adscode
adscode

SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİTMELİ

İnsan ailesini, eşini, dostunu ve arkadaşlarını sever. Bunları seçerken, bunlarla ilişki kurarken, çalışırken bazı kuralları uygular ve güven duydukları ile daha samimi olur.

mcanga25@gmail.com




İnsan ailesini, eşini, dostunu ve arkadaşlarını sever. Bunları seçerken, bunlarla ilişki kurarken, çalışırken bazı kuralları uygular ve güven duydukları ile daha samimi olur. Derdini anlatır. Problemleri üzerinde fikir alışverişinde bulunur ve onların duygu ve düşüncelerini dikkate alarak yaşantısına, iş hayatına, ideolojisine, kısacası hayatını etkileyen her türlü etkiye göre fikirler oluşturur. Bunların sonucunda eşini, dostunu, güveneceği arkadaşlarını seçer.
Normal bir insanın normal bir ülkede kabaca bu tür davranışları göstermesi doğaldır. Ben de bu normal insanlardan birisi olduğumu düşünüyorum. Çünkü olayları değerlendirirken, arkadaş seçerken, eş  ve iş seçerken topluma mal olmuş, örf ve adetlerimize uygun davranışlar sergilediğimi düşünüyorum.Bu seçtiğim kişilere güvenirim. Onlarında bana güvendiklerini sanıyorum.
 Ama; ülkemizde öyle şeyler oluyor ve oldu ki hayretler içerisindeyim. Ben 66 yaşındayım. 27 Mayıs’ı, 12 Mart’ı, 12 Eylül’ü, 28 Şubat’ı gördüm ve yaşadım. Her darbe ya da darbe girişiminin ülkeyi en az on yıl geriye götüreceğine inanan şu ya da bu düşünceden insanlarla tanıştım, çalıştım, arkadaş oldum. Ancak arkadaş olarak, dost olarak tabiri caizse birbirimize ve ülkemize yamuk yapmadık. Yamuğu hep darbeciler yaptı.
Biz Camiye gideni caminin önünde, içki içeni meyhanenin önünde bekledik. Hele hele devlet, millet söz konusu olunca siyasi düşüncelerimizi, inancımızı bir kenara bırakarak “Söz konusu vatan olunca gerisi teferrühattır.” dedik. Ancak, darbe yapanlar bazen solcu dediklerini, bazen sağcı dediklerini, bazen İslamcı dediklerini gözaltına aldılar. Bazen de hepsini gözaltına aldılar. İşkence yaptılar. Yaptıkları her şeyi vatan millet için yaptıklarını söylediler.  Ama yaklaşık 10-15 sene sonra aynı darbe yanlıları vatan-millet için yeniden darbe yaptılar.
Örneğin; 15 Temmuz 2016’da yapmaya çalıştıkları gibi. Ülkemizin, 15 Temmuz 2016’da  adına kalkışmamı desem, darbe mi desem yaşadığı  bu travmaya bir anlam veremiyorum. Arkasında millet, siyasi parti, sivil toplum örgütleri, dini cemaatler ya da ordunun desteğini almayan, vatandaşın üstüne topla, tüfekle ateş açan, meclisi bombalayan bu kalkışmayı anlamakta güçlük çekiyorum. Kaldı ki bu saydığım kurumların desteğini alsalar bile demokratik yolla ve halkın çoğunluk oyu ile seçilenleri darbe ile görevden alarak ülkeyi yönetmek istemeleri kabul edilebilir bir davranış değildir. Demokrasilerde ülkeyi atanmışlar değil, seçilmişlerin yönetmesi esastır. Yönetenler seçimle gelir, seçimle gider. Bu düşünce dışındaki darbeye dayalı düşünceleri kabullenmek mümkün değildir.
Demokratik yollar dışında ki her uygulama yasa dışıdır, insanlık dışıdır, demokrasi dışıdır. İktidardaki bir partiyi, iktidardaki bir yöneticiyi beğenmeyebilirsiniz. Siyasi görüşleriniz, düşünceleriniz ve inanç sisteminiz taban tabana zıt olabilir. Bundan kurtulmanın yolu demokratik kurallar içinde çalışmak, fikirler üretmek, olumlu uygulamalar yaparak halkın desteğini sağlayarak seçmek ve seçilmekten geçer.
Bir vatandaş olarak, bir eğitimci olarak başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerden, kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinden, sivil toplum örgütü yöneticilerinden, din adamlarından ricam tüm yaşantılarında, uygulamalarında, tartışmalarında bölücü ayrıştırıcı bir dil değil, yapıcı, birleştirici bir dil kullanmalarıdır. Halkın beğenisini bu davranışlara dayalı olarak icraatları ile kazanmalarıdır.
Çünkü; en kötü sivil yönetim en iyi askeri yönetimden iyidir. Bu son kalkışmada ülkemizdeki mecliste bulunan tüm partilerin ortak bir deklarasyonla “darbeye” karşı çıkmaları beni demokrasi ve demokrasiye bağlılık konusunda ümitlendirmiştir. Siyasi partilerimizi kutluyorum ve  “Söz  konusu vatan olunca  gerisi teferrühattır.”  düşüncesini bu gün olduğu gibi bundan böylede tüm milli meselelerde hayata geçirmelerini diliyorum.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                               Metin ÇANGA
                                                                                                                                                                                                                                                                         Emekli Maarif Müfettişi

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)