adscode
adscode

Öğretmenler kılık-kıyafet özgürlüğü istiyor!

Eğitim-Bir-Sen’in, A&G’ye yaptırdığı ‘Kılık ve Kıyafet Araştırması’nın sonuçlarını açıklandı.

Öğretmenler kılık-kıyafet özgürlüğü istiyor!
Eğitim
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediğini belirterek, “Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor” dedi.

Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen’in, A&G’ye yaptırdığı ‘Kılık ve Kıyafet Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. A&G Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gür’ün de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Yalçın, araştırmanın, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Zonguldak’ta, 3 bin 12 öğretmen, bin 563 veli, 8. sınıf ve üzeri bin 480 öğrenciyle, toplamda 6 bin 55 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Öğretmenlerin yüzde 62,4’ü kılık ve kıyafet serbestîsi istiyor

Bu konudaki kararlılıklarını defalarca dile getirirken, yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğiyle ilgili görüşlerini öğrenmek amacıyla bir araştırma yaptıklarını belirten Yalçın, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediklerini vurgulayarak, “Serbest kıyafet uygulaması, genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul görüyor. 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3’ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6’sı serbest kıyafet istiyor. ‘Fikrim yok’ diyenler dikkate alınmadığında, öğretmenlerin yüzde 57,3’ü, velilerin yüzde 54,1’i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet serbestliğinin kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suistimal etmeyeceklerini düşünüyor” diye konuştu.

Öğretmenlerin yüzde 54,7’si kılık ve kıyafet zorunluluğunun öğretmenin özgürlüğünü kısıtladığını ifade ediyor

Öğretmenlerin yüzde 54,7’sinin, uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun özgürlüğü kısıtlayıcı olduğunu düşündüğünü, velilerin yüzde 35,6’sının, öğrencilerin ise yüzde 47’sinin öğretmenin özgürlüğünü kısıtladığını söylediğini dile getiren Yalçın, ‘Bu bir hak ihlali mi’ sorusuna da benzer oranlarda cevapların verildiğini kaydetti.

Serbest kıyafet ne getirir

Yalçın, öğretmenlerin yüzde 30,6’sının serbest kıyafet uygulamasının öğretmenlerin kendine olan güvenini getireceğini düşündüğünü, bunu, yüzde 22,9 ile derslere konsantrasyonun, yüzde 20,9 ile motivasyonun, yüzde 11,4 ile ders başarısının artacağı düşüncesinin takip ettiğini ifade ederek, “Ayrıca öğretmenlerin yüzde 34,8’i yürürlükte olan kılık ve kıyafet uygulamasının iklim ve mevsim şartlarına uygun giyinmeye imkân sağlamadığını dile getiriyor” dedi.  

Kılık ve kıyafet serbestîsi öğrencinin ders başarısını olumlu etkiler, iletişimi artırır

Öğretmenlerin yüzde 26,1’inin, öğrencilerin yüzde 17,6’sının, velilerin ise yüzde 16’sının öğretmenlere uygulanan kılık ve kıyafet zorunluluğunun kaldırılmasının öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini söylediğini belirten Yalçın, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğrencilerin yüzde 23,5’i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını düşünüyor. Araştırmanın sonuçları, talebimizin, sadece üyelerimiz değil, toplum tarafından da kabul gördüğünü ortaya koymaktadır. Yetkililerden, toplumsal bir talebe dönüşen kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi konusunda bir an önce adım atmalarını bekliyor ve istiyoruz.”

Gür: Her üç öğretmenden biri zaten yönetmeliğe uymuyor

Adil Gür ise, araştırmanın hata payının çok düşük olduğunu belirterek, her üç öğretmenden birinin zaten kılık ve kıyafet yönetmeliğine uymadığının ortaya çıktığını, bunun da çok önemli bir veri olduğunu söyledi. Her 100 öğretmenden 63’ünün serbest kıyafet özgürlüğünü istediğini dile getiren Gür, “Araştırma sonuçları, eğitimcilerin serbest kıyafet isteğine ülke olarak hazır olduğumuzu da gösterdiğini düşünüyorum. Umarım yetkililer bu araştırmanın sonuçlarını dikkate alarak, kamu görevlilerini bu tür antidemokratik uygulamalardan kurtarır” şeklinde konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)