adscode

Yükselen Yıldız: Malzeme Bilimi

Dünyada zamanın ruhuna göre çok çeşitli meslekler öncü roller üstlenebiliyor. Malzeme Bilimi (Multidisipliner) de günümüzde bu öncülerden biri.

cemozel2021@gmail.com




2016-2020 yılları arasında bilim dünyasında üretilen yayın sayısında birinci olan Elektrik, Elektronik mühendisliğinin hemen arkasından ikinci gelse bile en çok atıf alan yayınlar listesinde zirvede olduğunu görüyoruz Malzeme Biliminin. En çok yayın üretiminde ikinci, en çok atıf alan yayın sıralamasında da birinci olması bugünkü yazımızın konusu olmasını çoktan hak ediyor. Bahsedilen yıllar arasında alınan toplam atıf sayısı 9,918.892’dir. En yakın konu başlığı olan kimyadan bile 2 milyondan fazla atıf aldığını görüyoruz.

Türkiye’deki duruma baktığımızda ise üretilen yayın sayısında Malzeme Bilimi dördüncü sırada olmasına rağmen, almış olduğu atıf sayısı bakımından yine birinci sıradadır.

Bu verilen bilgilerin yanı sıra, uluslararası alanda saygın bir yeri olan, Türkiye’nin bu konudaki çalışamalarına etki eden bir bilim insanına sözü verelim. Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Malzeme Bilimi Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Erdem, akademik çalışmalarına uzun yıllar Almanya’da devam etmiş ve sonrasında yurda dönmüş bir bilim insanımız. Emre Bey, malzemenin kaynağından hareketle bu bilim dalının inceliklerinden bahsedecek.

Malzeme Bilimi ve dahası Malzeme Mühendisliği; fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerin ana uygulama alanıdır. Bu yüzden yapılan araştırmaların çok fazla atıf alması doğaldır.  Özellikle katı malzemeler günümüzde cep telefonları, bilgisayarlar, enerji depolama araçları (piller ve süperkapasıtörler), yenilenebilir enerji sistemleri (Güneş ve rüzgar enerjisi), uzay araçları ve savunma sanayii gereçleri, uçak endüstrisinde, tıpta, ilaç ve kozmetik üretiminde ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Malzemelerin gelişimiyle birlikte az önce saydığımız ve günlük hayatımızda kullandığımız ürünlerin hepsi teknolojik olarak gelişmektedir.

Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nano Mühendislik programında özellikle nano yapıda (metrenin milyarda biri büyüklüğünde) malzemeler üzerine çalışmalar son zamanlarda ağırlık kazanmıştır. Özellikle pil ve süperkapasitörlerin kapasitelerini artırmak için yeni elektrod malzemeler geliştirilmektedir. Buna ek olarak giyilebilir elektronik dediğimiz esnek yapılarda, ince filmler üretilerek elektrik enerjisine dönüştürülebilecek ve insanlığa faydalı malzemeler üzerine de araştırmalar yapılmaktadır. Nano malzemeler diğer malzemelere oranla daha güçlü, daha hafif ve daha dayanıklı olmalarıyla ön plana çıkmaktadırlar. Özel koşullarda sentezlenen bu malzemeler günümüzde bir çok cihaza fonksiyonellik katarak daha üstün performansa ulaşmalarını sağlamaktadır.

Malzeme Bilimi günümüzde teknolojinin gelişmesinin olmazsa olmazlarından birisi olarak parlayan bir yıldızdır. Çalışma alanları oldukça kapsamlı olması itibariyle uzmanlaşma gerektiren bir bilim dalıdır. Medeniyetin başlangıcından bu yana malzemelerin gelişimi her zaman insanlık tarihini değiştirecek mertebeye ulaşmıştır. Bu açılardan bakıldığında Malzeme Bilimine verilecek önem, yatırımlar, araştırma destekleri her zaman insanlığa fayda olarak geri dönecektir.

Emre Hoca’nın kısaca bahsettiği Malzeme Bilimi ve yine kendi tabiriyle dahası Malzeme Mühendisliği, yükselen bir yıldız olarak karşımıza çıkıyor. Gençlerin, üniversite sınavı öncesinde geleceğe yöne verecek derecede önem arzeden bu bilim dalını yakından tanımalarında fayda var.

Üniversite sınavı öncesinde ara ara bölüm tanıtımları yapmaya devam edeceğim. Takipte kalın.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)