Türkiye’de üniversite tercihlerinde umduğunu bulamayan öğrenciler rotayı yurt dışına çevirdi. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre her yıl 100 bini aşkın öğrenci, eğitim için yurt dışına gidiyor. Ancak binlercesi de bu yolda yanlış tercih yapıp parasını ve zamanını boşa harcıyor. Bazıları ise yurt dışına adım bile atamadan dolandırılıyor. Bu nedenle üniversite seçerken ve eğitim danışmanlığı alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yurt dışı eğitim danışmanlığı adı altında hizmet veren bazı kurumlar, hiçbir geçerliliği olmayan ancak ‘denklik garantisi, oturum izni, Türkiye’ye yatay geçiş, ucuz yaşam’ gibi kulağa çok cazip gelen vaatler sunarak, binlerce dolar alıp, öğrencileri yarı yolda bırakıyorlar.
Denkliği sorgulayın
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da öğrencileri dikkatli olmaları için sık sık uyarıyor. Bu noktada okultanima.yok.gov.tr’den üniversitenin denkliğinin olup olmadığına da mutlaka bakmak gerekiyor. Çünkü üniversitenin denkliği yoksa, alınan diploma Türkiye’de geçerli olmuyor.
Peki, yurt dışında eğitim almak kolay mı? Öğrenciler nelere dikkat etmeli? Konuyla ilgili merak edilenler hakkında Global Vizyon Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Deniz Akar’dan bilgi aldık:
- YÖK’ün tanımadığı üniversitelere gidilmesini asla önermiyoruz. Danışmanlık firmasına öğrencilerin sorduğu ilk soru bu olmalı. Ayrıca öğrenci başarı oranlarını, yerleştirme istatistiklerini sormaktan çekinmeyin. En önemlisi ise mutlaka danışmanlığın vize süreçlerine dair bilgi ve destek sunup sunmadığını öğrenin.
- 2025 dönemi için İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Amerika, Polonya ve Hollanda gibi ülkelere üniversite lisans ve yüksek lisans başvuruları devam ediyor.
- Almanya ve İtalya gibi ülkelerde, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında yer alan okullarda ücretsiz okumak için öncelikle ülkenin dilini bilmek gerekiyor. Bu kriteri karşılamayan öğrenciler yaklaşık 6 aylık bir eğitimle dillerini geliştirip başvurularını yapabiliyor. Dilin yanı sıra öğrencinin okul başarı puanı önemli. Genellikle 4 üzerinden en az 3.5 üzeri ortalamaya sahip öğrenciler ücretsiz eğitimlere kabul ediliyor.
Çalışma izni var
- Türkiye’de tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi yüksek puanlar isteyen bölümler İtalya, Macaristan, Çekya ve Polonya’da uygun fiyatlarla okunabiliyor.
- Yurt dışında lisans ve yüksek lisans eğitimi esnasında pek çok ülke, part-time çalışma izni veriyor. Ayrıca öğrenciler mezun olduktan sonra en az 1-2 yıl full-time çalışma hakkı da kazanıyor.
- Dil yeterliliği olmayan bir genç, İngiltere’de 9 aylık hazırlık eğitimine katıldıktan sonra doğrudan bir üniversiteye başlayabiliyor.
- Çok parlak ortalaması olmayan bir öğrenci, Amerika ve Kanada’daki 2 yıllık ‘community college’larda eğitim alıp, bu 2 yılı başarıyla tamamladıktan sonra, ülkedeki en iyi okullarda 3. sınıftan eğitim hayatına devam edebiliyor.
Fiyatlar nasıl?
Türkiye’deki vakıf üniversitesinde yıllık eğitim ücreti, ortalama 10-15 bin dolar. Amerika’da ise 10 bin, İngiltere’de 13 bin, Kanada’da 14 bin, Hollanda’da 13 bin, İsveç’te 9 bin, Almanya’da 6 bin, Polonya’da ise 3 bin dolardan başlıyor. Üniversitelerle ilgili detaylı bilgilere ulaşmak isteyen öğrenciler, 20-27 Ekim’de Ankara-İzmir ve İstanbul’da gerçekleştirilecek IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları’nda yetkililerle görüşebilecek.