adscode
adscode

Savaşların bilimsel çalışmalar üzerindeki etkisi: İkinci Dünya Savaşı örneği

Hep şunu duyarız: Askeri çalışmaların bilimsel çalışmalara etkisiyle İkinci Dünya Savaşından sonra büyük bir bilgi patlaması yaşandı. Elde ettiğim bulgular, bu bilginin doğruluğunu bozmamakla birlikte sanki biraz eksik bilgi olduğunu düşündürüyor.

cemozel2021@gmail.com




Şu sıralar makro düzeyde ya da günümüzün tabiriyle büyük veri ölçeğinde, bilimsel çıktıları analiz etme pratikleri yapıyorum. Geçenlerde sabahın kör karanlığında bu konuya çalışırken gözüme bir şeyler takıldı.
Yıllar itibariyle artan ya da en azından birbirine yakın sayıda olan bilimsel çıktılara bakarken, İkinci Dünya Savaşının arifesi ve sonrasında bilimsel çalışmalara neler olmuş diye büyük bir merak içine düştüm. Hep şunu duyarız: Askeri çalışmaların bilimsel çalışmalara etkisiyle İkinci Dünya Savaşından sonra büyük bir bilgi patlaması yaşandı. Elde ettiğim bulgular, bu bilginin doğruluğunu bozmamakla birlikte sanki biraz eksik bilgi olduğunu düşündürüyor. Savaş arifesi ve sonrasında neler olduğunu görmek için verileri topladım. Bu verilerde, savaşa girerken bilimsel verilerin sayısında bir azalmaya gidildiği görülüyor. Savaşın bitimiyle birlikte yukarıya doğru bir yükseliş var.
Aşağıdaki tabloyu masaya yatıralım. Scopus veritabanını kullanarak, bahsi geçen yıllar içinde en çok yayın yapılan 10 konu başlığını seçtim. Tabloda, tarihlerin yanında parantez içinde gösterilen veriler, yayın sayılarını temsil etmektedir. Buna göre kırmızı ile gösterilen alan, savaş arifesi ve ilk yılı temsil ediyor.
Normal şartlar altında genellikle yayın sayıları her yıl artarak devam eder; ama bu yıllar itibariyle her konu başlığında kırmızı ile gösterilen alanda bir düşüş söz konusudur. En çok düşüşü de Sosyal bilimler ile sanat ve beşeri bilimler yaşamış.
Öte yandan savaşın bitimiyle birlikte yani yeşil ile gösterilen kısımda ise bilimsel çıktıların sayısındaki artış, kendini gösteriyor. Örneğin tıp alanında, iki katından fazla bir artış olmuş. Fizik ve astronomide de neredeyse iki katı bir artış meydana gelmiş.

İkinci dünya savaşındaki bilgi patlaması meselesine gelince. Evet, bir bilgi patlaması yaşanmış; ama sadece askeri çalışmaların bilimsel çalışmalara etkisi değil, savaşın bitmesiyle birlikte rutine dönüp, yıllar itibariyle yayın sayısındaki artışın normale dönmesinden de kaynaklanmakta olduğu görülmektedir.
Bu tablo bize o yıllarda en çok hangi alanda çalışmalar yapıldığını da göstermektedir. Hatta tıp alanında yapılan çalışmaların sayısı, geri kalan 9 konu başlığına, neredeyse denk gelmektedir.

İnsanlık için bilimsel alanlarda savaş vermek yerine, kan dökerek birbirleriyle savaşan insan evladının kayıpları ortada. Günümüzde Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşın, mutlaka bilimsel çıktılara da olumsuz etkileri olacaktır. Bunu zaman gösterecek. Bize de analiz etmek düşecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)