adscode
adscode

İİBF ve KPSS A Günlüğü: Zorluklar, Tecrübeler ve Bir İİBF Buluşma Noktası

yukselbilgili@hotmail.com




2001 yılında iktisat bölümünden yeni mezun olduğumda, kaymakam olma arzusu ile dolu biri olarak hemen sınava hazırlık ile ilgili kitapları almak için Ankara Olgunlar’daki kitapçıların yolunu tutmuştum. Hangi kitapları alacağımı iyi biliyordum, çünkü daha fakültenin ikinci sınıfından itibaren etrafımda sınav kazanmış kişilerle mülakatlar yapar, nasıl ve hangi kaynaklara hazırlandıklarını sorardım. O yıllarda sınavlara hazırlık için organize olmuş yayınlar, yayınevleri ve dershaneler de pek mevcut değildi. Bireysel çaba ile önce tecrübeleri dinlemek ve onların ortalamasını almak en optimal yöntem olarak görünüyordu.

Mezun olduktan kısa süre sonra (aynı yıl) iktisat politikasında yüksek lisansa başladım. Ancak yüksek lisans derslerinin biraz yoğun olması ve adapte olmakta zorluk çekmemden dolayı KPSS 2002 sınavına pek hazırlanamadım ve istediğim sonuçları alamadım. Buna rağmen sınavdan kısa bir süre sonra ilan edilen kaymakamlık sınavına girmek için puanım yeterliydi. Sınava iki aydan az bir süre kalmış olmasına rağmen çalışmaya karar verdim. Uyandığım andan başlayarak, yatana karar ders çalıştığım kısa, yoğun ve adanmışlıkla dolu bir dönemin sonunda sınava girdim. Yazılı sonuçlarının açıklandığını duyduğumuzda kütüphanede ders çalışıyorduk ve koşar adım sınava giren arkadaşlarla Milli Kütüphane’den İçişleri Bakanlığı’nın önüne doğru yol aldık. Kazananlar listesinde adımı gördüğüm an, sanırım hayatımın en mutlu anıydı. 

Stresli bir mülakat bekleyişi ve referans arayışının hakim olduğu günlerde, yüksek lisans yaptığım iktisat politikası programında verilen Arş. Gör. ilanı hayatımın yeni bir akışa girmesine yol açtı. Arş. Gör. sınava girdim ve başarılı olarak henüz 23 yaşında iken yüksek lisans tez döneminde olan bir Arş. Gör. olarak göreve başladım. Lakin kaymakamlık mülakatı henüz yapılmadığı için burada kalıcı olduğumu pek düşünmüyordum. Ta ki müthiş geçen sözlü sınavına rağmen listede adımın olmadığını öğreninceye kadar. Sanırım o gün çok üzülmüştüm…

2000-2001 Krizi sonrasında işsiz olmamak ve aynı zamanda saygın bir meslek olan öğretim üyeliğinin ilk adımı olan asistanlığım, kaymakamlık mülakatında tercih edilmediğim o günlerin en önemli tesellisi olmuştu. Kaymakam olma arzum yüksek olmasına rağmen tekrar sınava girmedim. Diğer taraftan öğretim üyeliğinin kendine has yaşam şeklini sevmem de biraz zaman aldı.

Kaymakamlık sınavlarına hazırlanırken iktisat alanında karıştırılan, önemli hususları öne çıkaran, karşılaştırmalar sunan ve matematiksel sorulara dayalı sorulardan oluşan ve aynı zamanda detaylı çözümlerini de sunan bir kitap/soru bankası ihtiyacının eksikliğini bizzat hissetmiştim. Bu eksiklikleri birden fazla kitap okuyarak ve etrafımda sınava uzun süredir hazırlanan ve sınav kazanmış arkadaşlardan yardım alarak aşmıştım. İşte o zaman sınava hazırlanan adayların başka bir kaynağa ihtiyaç duymadan hemen her konuyu ele alan bir soru bankası ihtiyacını gidermek için masanın başına oturdum ve yazmaya başladım. Günde on saatten daha fazla çalışarak altı ayda yazarım sandığım “Ceteris Paribus: İktisat Soruları” isimli çözümlü soru bankası, tam üç buçuk yılımı aldı. Kitabın isminin iktisadın en temel varsayımlarından biri olan “Ceteris Paribus (Diğer Şeyler Sabitken)” olarak seçilmesinin nedeni, kitabın adından itibaren öğretici olması yönündeki idealimdi. Sonrasında diğer kitaplar takip etti ve hikaye böylece başladı…

Bugünden itibaren bu köşede kaymakamlık sınavını hazırlanmam ile başlayıp, sonrasında Ceteris Paribus: İktisat Soruları kitabı, İktisat Çıkmış Sorular ve diğer kaleme aldığım kitaplar ile devam eden tecrübelerimi paylaşacağım. İİBF mezunları, sorunları, kariyer olanakları gibi meseleler öğrencilerimden dolayı doğal olarak asistanlığımdan profesörlüğe kadar geçen sürede aktif olarak takip ettiğim, ilgilendiğim bir alan oldu. 2003 yılında “Kaymakamlık Sınavına Hazırlık Süreci” ile ilgili vermiş olduğum seminerleri, sonraki yıllarda üniversite öğrenci topluluklarının daveti ile “Mezuniyet Sonrası Kamuda Kariyer İmkanları” adı ile bir çok üniversitede gerçekleştirdim. Bütün bunlara ilave olarak bundan sonra Türkiye’nin en büyük eğitim platformu olan olan“egitimajansı.com” tarafından ayrılmış olan İİBF köşesine, sizlerin sorunlarını taşıyarak, dertlerini paylaşarak, çözüm önerileri sunarak ve gündeme dair tartışmaları değerlendirerek katkı sunmaya çalışacağım…

Bu platformda yapacağım değerlendirmelerin, ihtiyaç duyuldukça iktisadi meselelere ve Türkiye ekonomisine odaklanabileceği gibi, asıl amacı İİBF mezunlarına yönelik bir sosyal borcu ödemeye çalışmak ve mezuniyet sonrası karşılaşılan sorunlara yönelik bir sosyal alan oluşturmak gayesidir.  


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)