adscode
adscode

Para hiç bu kadar değerli olmamıştı

Şu günlerde, çocuğunuzun geleceği için harcayacağınız yeterince paranızın olmamasından daha büyük bir eziklik olamaz.

Para hiç bu kadar değerli olmamıştı
Milliyet Diyalog

Eğer sizin de kıyıda köşede on binlerce liranız olsaydı, çocuğunuzun gireceği lise ve üniversite ile seçeceği meslek çok daha farklı olabilirdi.
Parayı bastıranın, baraj getirilen tıp ve hukuk da dahil her fakülteye ve neredeyse her üniversiteye girdiği bir ortamda, yoksulluk nedeniyle hayallerinize veda ediyorsanız, bundan daha acı veren ne olabilir ki!..
Hani herkesin eşit eğitim hakkı vardı?
Parayı veren bir anda yüz binlerce sıra öne geçebiliyorsa, hak, hukuk, adalet bunun neresinde?
Şaşkın ÖSYM’nin önceki gece oldukça maceralı bir süreçten sonra açıkladığı üniversite yerleştirme sonuçları sadece Türk eğitim sisteminin acizliğini ortaya koymakla kalmadı, nasıl bir kaosun içinde olduğumuzu da açıkça sergiledi.
Dış politikada yaşananların bir benzeri hatta daha fazla maalesef eğitimde de yaşanıyor...
Önemli satır başları
İşte bu yılki üniversite giriş maratonunun finalinden  önemli satır başları:
 Üniversite adayları için önceki gece tam bir kâbustu. Önce sonuçlar açıklanacak diye açıklamalar yapıldı. Sonra pardon, yanlışlık oldu denildi. Daha sonra da gece yarısı sonuçlar duyuruldu. Oysa yeni yönetim artık gece yarılarında sonuç açıklanmayacağına özellikle vurgu yapmıştı!
 Sonuçlar açıklandı ama asıl zorlu süreç şimdi başlıyor. Kazananların kayıt, barınma, burs heyecanı, kazanamayanların ek yerleştirme umudu önümüzdeki haftaları da yine çok önemli kılacak.
 39 bine yakın kontenjan boş kaldı ve bunun 19 bine yakını 4 yıllık fakültelerden oluşuyor. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayı 60-70 bine kadar yükselebilir. Hatta daha da artabilir. Bu yüzden hiçbir yeri kazanamayanlar için henüz her şey bitmiş değil. Ek yerleştirmede çok daha iyi yerlere girme şansı elde edebilirler.
 Üniversite-lerde e-kayıtlar salı günü, yüz yüze kayıtlar da 3 Ağustos’ta başlayacak...
 Ek yerleştirme ise kesin kayıtlardan sonra, ağustos sonlarında gerçekleşecek...
Tıp, hukuk bile boş
 YÖK’ün tıp ve hukuk için getirdiği baraj işe yaradı mı? Evet demek çok zor. Hukukta üç (Bahçeşehir, Maltepe, Okan), tıpta da 1 (Bahçeşehir) üniversitede boş kontenjan kaldı. Paralı öğrenciler ile burslu öğrenciler arasındaki puan aralığı 150 puana varanlar var. Devlet ve vakıf üniversitelerinin paralı öğrencileri arasındaki makas da olabildiğince açıldı. 
 Söz konusu KKTC olunca ODTÜ, İTÜ markaları bile cazip gelmedi. 2 yılı Türkiye’de, 2 yılı ABD’de olan İTÜ SUNY programları da dolmadı.
 Onlarca üniversitede tek öğrencinin bile tercih etmediği bölümler var.
 Kazanan adayların yarıdan fazlası, önceki yıllarda üniversiteyi kazandığı halde yerini beğenmeyip yeniden sınava girenlerden oluşuyor.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)