adscode
adscode

'SBS yerleştirmelerde binlerce öğrenci mağduriyeti söz konusudur'

SBS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenciler yüksek puanlı, hiç yerleşemeyecekleri bir yedek sırasına tabi tutuldu. Öğrenci ve veliler buna tepkili.

'SBS yerleştirmelerde binlerce öğrenci mağduriyeti söz konusudur'
Editörün Seçimi
"Sayın Abbas Güçlü
SBS yerleştirmeleri ile ilgili yazılarınızı takip ediyorum. Benimde bu yıl yapılan yerleştirmelerde öğrencilerin çoğunluğunun mağdur edildiğini düşünüyorum. Geçen yıl öğrenciler yerleştiği tercihlerin üstünde kalan herhangi bir tercihine belirlenen kontenjanı aşmıyorsa yedek olabiliyordu. Bu yıl hiç uyarı yapılmadan asıl olarak yerleştiği tercihinden üste bulunan ve ilk tercihinden itibaren yedek sıra belirlemesi yapılmış ve dolayısıyla da ilk tercihleri aldığı puanın çok üstünde yerleştirme yaptığından öğrenciler hiç yerleşemeyeceği bir yedek sırasına tabi tutulmuşlardır. Oysaki yerleştiği tercihinin bir üstündeki tercihten başlamış olsalardı öğrenci kolaylıkla yerleşebileceği bir yedek sırasına sahip olacaktı. Size birkaç öğrencinin yedek sırasını gösteren sonuç belgesi gönderiyorum. Öğrencilerimiz yerleştiği tercinin üstündeki tercihine yedek olsa garanti olarak yerleşebilecekti. Fakat bu yerleştirme sistemine göre üst tercihlerine yerleşemeyecek veya açıkta kalacaktır. 
Yönetmeliğin ilgili maddesine de baktım. Biz eğitimcileri bu konuda uyaracak hiçbir uyarıyı da göremedim. Yedek sırası ilk tercihten yapılmaz yerleşebileceği en iyi yedek olabileceği tercihten yapılmalıydı. Veya geçen yılki gibi asıl yerleştiği tercihlerin üstünde yer alan ve uygun olanların hepsine yedek olmalıydı diye düşünüyorum.
1.4. YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 
a) OYP’si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecektir. b) Tercih başvurusunda bulunan tüm öğrencilerin, tercihleri ve OYP’leri dikkate alınarak yerleştirme işlemi yapılır ve öğrencilerin asıl ya da özel yetenek, mülakat/mülakat ve beden yeterliliği sınavına girme hakkı kazandıkları tercihleri belirlenir. Herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstteki tercihleri ile herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihine yedek olabilirler. Yedek yerleştirme yapılacak okulların yedek kontenjan sayıları, asıl kontenjan sayısının 3 (üç) katı alınarak belirlenecektir. Özel okullar için yedek kontenjan belirlenmez. c) Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler sadece asıl olarak, bazı öğrenciler hem asıl hem yedek olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asıl ya da yedek olamayabilir.
Örnek bir öğrencimize bakılırsa 29276 nolu tercihini asıl olarak kazandı. Yedek ise 1, 2 ve 3 tercihinde. Yedek sırası asil kazandığı tercihinden yukarı doğru başlasaydı bu öğrencimiz 8. veya 7. tercihinde 10. veya 15. yedek olacaktı. Yedek yerleştirme ile de istediği tercihlerinden daha üst bir tercihine yerleşecekti. Öğrencilerin bir çoğunun mağdur edildiğini düşünüyorum ve şimdiye kadarda medyada bu yerleştirmeler ile ilgili haberde pek görmediğimi rahatlıkla söyleyebilirim. 
Diğer bir öğrencimiz hiçbir okula yerleştirilemedi. 3. tercihinde 90. yedek ve büyük bir olasılıkla da yerleşmeyecek. Fakat tercihlerinde 5. veya 4. tercihinde yedek olsaydı bu okulların puanları düşük olduğundan iyi bir yedek sırası ile öğrenci bu tercihlerine kaydolabilecekti. Öğrenci hangi okulların çok tercih edilebileceğini bilebilseydi herhalde ilk üç tercihini yazmazdı ve açıkta kalmazdı. MEB şunu demek istiyor. Tam atış ve tam isabet yapın. Puanınızın üstünde alamayacağınız bölümleri asla yazmayın. O zaman öğrencilere rehberlik eden biz eğitimcilerin kahin olmaz gerekiyor.Bu benim gönderdiğim örneklere uygun çevrenizdeki okulların tümünde oldukça rastlayabilirsiniz. Bu durumda olan binler veya on binlerce öğrenci olduğunu düşünüyorum.. 
Saygılarımla…"


www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)