adscode
adscode

Yurtdışında Yüksek Lisans Yapacakların Girmesi Gereken Sınavlar

Eğitimin kendisi kadar kalitesinin de ne kadar önemli olduğu tartışılamaz bir gerçektir. İyi bir eğitimle üstesinden gelinemeyecek bir zorluk yoktur.

Yurtdışında Yüksek Lisans Yapacakların Girmesi Gereken Sınavlar
Türkiye'den Haberler
Eğitimin kendisi kadar kalitesinin de ne kadar önemli olduğu tartışılamaz bir gerçektir. İyi bir eğitimle üstesinden gelinemeyecek bir zorluk yoktur. İyi eğitimle yoğrulmuş nitelikli insanlarımızın ürettiği makinelerin yanı sıra diğer ürünlerin de değerlerinde ciddi bir yükseliş görebiliriz. Kaliteli beyinler, yurt dışı eğitimlerini tamamlayıp hizmet etmek adına ülkelerine geri dönerlerse bu topyekûn kalkınma demektir.
 
Peki; bireyin vizyonunu genişletip misyonuna yeni değerler katabileceği yurt dışı eğitim programlarına katılmak, yurt dışında yüksek lisan eğitimi almak isteyenler ne gibi süreçlerden geçerler?
 

Yurtdışı Eğitim Hayal Değil

 
Yüksek lisansı yurt dışında yapmak adına ihtiyaç duyulan sınavlardan önce yurt dışında yüksek lisans nasıl yapılır, bu noktayı açıklamak da fayda olacaktır. Yüksek lisans radikal bir karar olup genellikle iki amaçla yapılmaktadır. Kişi, lisan eğitiminin olduğu konuda biraz daha uzmanlaşmak ya da belirli bir lisans derecesi vardır ancak eğitimine başka bir alanda devam etmek istiyordur. Her iki hedefin yolu da yüksek lisans yapmaktan geçmektedir.
 
Yüksek lisans kişisel ihtiyaç ve istekten doğar. Başka konulara, başka yaşamlara açık ve tek başına kalıp ayaklarının üzerinde durmak isteyenlere yurt dışında yüksek lisans yapmayı önerebiliriz. Kişi kariyerine yurt dışında devam etmek veya yurt dışı eğitim fakültelerinden akademik anlamda destek almak istiyorsa ve bununla birlikte iş alanında sahip olduğu nitelikleri arttırıp daha iyi pozisyonlara gelmek adına yurt dışında yüksek lisans yapmalıdır.
 

Yurtdışı Eğitimin Yolu Hangi Sınavlarla Açılır

 
Yurt dışı yüksek lisans eğitiminde okullar bazen iki bazen de üç kritere bakmaktadır. Birincisi lisans derecesi olması, ikincisi bir yabancı dil bilme, üçüncüsü profesyonel masterlar için iş kriteri aranmaktadır. Yurt dışı eğitim için aranan sınav şartları, dahil olunmak istenen programa göre değişiklik göstermektedir.
           
SSAT, IBT, TOEFL, IELTS, ACT, GMAT, SAT ve GRE; yurt dışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların karşılarına çıkan sınavlardır.
 
 1) Okuma, dinleme, yazma ve konuşma olarak dört aşamadan oluşan TOEFL; tüm dünya ülkelerindeki üniversitelerde geçerliliği olan bir dil sınavıdır. Sınava başvurular internet üzerinden yapılmakla birlikte sınava başvuru ücreti 185 dolar olarak karşımıza çıkmaktadır. Konuşma bölümünde bireye bir metin verilir ve bunun üzerinden bir fikir sunması ve türetmesi beklenir. Okuma bölümü için ayrılan süre 80 dakika, dinleme bölümü için ayrılan süre ise 90 dakika kadardır. Sonuçlar yine internet üzerinden açıklanmaktadır. Ülkemizde her ilde yapılmayan sınav; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Mersin gibi bazı sınav merkezlerinde yapılmaktadır.
 
