adscode
adscode

Üniversiteler savaş mağduru öğrencilere kapılarını açtı

Ukrayna’daki savaş nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakıp Türkiye’ye gelen öğrencileri, üniversiteler özel öğrenci olarak kabul edecek. En fazla iki dönem bu haktan yararlanacak öğrenciler, diplomalarını Ukrayna’daki üniversitelerinden alacaklar.

Üniversiteler savaş mağduru öğrencilere kapılarını açtı
Eğitim
Güncelleme : 01-Mar-22 09:36

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde altıncı güne girilirken Ukrayna’da üniversite hayatına devam eden 4 bin Türk öğrenci başta olmak üzere binlerce öğrenci, savaş mağduru oldu. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine gçre lisans ve lisansüstü eğitimlerini yarıda bırakarak Türkiye’ye dönen Türk vatandaşı ve AB pasaportuna sahip yabancı öğrencilere üniversiteler, bir bir kapılarını açıyor. Bu üniversiteler arasında yer alan İstanbul Aydın Üniversitesi, sosyal medya hesabında, aldığı kararı, “Savaş dolayısıyla Ukrayna'da eğitimlerini yarıda bırakan öğrencilerimize kapılarımızı açıyoruz. Şimdi yardımlaşma zamanı!” mesajıyla duyurdu.

Misafir olacaklar

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) de Ukrayna’da savaşın mağduriyetini yaşayan üniversite öğrencilerine kontenjan uygunluğuna göre bir dönem olacak şekilde ücretsiz eğitim imkânı sunacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, şunları söyledi: “Ukrayna’da önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde veya dil okulunda eğitim almakta olan Türk öğrencilere ve AB pasaportu olan Ukraynalı öğrencilere yönelik misafir statüsünde, mağduriyetlerini giderebilmeleri için kontenjan uygunluğuna göre bahar döneminde karşılıksız eğitim-öğretim imkânı sağlayacağız.”

BAU’nun Ukrayna’da 3 üniversite 1 enstitü ile iş birliği anlaşmalarının bulunduğunu kaydeden Karadeniz, “Burada çalışmalarına devam eden araştırmacıları, akademisyenleri de üniversitemize davet ettik” dedi. Üniversitelerin aldığı bu kararı, olumlu karşılayanlar da var, ücretsiz verilen eğitimlerin öğrencilere zam olarak geri döneceğine yönelik eleştirenler de.

Diplomayı Ukrayna’dan alacaklar

Savaş mağduru öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelere misafir öğrenci statüsünde özel öğrenci olarak kabul edilecekler. Yönetmeliğe göre yurt dışındaki üniversitelerde eğitim alan Türk vatandaşı öğrenciler, özel öğrencilik imkânından en fazla iki dönem yararlanabilecekler. Eğer öğrencinin eğitim süresi uzatılmak isteniyorsa mazereti bildirilerek Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) izin alınması gerekiyor ve YÖK izin verirse öğrenci iki dönem daha üniversitede okuyabiliyor. Öğrencilerin kabulüyle ilgili kuralları üniversiteler belirliyor. Burada, öğrencilerin asıl kayıtlarının olduğu üniversitenin bu durumu kabul etmesi en önemli kriter. Öğrenci 2 yıl Türkiye’de okusa dahi, diplomasını Ukrayna’daki üniversiteden alacak.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)