adscode
adscode

Yurt dışı eğitimde fırsatları araştırın

Yurt dışında üniversiteye gitmeyi hedefleyenlerin yerine getirmeleri gereken bir dizi kural var. Ancak ABD’de bu kurallar her yıl değişebiliyor.

Yurt dışı eğitimde fırsatları araştırın
Eğitim
Güncelleme : 19-Feb-20 19:24

 

Hedeflenen üniversiteye iyi bir bursla girmenin yolu ise yurt dışı eğitim danışmanlarından destek almaktan geçiyor.

  

Yurt dışında üniversite okumak, birçok gencin hayali. Ancak bu hayale ulaşmak sanıldığı kadar zor değil. Üniversitelerin başvuru koşullarına göre hazırlık yapanlar, yurt dışı eğitimin kapısını aralıyor. Üstelik de burslu öğrenim görme fırsatı yakalayarak. Yurt dışı eğitimde ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki yükseköğrenim kurumları öne çıkıyor.

Kimi tıp, kimi hukuk, kimi mühendislik alanlarında iyi olduğu, kimi de disiplinlerarası eğitim sunduğu için tercih ediliyor.

Özellikle ABD’deki üniversitelerde kabul koşulları ve burs konusunda izlenmesi gereken kurallar her yıl değişebiliyor.

Öğrencinin imkân ve özelliklerine uyan üniversitelerin kabul koşullarını karşılaştırma açısından yurt dışı eğitim danışmanlık şirketi Admittance Education’ın geliştirdiği Eşleştirme Yazılımı yol gösterici bir rehber.

Hangi alanda hangi üniversite tercih edilmeli, burs olanakları, kabul koşullarıyla ilgili merak edilen tüm soruların cevapları için de işin uzmanlarının düzenlediği toplantılara katılmakta yarar var. Bu toplantılardan biri de Admittance Education’ın Kurucusu ve CEO’su Yeşim Erez’in katılımıyla 21 Şubat’ta Robert Kolej Mezunlar Derneği’nde düzenlenecek. Toplantı öncesinde Erez, yurt dışı eğitimle ilgili sorularımızı yanıtladı:

 

‘Fırsatlar kaçıyor’

◆ Yurt dışı eğitimle ilgilenmeye nasıl başladınız?

25 yıldır ABD’de şirketlere, global büyüme konusunda danışmanlık yapmaktayım. Orada birçok yerli ve yabancı şirketin markalaşmasına katkıda bulundum. Danışmanlık yaptığım yatırımcıların bana çocuklarının yetiştirilmesi ve eğitimleri konusunda da çok sık fikir sormaları, verdiğim hizmetin ancak eğitim danışmanlığının da eklenmesiyle bütünleneceği sonucuna varmama yol açtı. Bunun üzerine Admittance Education’ı kurdum. Londra, Kanada, Washington, İstanbul ve Roma olmak üzere birçok yerde danışmanlarımız var.

◆ Yurt dışı eğitimde birinci lig üniversiteler öne çıkıyor.

Bunlar hangileri?

Popülerlik ve bilinirlikle gerçekten birinci ligde yer alma kriterleri çoğu zaman karıştırılıyor. Türkiye’de birinci lig deyince Harvard, Princeton, Brown, Yale, Cornell, Columbia, Pennsylvania, Dartmouth, MIT, Oxford, Cambridge akla geliyor. Ancak ABD’de bu soruyu sorsanız yanıt olarak çok sayıda üniversitenin adını sayarlar. Bu, Amerikalıların oradaki üniversiteleri daha iyi bilmelerinden kaynaklanıyor.

Türkiye’de oradaki üniversitelerin bugünkü durumları bilinmediği için herkes sadece en tepedeki birkaç üniversiteye başvuruyor ve birçok fırsatı kaçırıyor. Örneğin

ABD’de iyi bilinip Türkiye’de değeri yeterince anlaşılmamış, Biokimya ve Astronomi’de Amherst, Matematik ve Biyoloji’de Harvey Mudd, Fizik’te Haverford gibi pek çok örnek var. Şu anda Türkiye’de çok önemsenen üniversitelerde ders veren birçok profesörün özgeçmişi incelendiğinde, Türkiye’de bilinmeyen ama yurt dışında önemli olan üniversitelerden

mezun oldukları görülmekte.

◆ Yurt dışından kabul için nasıl hazırlanmalı?

Bu üniversitelere girmek, hatta burs alabilmek hayal değil. ABD’de, Avrupa’dan farklı olarak daha fazla burs bulabiliyoruz. Ancak hangi yolu izleyeceğimizi iyi bilmemiz

gerekli. Üniversitelerin verdikleri burslar ve oranları yıldan yıla değişmekte. Burs almak için üniversitelerin bu açıdan izlenmesi gerekir. Türkiye’den mezun olanlar, genellikle ABD üniversitelerinin aradıkları niteliklerin ancak bir kısmına sahip. ABD üniversiteleri, alacakları öğrencide yöneldiği

konuları yeterince incelemesini, bu konularda çalışmış olmasını ister. Gençlerin bu açıdan da hazır olmaları gerekir.

 

‘Erken hazırlık şart’

◆ Hazırlık için ne kadar zaman gerekiyor?

Başvurular genellikle 12. Sınıfın ilk yarısında yapılmakla beraber, aslında 10. sınıftan itibaren hazırlanmaya başlanılınca en iyi sonuç elde ediliyor.

◆ En çok tercih edilen İngiltere ve ABD’nin öğrencilere sunduğu avantajlar nedir?

Bu ülkelerdeki üniversiteler, öğrencinin değişik dersler alarak en çok neden hoşlandığını araştırmasına ve birden fazla konuda uzman olabilmesine olanak sağlıyor.

Örneğin hem biyoloji hem teknoloji eğitimi alınmasaydı biotech alanı nasıl doğardı? Tıp, son yıllarda fizik, kimya, bilgisayar teknolojisi konularından büyük çapta yararlanmaya başladı. Bu gerçek, tüm alanlar için geçerli.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)