri saat 15.00 – 17.00 arasında Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu’na giderek, çocuklara fotoğraf çekmeyi öğrettiklerini söyledi. İşitme engelli 10 ile 15 yaş arasındaki öğrencilerden de işaret dilini öğrendiklerine dikkat çeken Ediz, “İşitme engellilerin dünyalarına girdiğimizde, bilmediğimiz birçok şeyin olduğunu fark ettik. Bunlardan biri, işitme engelli kişilere, üniversite giriş sınavında ek süre tanınmıyor. Türkiye'deki işitme engellilerin üniversiteye gitme oranının çok düşük olduğunu öğrendik. Biz de projemizin amaçları arasına bir yenisini daha ekledik. Amacımız, bu proje kapsamında çalıştığımız çocuklara, fotoğraf ve video algısı oluşturup, istekli olanları güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavı ile aldığı fotoğrafçılık bölümüne yönlendirmek oldu” dedi. 14 öğrenciye eğitim verebildiklerini ifade eden Ediz, proje bitiminde diğer işitme engelli öğrencilerle de bir araya gelmeyi istediklerini kaydetti. 

‘İşaret Dilini Öğrenmeye Teşvik Ediyoruz’
Üniversite öğrenimi için öğrencilerin önlerinde uzun bir yol olduğuna işaret eden İEÜ Medya ve İletişim Bölümü Yayıncılık Opsiyonu 4. Sınıf Öğrencisi Hayal Tanrıöver ise, şimdiden çocuklara alt yapı kazandırmayı istediklerini ifade etti. Projelerini sınırlı tutmak istemediklerini, insanlara işaret dilini öğrenmeyi teşvik etmeleri gerektiğini düşündüklerini aktaran Tanrıöver, “Bunun için, işaret dilinde öğrendiklerimizi başkalarına da öğretebilmek adına ‘işaret dili eğitim videoları’ hazırlamaya başladık. Bunun dışında ‘Cumhuriyet Bayramı,10 Kasım ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ için işaret dili ve sesli olarak özel videolar hazırladık. Projenin amaçlarından biri insanlara işaret dilini öğretmek olduğu için bir slogan oluşturduk. Sloganımızda, ‘İşaret Dilini Sen de Öğren, Bir Gün Lazım Olabilir’ diyoruz. Ayrıca, bu zamana kadar hazırladığımız video ve çocuklarla yaptığımız çalışmaları, projemizin web sitesinde (www.sendeogren.org) yayınlıyoruz.  Bunun için en etkili yolun ünlülerden oluşan bir video ile çağrı yapmak olduğunu düşündük ve ünlü kovalamaya başladık” diye konuştu. 

‘Kulis Basarak Ünlü Avı’
İstanbul’a gitmek yerine İzmir’e gelen ünlülere ulaştıklarını anlatan Tanrıöver, şunları söyledi:
“İşin en eğlenceli kısmı da burada başlıyor. Bütçe sıkıntısı yaşadığımız için İstanbul'a gitmek yerine işe, İzmir'de olan etkinlikleri kovalamakla başladık. Bu zamana kadar iki filmin galasını, bir tiyatro ve bir konserin kulisini bastık. Yakaladığımız ünlülere, sloganımızı hem sesli hem de işaret dili ile söyletip videolarını çektik. Hadi İnşallah ve Deliha film ekibi, Mahşer-i Cümbüş ve Oğuzhan Uğur, Murat Boz, Büşra Pekin, Sarp Apak, Serra Yılmaz’a ulaştık. Ayrıca, çocukların pratik yapabilmeleri için Tülay Aktaş İşitme Engelliler Okulu’na bağışlanacak, en az iki adet olmak üzere fotoğraf makinası bağışı için de çabalıyoruz.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)