adscode
adscode

YURTDIŞI EĞİTİM VE TERSİNE BEYİN GÖÇÜ

Yurtdışında üniversite okumak 500 euro ile 5000 euro arasında değişirken; Türkiye'de ortalama 10 bin euro düzeyinde seyrediyor.

mustafa_seven@yahoo.com




Türk öğrencileri, son yıllarda yurt dışında üniversite eğitimine de artan bir oranda ilgi göstermeye başladılar.

Bunların başında, eğitim kalitesinin belirli bir düzeyin üstünde olması, üniversitelerde istedikleri bölümü kazanamama, daha ekonomik eğitim ve barınma imkanlarının olması ile uluslararası geçerliliklerinin bulunması geliyor.

Yurtdışında, Cambridge, Oxford ve Harvard gibi üniversitelerin dışında okuyan öğrenciler, yıllık 500 euro ile 5000 euro arasında eğitim yapma imkanı bulurken, bizde Vakıf Üniversitelerindeki, özel üniversitelerdeki ortalama fiyatlar 10 bin euro düzeyinde seyrediyor.

Malezya başta olmak üzere Asya ve Uzak doğu Üniversitelerine giden öğrenciler, tıp, eczacılık ve diş hekimliği için yıllık 5 bin dolar ödüyorlar.
İskandinav ülkeleri de öğrencilere ucuz eğitim imkanı ve part-time çalışma fırsatı sağlıyor.

2016 yılı itibarıyla 6 milyona yakın öğrencinin ülkesi dışında yükseköğrenim gördüğü bir ortamda, Türkiye, yurt dışına en fazla öğrenci gönderen ülkeler arasında beşinci sırada yer alıyor.

En çok Türk öğrenciye sahip ülkeler arasında ABD ilk sırada. ABD'yi Almanya, Bulgaristan, İngiltere ve eğitimin parasız olduğu Avusturya izliyor.

Türk öğrencilerin yurt dışında eğitime yılda ortalama 500 ile 5000 euro düzeyinde harcadığı tahmin ediliyor. Bu harcama ülkesine göre değişiyor. ABD ve İngiltere'de bu oran yükselirken diğer ülkelerde düşüyor.

Yurt dışı üniversite eğitimi için en çok ilgi gören ülkeler ABD, Almanya, İngiltere, Avusturya, Fransa, Kanada, İtalya, İrlanda, Hollanda, Avustralya İskandinav ülkeleri ve Malezya.
Bu ülkelerde, kampüs içinde ya da dışında part-time çalışma imkanları da sunuluyor. Kısmi burs sağlayan üniversiteler de bulunuyor.

Tıpta, ABD, Almanya, Malezya; Mühendislikte Almanya, Avusturya, Kanada; Hukukta ise İtalya, Fransa ve Hollanda tercih ediliyor.

Kanada ve Avustralya'da, mezuniyet sonrası oturma ve çalışma imkanları sunuyor.

Son yıllarda, Bulgaristan başta olmak üzere Balkanlar ve Orta Avrupa ülkeleri de Türk öğrencilerin tercihleri arasına girdi.

Ben, eğer gerekli imkanlar sağlanırsa, öğrencilerimizin çoğunlukla ülkemizde kalacağı kanaatindeyim. Ama bunun için özel üniversitelerimizin daha kaliteli, ekonomik ve ''öğrenci dostu'' eğitim imkanı sunmaları gerekiyor.

Küresel beyin göçünü ülkemize çevirmeyi amaçlayan ''Turkuaz Kart'' uygulamasının gündeme geldiği bir ortamda bu konu daha çok önem taşıyor.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)