adscode
adscode

Haber Başlıklarını Lütfen Daha Dikkatli Atalım

Görsel ve yazılı medya, toplumsal yaşam içinde meydana gelen nahoş olayları haber yaparken okuyucu ve izleyicilerin dikkatlerini çekebilmek için olayın bizzat kendisini değil de olaya karışanların mesleki statüsünü ön plana çıkararak manşet atıyor.

vedatdemirr@hotmail.com




Bu şekilde atılan başlık ve manşetler toplumda güven duyarak canımızı, vicdanımızı, inancımızı ve zihnimizi emanet ettiğimiz doktor, öğretmen, imam, asker, polis, hâkim, savcı vs. gibi meslek gruplarına yönelik olunca birkaç kez benzeri olaydan sonra bu meslekleri icra edenlere karşı zamanla insanlarda olumsuz algı, şüphe, tedirginlik ve önyargılara kapı aralamaya başlıyor.  Haber, belki daha çok dikkat çekiyor olabilir. Hatta haberi yapanların bu şekilde maksadına eriştiğini, haberinin beklendiği kadar okunup, izlenme ve yorum aldığını da söyleyebiliriz. Ancak bu durumda haberi yapanlar başarılı olurken bu meslek çalışanları ve mesleğin toplumsal itibarının sarsıldığını unutmayalım.  Kamuoyu, bir süre sonra yukarıda saydığımız meslek çalışanlarından çirkin suçlara karışmış özellikle de mesleği icra ederken yüz kızartıcı eylemde bulunanların haberlerini gördükçe bu meslek çalışanlarına karşı güvensizlik ve şüphe duymaya başlıyor. Düşünsenize çocuğunu ilk kez okula gönderen her bir veli öğretmenden ya taciz konusunda ya şiddet konusunda şüphe duymaya başlasın… Yine doktora giden bayan hastaların taciz ve mahremiyet kaygıları yaşadığını… Bunu çocuklarını camiye gönderirken inancını ve vicdanını imamlara emanet eden ebeveynler içinde söyleyebiliriz.

Bu bakımdan lütfen haber yaparken vurguyu olayın ve suçun kendisine yapalım. Suç ve olay örgüsü içinde vurgu meslek gurubuna yönelik olunca mesleği icra eden herkesi bir şekilde töhmet altına koymuş oluyoruz.  Suç bireysel bir eylemdir. Suçu meslek temelinde genellemeye sebep olacak tarzda haberleştirmek zamanla kamuoyunun belleğine “yine mi?”  gibi algılarla bu meslek guruplarına yönelik olumsuz önyargıların doğmasına neden oluyor. Mesleği icra edenler de bu durumdan oldukça rahatsız oluyor.

Bu sebeple haber başlıklarını atarken toplumsal bir sorumluluk ile hareket etmeyi ve toplum sağlığını korumayı vicdani bir vazife olarak görmeliyiz.  Eğer suçun niteliği meslek ile ilişkili değilse meslek vurgulanmamalıdır. Yok eğer mesleğin icrası esnasında işlenen bir suç ise o zaman da bunu haberin başlığında değil içeriğinde dile getirmenin daha sağlıklı bir yaklaşım olacağı kanaatindeyim.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)