adscode
adscode

EĞİTİM ÖRGÜTLERİNDE ÇATIŞMA

Açık çatışma; çatışma hakkındaki tarafların fiilen gösterdikleri davranışa işaret eden çatışmaya verilen isimdir.

hgunes0202@gmail.com




Kuşkusuz, eğitim örgütlerinde okul müdürü-öğretmen; öğretmen-öğrenci; öğretmen-öğretmen; öğrenci-öğrenci arasında açık çatışma görülebilir. Ancak, bu köşe yazısında öğrenci-öğrenci arasındaki çatışmayı ele alacağım.

Öğrenciler arasında görülen açık çatışma nedenleri nelerdir? Sonuçları nelerdir?

Öğrenciler arasında baş gösteren açık çatışmanın gerekçelerin en başında kültürel farklılıklar gelmektedir. Öyle ki ortak paydada buluşan kültürel kültürel öğeler olduğu gibi farklı kültürel özelliklere sahip öğrenciler arasında açık çatışmalar görülebilmektedir.

Yine, farklı aile ve akran gruplarında sosyalleşen öğrenciler açık çatışmanın kaynağı olabilir. Çünkü, farklı ortamlarda sosyalleşen öğrenciler yine farklı değerlere sahip olduğundan , aralarında çatışma görülebilmektedir.

Diğer taraftan; öğrencilerin sosyo ekonomik yapıları farklı olduğu için aralarında çatışma doğabilmektedir. Yine, uyum sorunu olan öğrenciler çatışmanın kaynağı olabilmektedir. Burada da rehber öğretmenlere önemli roller düşmektedir.

Tabii ki öğrenciler arasında görülen çatışmanın olumsuz sonuçları bulunmaktadır. Bunların en başında öğrenciler öğretme- öğretme sürecine uyum sağlamaması gelmektedir. Bu durum da disiplin sorunu beraberinde getirmektedir.

Diğer taraftan; öğrenciler arasında baş gösteren çatışma grup etkinliklerini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle grup sürecine ağırlık veren öğretim yöntemlerine ağırlık verilmelidir.

Yine, öğrenciler arasında görülen açık çatışma okullarda çetelerin oluşmasına yol açabilmektedir. Bu durumda okul yönetiminin ve öğretmenlerin rollerinin yerine getirilmesini güçleştirmektedir.

Bütün bu sorunlar yumağı, eğitmde çatışmanın çözümünün nasıl gerçekleştirilebiceğini gündeme getirmektedir. Bunun öğretmenler öğrenciler ortak amaöalr belirleyebilir ve grup sürecine ağırlık veren etkinliklere yer verebilir. Yine, özel yetenek gerektiren derslerin sayısı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından arttırılabilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)