adscode
adscode

YILBAŞI, NOEL VE TÜRKLER

Her yıl 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yeni yıl ya da yılbaşı olarak kutlanır.

mcanga25@gmail.com




Bu günün kökeni hakkında değişik görüşler vardır. Hıristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı "Noel Bayramı "nın çok eski Türklerin "Yeniden Doğuş Bayramı" olarak kutlanır. Bu bilgiye göre  Hıristiyanlar Noel Bayramı'nı Türklerden almış ya da Türk gelenek ve göreneklerinden etkilendiği görülmektedir.
Tarihi kaynaklarda Türklerin tek tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yerin göbeği sayılan yeryüzünün tam ortasında bir " akçam ağacı" bulunuyor. Bu ağacın tepesi de gökyüzünde oturan tanrı Ülgen'in sarayına kadar uzuyor ve buna " hayat ağacı" dendiği anlaşılmaktadır.
 
Türkler gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece, gündüzü yeniyor ve bu Güneşin yeniden doğuşu " yeni doğum" olarak algılayıp; bu günü bayram, "Nardugan". Bayramı olarak bilip kutlarlardı. Bu bayramda yaptıkları duaları tanrıya gitsin, diye ağacın altına hediyeler koyup dilekler dilerler ve inanca göre, bu dilekler muhakkak yerine gelirmiş. Bu bayram için evleri temizler, güzel giyer, ağacın etrafında şarkılar söylenip oyunlar oynar,  yaşlılar ziyaret edilir  ve aileler bir araya gelerek bu gün kutlarmış.
 
Hıristiyanlar, Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek bu bayramı almışlardır. Bu günün İsa'nın doğumu ile hiç ilgisinin olmadığı, güneşin yeniden doğuşu anlamını taşıdığına inanırlardı. Ancak, Hıristiyanlarda  İsa evrenin nuru olarak algılandığı için bu olayı Hz İsa'ya yakıştırmışlardır. 
 
Noel Hz. İsa'nın doğumunu anmak için 25 Aralık tarihinde milyarlarca insan tarafından kutlanan dini ve kültürel bir gündür. Birçok ülkede Noel günü resmi tatildir ve Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Bu günün, yani Noel’in eski Türklerin, bizim, diğer ulusların ve dinlerin 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan 1 Ocak günü kutladığımız yeni yıl, miladi yıl vb. adlar adı altında yapılan kutlamalarla ilgisi yoktur.
Bu açıklamalar altında her dinin ve her ulusun sahiplenmeye çalıştığı yeni yılın, 2018 yılının vatanımızı, devletimize, halkımıza, tüm eş, dost, akraba, arkadaş ve milletimize hayırlı olmasını dileyerek herkesin yeni yılı kutlu olsun. Yeni yıl bize dostluk, arkadaşlık, barış, huzur, sağlık ve başarı getirsin.
 
                                                                                              Metin ÇANGA
                                                                                             Eğitim Danışmanı

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)