 2) Yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenler için karşımıza çıkan ikinci sınav SAT'dır. Ülkemizdeki SAT sınav merkezleri; Ankara – Bilkent Üniversitesi, İzmir – Özel İzmir Amerikan Koleji, İstanbul – İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve arsus – Özel Tarsus Amerikan Koleji'dir. Amerika'daki üniversitelere girişte istenen bu sınav aynı zaman da Türkiye'de okuma talebinde bulunan yabancı uyruklu öğrenciler için de geçerlidir. Tüm dünyada yıl içerisinde 6 defa uygulanan sınavda; öğrencilerin yazma-komposizyon becerileri, matematik-geometri ve eleştirel yazma olmak üzere toplamda üç alanda bilgi ve becerileri ölçülür. Sorular çoktan seçmelidir ve tamamen sözel-sayısal becerileri türlü kıstaslar altında değerlendirmek adına yapılmaktadır. Amerikan üniversiteleri yüksek lisans öğrenci kabulünde SAT1 puanını baz almaktadır.
 
 3) GRE, yurt dışında özelikle sosyal bilimler ve mühendislik alanlarında yüksek lisans yapmak isteyenlerin girmek durumunda oldukları bir sınavdır. Amerika ve diğer ülkelerde yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyenler; Genel Test ve Özel Test olmak üzere iki aşamadan oluşan bu sınava mutlaka girmelidirler. Genel Test kapsamlı olup tüm üniversite girişlerinden istenmektedir, Özel Test ise sekiz ayrı bilimden oluşur; sözel bölüm ve sayısal bölüm için verilen ayrı ayrı süre 60 dakikadır ve her iki bölüm de iki ayrı kısımdan oluşur. Teste katılım ücreti 185 dolardır ve elde edilen skorun başvuru yapılan okullara gönderilmesinde herhangi bir ücret talep edilmez. Sınavdan elde edilecek en yüksek skor 170 puandır ve sınava başvuru merkezleri; İstanbul, İzmir, Ankara ve İskenderun'dur.
 
 4) IELTS; İngilizcenin resmi dil olarak kabul edildiği üniversitelerde yüksek lisans eğitimine devam ederek akademik kariyer yapmak isteyenlerin girmek zorunda oldukları bir sınavdır. Adayların İngilizce konusundaki yeterlilikleri başlangıç aşaması ile akademik düzey gibi farklı kategorilerde tespit edilir. IELTS; Akademik Sınav ve Genel Sınav olmak üzere ikiye ayrılır. Genel Sınava; yüksek lisans programına akademik anlamda devam etmek istemeyenler, Akademik Sınava ise kariyerlerine akademik basamaklar dahilinde devam etmek isteyenler girerler. Sınavın maksimum geçerlilik süresi iki yıl olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Sınav; TOEFL sınavında olduğu gibi dinleme, konuşma, yazma ve okuma olmak üzere dört bölümden oluşur. Tüm sınavlar aynı gün içerisinde yapılır. Okuma üç, yazma ise dört bölümden oluşur. Konuşma bölümü, sınav heyeti arzu ederse başka bir binada yapılabilir. Konuşma için verilen süre 15 dakika olup, dinleme için 40 dakika, diğerleri için ise ayrı ayrı 60 dakikadır. Sınav ülkemizde; içerisinde İzmir, İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu yedi ilde yapılmaktadır ve ücreti 500 TL'dir.
 
 5) GMAT İngilizce eğitim veren üniversitelerde lisans eğitimlerine devam etmek ya da yüksek lisans eğitimi almak isteyenler girmeleri gereken sınavlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınava giriş ücreti 250 Dolar olup, Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılmaktadır. Sınavın sonuçları internet üzerinden ilan edilir ve sınavda alınabilecek en yüksek puan 800'dür.
 
Sınavın toplam süresi dört saat olmakta ve sınav süresince giren adayların sözel, sayısal, mantıksal düşünme ve analitik yazma becerileri ile birlikte İngilizce yeterlilik düzeyleri ölçülmektedir.
           
SSAT, yurt dışında lise öğrenimlerini sürdürmek isteyen adayların; ACT ise kolej eğitimi almak isteyen adayların girme durumunda oldukları sınavlardır.
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)