adscode
adscode

Çocuklarımız, eğitim, bilim ve gelinen nokta!

Eğitimde olup bitenleri yıllardır yazıyoruz.Kimi abartılı buldu, kimi de az bile yazıyorsun dedi.Ve gelin, gelinen son noktaya, bugün bir başka pencereden göz atalım.Bakalım buna ne diyecekler!..

Çocuklarımız, eğitim, bilim ve gelinen nokta!
Milliyet Diyalog
Ali Koç (İşadamı)
“Türkiye inovasyon kapasitesinde 83’üncü sırada. Oysa 5 yıl önce 55’teydik. Geriye gittik. Ar-Ge harcamalarında 5 yıl önce ilk 62 arasındaydık, şimdi 79’a geriledik.
Mevcut eğitim sistemiyle çağa ayak uyduramayacağımız görünüyor. 5 yıl önce eğitimde ilk 79’daydık, geçen sene 89’a, şimdi 92’ye geriledik. 
Matematik ve fen eğitiminde 102’nci sıradayız. Oysa 5 yıl önce 74’üncüydük.
Bugün ülkemizde tartışılan konulara bakarsak, son derece tehlikeli bir durum olduğu açıktır. Ar-Ge harcamalarında ilk defa milli gelirin yüzde 1.01’ine geldik. Ama AB yüzde 2, OECD ülkeleri yüzde 2.4 harcıyor.
Biz ilerliyoruz ama rakipler bizden daha hızlı ilerliyorsa geriliyoruz demektir. Veriler de onu gösteriyor.
Ülkemizde büyük bir genç nüfus var. Bunun iyi kullanılması hatta tehlikeye dönüşmemesi için istihdam yaratmalıyız.”
Yekta Saraç (YÖK Bşk.)
“YÖK Başkanı olarak büyükelçilerin gelip, bize, İngilizce program diye yönlendirdiğimiz çocukların şikâyetleri var.
‘Hocalar İngilizce bilmiyormuş. Dersler İngilizce yapılmıyormuş’ şikâyetlerini artık duymak istemiyorum.
İngilizcedeki hoca yeterlilikleriyle ilgili de birtakım düzenlemeler yaptık. Resmi Gazete’de yayımlandığından itibaren o kriterleri artık aramaya başladık. Bu hususu daha da ilerleteceğiz. Yükseköğretimde hiçbir şeyin ‘mışçasına’ olmasını istemiyoruz. Gerekli tedbirleri alıyoruz ve doğru olan neyse onu yapmak istiyoruz...”
R. Wolff (WASC e. Bşk)
“ABD’de üniversitelerin akreditasyonu konusunda en yetkin kuruluş olan WASC’ın 17 yıl başkanlığını yürüten Prof. Ralph Wolff, katıldığı seminerde akreditasyon ajanslarının kriterleri, sorumluluklar ve stratejik planları hakkında bilgi verdikten sonra bakın ne diyor: Yapılan araştırmalara göre, 2030 yılına kadar, bugün yapılan işlerin yüzde 50’si otomasyonla yapılacak. Peki, biz mezunlarımızı öyle bir dünyaya hazırlıyor muyuz? Almanya, Amerika kendi kendine giden arabalara odaklanılıyor. Artık sürücülere iş kalmayacak. O yüzden biz de mezunlarımızı bu dünyaya hazırlamalıyız. İşler çok değişecek hatta pek çoğu ortadan kalkacak...”
Rifat Sarıcaoğlu (VÜB Bşk.)
“Vakıf üniversitelerinde yüzde 100 burs kazananların çoğunun maddi durumlarının iyi olduğunu istatistiklerle görebiliyoruz. Burada ihtiyacın da hasıl olması gerekir. Eğer ki birisinin durumu iyiyse bursun, eş değer ortamda maddi durumun iyi olmayana verilmesi gerekiyor. Buna bir çözüm bulmalıyız. Aksi takdirde aşağıya doğru gelir grubuna bursları yayamayız...”


YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)