adscode
adscode

Allah, çocukları helikopter annelerin şerrinden korusun

Kendi hayallerini çocuklarının üzerinden kurmaya çalışan annelere bir çift sözüm var. Siz, çocuğum şurayı kazandı diyeceksiniz diye çocuklarınız ömür boyu kaygı çekmeye alışmasınlar.

cemozel2021@gmail.com




Çevremizde sınava hazırlanan bir sürü çocuk var ve bunların bazıları helikopter anne baskısına maruz kalıyor. Aşırı başarı odaklı olmaları, çocuklarının üzerinde büyük bir baskıya sebebiyet veriyor. Çocuk, bir sınavdan başarısız not aldığında annesine ne diyeceğini bilemiyor. Sürekli bir sonraki sınavlar için, “Bir daha olmayacak anne, bu sondu” diye kendince çıkış yolları arıyor. Belki çok çalışıyor; ama nasıl çalışacağını bilmediği için verimli çalışamıyor. Keşke biraz da bu öğretilse çocuklara, derslerden ziyade. Ben bile 20’li yaşlarımın sonunda öğrenmiştim zaman yönetimini ve planlı çalışmayı. Kendi başıma da değil, iş yerinde eğitimini alarak. Şimdi siz kalkmışsınız bu çocuklardan mükemmel olmalarını bekliyorsunuz.

 

Üniversiteye hazırlanırken, büyük ağabeyim benimle çok ilgilenmişti; ama ders çalışıp çalışmadığımla hiç ilgilenmiyordu. Çok çalışıyor olmama rağmen, bana karışmaması rahatsız ediyordu. Bir gün, lavaboda tıraş olurken yanına gittim. Abime, "Eğer bir gün ders çalışmazsam bana kız, olur mu?" dedim. Bu kaygıyı zaten içten hissettiğimi anlayınca büyük bir rahatlıkla şöyle bir karşılık verdi:

 

"Banane oğlum! Çalışırsan da kendine, çalışmazsan da!"

 

Hayatım boyunca beni sürekli motive eden bir cevaptı bu. Deneme sınavlarından başarısız olduğum dönemlerde ben zaten kendime başkalarından çok daha fazla kızıyor, hayıflanıyordum. Sonra da bir diğer sınavda üstün başarı elde ediyordum. Yani benim derdim kendimleydi. Kimseye savunma yapmak zorunda değildim.

 

Görüyorum ki, şimdiki çocukların derdi bu. Kendilerini hep savunmada hissediyorlar. Gözlemliyorum da, nefes almadan çalışıyorlar; ama bazıları başarı elde edemiyor; çünkü sorulara mı odaklansın, yoksa olur ya sınavdan kötü not alırsa, annesinin yapacağı acımasız sorgulama anını mı düşünsün? 

 

Kendi hayallerini çocuklarının üzerinden kurmaya çalışan annelere bir çift sözüm var. Siz, çocuğum şurayı kazandı diyeceksiniz diye çocuklarınız ömür boyu kaygı çekmeye alışmasınlar.

 

Şöyle aynanın karşısına geçip kendinize şu soruyu sorun lütfen: Acaba ben, kendimin çocuğu olmak ister miydim?


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)