adscode
adscode

İletişim bilmeyen eğitimci ve anne baba

Çoğu yetişkin ergenleri anladığını zanneder, oysa günümüz ergen çocuklarının yaşam algısı o kadar farklı ki… Aynı ailede, aynı okulda, aynı sınıfta farklı dünyalar… Ebeveynler şunu da unutmamalı: Bir ergen için ev, çoğu zaman anlaşmazlığın ve çatışmaların ortaya çıktığı yerdir.

nevzattarakci@gmail.com




İLETİŞİMİ BİLMEYEN EĞİTİMCİ ve ANNE BABA

Başlığı görünce, “Olur mu canım, eğitimci, iletişim ustası demektir, anne baba da ilk öğretmendir! dediğinizi duyar gibiyim.

İletişim; bireyin hayat boyu, kendisi, eşi, dostu, çevresiyle sürekli etkileşimde bulunma yeteneğidir. Ayrıca ergenlerle birlikte olanlar için sağlıklı ve etkili iletişim, çok daha elzemdir.

“BEN BİLİRİM!” DÖNEMİ

Ergenlerle iletişim, bu işin en zor tarafıdır.

“Annem, babam her şeyi bilir!” düşüncesinin yerini “Annem, babam nereden bilecek, onların dönemi geçmişte kaldı!” düşüncesinin aldığı döneme ergenlik dönemidir.

Yani biraz da “Kendi çalar, kendi söyler!” durumu… “Ben birim!” halleri…

Ergenlik, yetişkinlerin ergenler için “Söylüyorum, söylüyorum anlamıyor, beni hiç dinlemiyor, söylediklerim hep havada kalıyor!" türünden sızlanmalarda bulundukları, çoğu zaman çaresiz kaldıkları zor bir dönemdir.

İLETİŞİM ve İLETİM

İletişim ve iletim eylemleri farklı kavramlardır.

İletim; emredici, muhatabını dikkate almayan, birlikte ve karşılıklı olmayan tek taraflı yapılan eylemdir.

İletişim ise, karşılıklı ve birlikte yapmayı, muhatabını dikkate almayı gerektiren davranış biçimidir.

ESKİ STRATEJİLER İŞE YARAMAZ

Ergenlerle sağlıklı iletişim kurmak zorunda olan eğitimci ve ebeveynlerin, bu dönemde, eski stratejilerin, öğütlerin, kontrol altına almaya çalışmaların, yasaklar koymanın işe yaramadığını iyi bilmesi gerekir.

Bu dönemde işe yarayan eylemler; dinlemek, destekleyici olmak, takdir etmek, uzlaşmaya çalışmak, yargılayıcı ses tonundan kaçınmak, sakince davranmaktır.

Ergenlik döneminde ergeni tetikleyen ödev baskısı, birtakım katı okul kuralları ve sınav stresinin tahrip gücü göz ardı edilmemeli.

ANNE BABA ve EĞİTİMCİLERE DÜŞEN GÖREV

Ebeveyn ve eğitimciler, özellikle ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın metodunu iyi bilmeli.

“Bu dönemde yetişkinler, söylemden ziyade eylemle rol model olmalıdır.

Ergenlerle sağlıklı iletişimin en etkili yolu; sevgi, disiplin ve otoriteyi dengeli şekilde bir arada kullanmak olmalı.

KITLIK ZAMANINDA BOLLUK İSTEMEYE ALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR

Ne yazık ki çocuğuna sevgisini veremeyen, onlarla sağlıklı iletişim kuramayan, işini, eşini, zamansızlığını bahane eden, bu açığını da parayla, maddî imkânlarla kapatmaya çalışan ebeveynlerin çocuklarının durumu daha da vahim.

Ayrıca “kıtlık zamanı bolluk istemeye alıştırılan” bu doyumsuz bu kanaatsiz nesil, ergenlik döneminde hayatın gerçekleriyle çok daha sert yüzleşecektir.

 

ERGENİN DÜNYASINA GİREBİLMEK 

Çoğu yetişkin ergenleri anladığını zanneder, oysa günümüz ergen çocuklarının yaşam algısı o kadar farklı ki… Aynı ailede, aynı okulda, aynı sınıfta farklı dünyalar… Ebeveynler şunu da unutmamalı: Bir ergen için ev, çoğu zaman anlaşmazlığın ve çatışmaların ortaya çıktığı yerdir.

 

GENÇLERİN DİLİNDEN ANLAMAK

İletişim sorunlarının başında çoğu ergenin kullandığı dilin artık gençlere hitap etmediğini, yeni bir iletişim dilinin kullanılması gerektiğini bilmek gerek.

Gelişen teknoloji, hızlı dijitalleşme ve sosyal medyayı etkin kullanan gençlerin sadece dilleri değil, düşünce yapıları, anlama biçimleri ve kendilerini ifade etme yöntemleri o kadar farklı

O BİTMEK TÜKENMEK BİLMEYEN KURU NASİHATLER VAR YA

Bugün, ailesi tarafından yıkıcı eleştiriye maruz kalmadan, insafsızca yargılanmadan dinlenilmeyi, kendilerine güvenilmeyi isteyen genç bir nesil var.

Bu bağlamda, uluorta ve bitmek tükenmek bilmeyen nasihatler, gençleri çileden çıkaran en önemli etkendir.

Demek ki gençlerle sadece öğüt ve nasihat içeren ifadelerle doğru ve etkili bir iletişim kurmak artık mümkün değil.

KISACA

Sağlıklı iletişimi ancak; öğüt vererek, baskı kurarak değil, muhatabı karşılıksız severek, sabırla dinleyerek, doğru davranışlar sergileyerek, örnek olarak, sakin kalarak, zaman ayırarak, hatalarını bağışlayarak, başarılarını kutlayarak gerçekleştirebiliriz.

Doğru ve etkili iletişim, zor bir sanattır.

Selam olsun bu zor sanatın sanatkârı, iletişim ustası kıymetli ebeveyn ve değerli eğitimcilere.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)