adscode

Almanya'daki Türk Ailelerden İlkokulda Ayrımcılığa İsyan

Almanya’nın başkenti Berlin’in “Küçük İstanbul” olarak bilinen Kreuzberg semtindeki Lenau İlkokulu’nda eğitim gören çocukların velileri, okul müdürünün öğrencileri Alman ve göçmen sınıflarına ayırmasına…

Almanya'daki Türk Ailelerden İlkokulda Ayrımcılığa İsyan
Haberler
Kreuzberg’deki Lenau İlkokul Müdürü Karala Klawuhn’ın Alman ve göçmen öğrenciler için ayrı ayrı sınıf açması velilerin tepkisine neden oldu.
Başta Türk veliler olmak üzere okul önünde toplanan göçmen aileler, bu uygulamanın eğitimde fırsat eşitliği ilkesine ters düştüğünü belirtip, bu tür uygulamanın göçmen öğrenciler arasında dışlanma duygusu yaratacağını kaydetti. Okul Müdürü Klawuh’u bu ayrımcı tutumundan dolayı eleştiren aileler, ilçe eğitim müdürlüğüne giderek şikayette bulundu.
DIŞLAMANIN BARİZ ÖRNEĞİ
Okul müdürünün ayrı sınıf uygulamasına karşı haklarını aramak için avukat tutan göçmen veliler, “Müdürün bu tür girişimini Almanya adına bir skandal ve demokrasi adına da utanç vericidir. Daha önce bazı okullarda teneffüs esnasında Türkçe konuşulmasını yasaklayan zihniyet şimdi de Almanları ayrı göçmenleri ayrı sınıf açarak bir yerde göçmen ve özellikle de Türk çocukları dışlanıyor.  Eğitim sisteminin büyük haksızlıklar içerdiğini ve özellikle de göçmen öğrencilere fırsat eşitsizliğinin sürdüğünü hiç bir yetkili ve siyasetçi görmek istemiyor. Bu okullara devam eden bir öğrencinin daha iyi bir okula geçme ansı ilerde elinden alınacak” diyerek yetkilileri ve siyasileri bu soruna çözüm bulmaya davet etti.
GELECEĞE İHANETTİR
Okulda iki yeğeninin eğitim gördüğünü belirten Sonay Avcı, ailelerin isteği üzerine veli inisiyatifi oluşturduklarını belirtip, şunları dile getirdi:
“Öğrencilere din, dil, etnik kimlikleri ve kültürlerine göre ayrı ayrı sınıflarda eğitim vermek Anayasa ve insanlık ilkesine karşıdır. Berlin çok kültürlü, dünyaya açık toleranslı bir dünya metropolüdür. Böyle bir kentte bu tür ayrımcılık içeren girişimlerde bulunmak bu ülkenin geleceğine ihanettir. Çocukları aynı sınıfta, aynı okulda, aynı kentte el ele vererek geleceğin bilgili ve ufku açık insanlar olarak eğitmek ve yetiştirmek durumundayız. Bu haksızlığın giderilmesi için avukat Carsten İlius’u tuttuk. Okul yönetimi hakkında dava açacak.”
OKUL YASASINA AYKIRI UYGULAMA
Okullarda öğrencilerin dini, etnik ve kültürlerine göre ayrı ayrı sınıflarda toplanmasının okul yasasına da aykırı olduğunu söyleyen Yeşiller Berlin Eyalet Milletvekili ve partisinin Eğitim Politikaları Sözcüsü Özcan Mutlu, “Alman kökenli ve göçmen kökenli öğrencileri farklı sınıflara yerleştirip eğitim yapmak her şeyden önce yasalara aykırı. Ayrıca çocukları küçük yaşlardan itibaren ayırmak toplumu ikiye bölmektir.
 Toplumsal barış yerine çatışmayı körükler. Okul yönetiminin başarı seviyesini yükseltmek kaygısı ile böyle bir yola başvurması da büyük hata. Çünkü başarı böyle elde edilmez” dedi. 
Hürriyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)