adscode
adscode

Hani nerede fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesil?

Ne kadar memnun ne kadar mutlu olurdum böylesi bir gençliğin varlığına ikna olabilsem!

nevzattarakci@gmail.com




Cumhuriyetimizin 99’uncu yıl dönümünü coşkuyla kutladık.

Ne diyor M. Kemal Atatürk: “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.”

Aradan bir asır geçti, hani nerde fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller?

Gençliğini okulda tüketmiş ama fikrini, vicdanını, irfanını özgürleştirememiş, mutsuz, umutsuz, huzursuz bir gençlik var ortada.

Bu Kadar Okul, Bu Kadar Öğretmen Varken…

Elbette bu düşünceye katılmayanlar da olabilir.

Onlar “Bakınız, lise ve üniversitelerimiz; düşünen, üreten, sorgulayan, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillerle dolu. Şu kadar üniversitemiz var, yılda şu kadar donanımlı mezunumuz var. Biz ülke olarak gençlerimizle, genç nüfusumuzla övünüyoruz. Bu gençlerin nesini beğenmiyor, gençlerin neyini eleştiriyorsunuz? Diyebilirler.

Ne çok isterdim bu düşüncenin doğru olduğuna inanmayı!

Ne kadar memnun ne kadar mutlu olurdum böylesi bir gençliğin varlığına ikna olabilsem!

Ama ne yazık ki güneş balçıkla sıvanmıyor. Gözünü kapatan sadece kendisine geçe yapıyor!

Sokrates Örneği

Sokrates, günümüzden 2500 yıl önce, yaşamdaki her şeyin sorgulanmasını, insanlarla iletişimin din, dil, ırk ve cins farkı olmaksızın yapılması gerektiğini söyleyerek yaşadığı dönemdeki birçok dogmaya karşı çıktı. Ancak Sokrates, sadece düşünceleri nedeniyle ölüm cezasına çarptırılıp baldıran zehri içirilerek öldürüldü.

Gustave Flaubert: “Düşünceye saldırı insanlığa karşı işlenmiş bir cinayettir. Bütün hayatını, sorarak, sorgulayarak, doğruyu bulmaya adamış bir düşünürün, baldıran zehri içirilerek öldürülmesinin vicdani sorumluluğunu bütün insanlığa yükleyip herkesi bir kez daha doğruyu bulma adına fikir üretme ve özgürce ifade etme yolunda emek vermeye çağırmaktadır.

Ya Günümüz?

Peki, fikir üretme, ifade özgürlüğü noktasında günümüz çok mu farklı?

Ne yazık ki bu soruya “Evet!” diyebilmek oldukça zor.

Eğitimin, bilgi aktarımı olmadığını, kişide olumlu tutum ve davranış değişiklikleri yaratmak olduğunu anladığımızda eminim eğitim dünyamızda çok şey değişecek, özlemini çektiğimiz nesil yetişecektir!

 

Ezberci ve Dayatmacı Eğitimle Bir Asır Geçti

Cumhuriyetimizin kuruluş döneminde eğitim için harcanan emekleri hepimiz biliyoruz. Üzücüdür ki Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını geride bırakmak üzere olduğumuz bu günlerde eğitimde evrildiğimiz nokta, ne yazık ki ezberci, dayatmacı bir eğitim sistemi. Bilmem ki bu kadar hantal, bu kadar güncelden uzak, incelikten uzak, bu kadar sınav merkezli bir eğitim sisteminden özgürlükçü, çağdaş bir sisteme nasıl geçeriz, ideal nesli nasıl yetiştiririz?

 

Düşünceler ve Vicdanlar Hür Değilse…

Günümüz dünyasında muasır medeniyet seviyesine ulaşmanın en önemli yolu gençlerin düşüncelerinin ve vicdanlarının hür olmasıdır. Evrensel düşüncelere sahip, kendisiyle barışık, özgürce sorgulayan, korkmadan araştıran bir yeni nesil, yeni şeyler üretmede, kendisini daha güçlü hissedecek, milletine ve insanlığa daha büyük katkı sağlayacaktır.

Çağları delen yol; düşünmekten korkmayan, fikrini özgürce ortaya koyabilen, tartışabilen, hür iradesi ile istediğine inanabilen nesillerden geçer!

Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında yaşadığımız bu çok katmanlı eğitim sorununun faturası tek başına öğretmene kesilmiyordur umarım!

İyi ki Varsınız!

Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür duyarlı, değerli öğretmenler, iyi ki varsınız!

Sizi hesaba katmadan hesap yapanlar yüzyıldır yanıldı, yanılıyor, yanılacak.

Umarım, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında hesabın merkezinde siz olursunuz!

Zira sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı, insanlığın başarısı olacaktır!

Sevgi size, selâm size!


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)