adscode
adscode

Tersine Teknolojiyi Tersine Çevirmek İçin…

Bu yılki London Tech Fest’e Sanayi 4.0 damgasını vurdu. Nesnelerin İnterneti (IoT), Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulamaları, Yapay Zeka (AI) teknolojileri ve Siber-Güvenlik (CS) sistemlerindeki son gel

sinanalcin@gmail.com




Görünen şey aslında şu ki, yakın geleceğin dili (kodlama) ve araçları (yapay zekâlı robotlar, kompozit malzemeler, fintech uygulamaları, artırılmış gerçeklik platformaları gibi) artık hayatımızda. Dolayısıyla bugünden başlayarak yarının üretim biçimi, ürünleri, tüketim ilişkileri bütünlüklü bir değişim içerisinde. 

***

Dünyada teknoloji ve ekonomilerdeki değişim böyleyken biz özellikle nisan ve mayıs ayında içine girdiğimiz finansal türbülansın etkisinden henüz kurtulmuş değiliz. Yakın gelecekte de kurtulabileceğimiz şüpheli. Çünkü bu sarsıntının ortaya çıkardığı iki riskimiz var artık: döviz kuru ve faiz oranı. Her ikisindeki yüksek seyir, yatırım maliyetlerini artırıyor ve bu da hem firmaların ayakta durmalarını güçleştiriyor hem de çalışanlar açısından da daha fazla zorluk yaratıyor. Yaz döneminde yaşanabilecek olası işten çıkarmalar ya da ücret kesintileri iç talepte de ciddi bir daralma yaratabilir. 

 

Eh bir finansal dalgadır gelir geçer’ mi?

 

Keşke öyle olsa ama problemlerimiz daha yapısal. Aslında an itibarıyla tıkanan 2001 yılında uygulamaya konulan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı (GEGP). Kemal Derviş başkanlığındaki grubun hazırladığı programın temelinde “verimliliğe dayalı büyüme stratejisi” yatıyor. Hani Çin’in 90’ların başında uygulamaya aldığı ve 2015 yılına geldiğinde de artık verimlilik diye diye doğanın ve insanın sınırlarının zorlandığı kabul ederek son verdiği strateji! Çin son üç yılda dünyada Sanayi 4.0 konusunda en çok harcama yapan ülke! Çünkü onlar ve dünyanın önde giden diğer ülkeleri biliyor ki, “artık yeni şeyler söylemek lazım cancağızım”. Bu yeni olanın dil ve araçlarından bazı örnekler ilk paragrafta duruyor.

 

Tersine teknolojiyi nasıl tersine çevirebiliriz?

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz hafta Nisan ayı sanayi üretim endeksini açıkladı. Yıllık bazda sanayimiz yüzde 6,2 büyümüş. Ne ala! Ala da şöyle bir sorun var: Sanayi büyürken ileri teknoloji alanımız yüzde 16,8 küçülmüş! 

Geçtiğimiz birkaç yıl Orta Gelir Tuzağını tartıştık. Bu yaklaşım şunu anlatıyor: Gelişmekte olan bir ülke belli bir kişi başına gelir seviyesine kadar (10 bin dolar düzeyinde) hızla çıkar ama eğer sanayi yapısını bu arada ileri teknoloji ürünlerine göre revize edemezse bu sınırı (orta gelir) bir türlü aşamaz. Tartıştığmız şey şuydu: Türkiye orta gelir tuzağından çıkabilecek mi? Maalesef hayır, oralarda (11 bin 760 dolar) dolaşmaya devam ediyoruz.

Lafı dolandırmaya gerek yok: Mevcut üretim yapısı (verimliliğe dayalı) içerisinde orta gelir tuzağı mı dersiniz, çember mi dersiniz, kırıp çıkma şansı yok. Üretimin verimlilikten niteliğe dayalı bir hatta kayması gerekiyor. Bir yılda yüksek teknoloji alanındaki üretimin yüzde 16.8 küçülmüş olması ise ‘yüksek katma değerli üretim’in şimdilik hayal olmaya devam edeceğini gösteriyor.

 

Çare eğitimde…

 

Dünyada AR, AI tartışılırken bizde hala LGS, YKS tartışıldıkça tersine teknolojimizi tersine çevirme şansımız bulunmuyor. Sınavların olmadığı, çocukların yeteneklerine göre özgürce eğitim olanaklarına eriştiği, geleceğin dil ve araçlarının okul öncesinden başlayarak kullanıldığı bir yaklaşımla (Eğitim 4.0) her şeyi yeniden değiştirebiliriz. 18-24 yaş nüfusu 13 milyona yaklaşmış bir ülkede bu değişim sanıldığından çok daha hızlı gerçekleşir. Yeter ki, doğru politika ve kararlılıkla uygulama imkânı olsun.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları