adscode

Üniversitelerden boykot kararları

Üniversiteler, İsrail menşeli tüm markaların ürünlerinin sosyal tesislerinde kantinlerde ve kafeteryalarda satışını durdurmaya başladı.

Üniversitelerden boykot kararları
Üniversite
Güncelleme : 09-Nov-23 23:44

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı üniversiteler rektöründen öğrencisine Filistin’e destek için birleşti. İsrail’e destek veren firmaların ürünlerini boykot eden üniversiteler sergiler, konferanslar, paneller düzenliyor, protesto gösterileri ve sosyal medyadan destek açıklamaları yapıyor.

Yükseköğretim Kurulu ve tüm üniversiteler tarafından 18 Ekim’de yayımlanan ortak bildirinin yanı sıra üniversiteler kurum olarak da uluslararası alanda duyarlılığın artırılması ve farkındalık oluşması amacıyla Filistin’e destek faaliyetleri gerçekleştiriyor.

İsrail’i destekleyen firmaların ürünlerine boykot

İsrail menşeli ve İsrail’i destekleyen firmaların ürünlerine karşı başlatılan boykot üniversitelerde en yaygın gösterilen tepkilerden oldu. Tepkilerini “Boykot Var” sloganıyla sosyal medya ve diğer mecralardan duyuran üniversiteler, sosyal tesislerinde, kantinlerde ve kafeteryalarda söz konusu ürünlerin satışını durdurdu ve yemekhanelerde de kullanmama kararı aldı.

-Rektörlerden Filistinli öğrencilere moral-

Öte yandan rektörler üniversitelerinde öğrenim gören Filistinli öğrencilerle bir araya gelerek onlara “Birlikteyiz, yanınızdayız” mesajları veriyor. Filistinli öğrencilerle sohbet ederek, yaşananlarla ve aileleriyle ilgili bilgiler alan rektörler, öğrencilerin ihtiyaçlarıyla ilgili her türlü desteği sağlayacaklarını ifade ediyor.

-Filistin halkının sesinin duyulması için konferanslar ve diğer etkinlikler-

Üniversiteler ayrıca uluslararası toplumda duyarlılığı artırmak, bilinçlendirmek amacıyla da faaliyetler yürütüyor. Filistin-İsrail savaşının nedenleri, tarihsel süreci ve bugünkü durumla ilgili analizler ortaya koyan konferanslar ve paneller düzenleyen üniversiteler, bölgede yaşanan acıları, savaşın ortaya çıkardığı harabeyi gözler önüne seren fotoğraf sergileri açıyor. Üniversitelerde elde edilen gelirlerin ve toplanan bağışların Gazze halkına ulaştırıldığı kermesler de düzenleniyor.

-Öğrenciler, rektörler ve öğretim üyelerinden ortak tepki-

Gazze’ye saldırıların başladığı günden bugüne üniversitelerde öğrencisinden rektörüne ortak tepkiler yükseliyor. Kampüslerde ve merkezi yerlerde organize edilen yürüyüşlere öğrenciler, rektörler, akademik ve idari personel de katılıyor. Yürüyüşlerin ardından yapılan açıklamalarda, tüm dünyaya İsrail’e karşı sessiz kalınmaması ve katliamların durdurulması çağrısı yapılıyor.

-Yükseköğretim Kurulu ve tüm üniversiteler ortak açıklama yapmıştı-

Yükseköğretim Kurulu ve tüm üniversiteler tarafından 18 Ekim’de yapılan ortak açıklamada İsrail’in Filistin halkına yönelik insanlık dışı saldırıları şiddetle kınanmış ve “Gazze’de bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin açık ihlali söz konusudur. Tüm saldırıların ve şiddet eylemlerinin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye tarafından, bölgede kalıcı bir barışın tesisi amacıyla iki devletli vizyon temelinde yapılan diplomatik girişimleri destekliyoruz. Bu bağlamda, akademik camia olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 27 Ekim’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da Filistin halkının haklı mücadelesine destek vermeleri nedeniyle Batı’da baskıyla karşılaşan akademik çevrelere ve üniversite öğrencilerine Türkiye yükseköğretim kurumlarının kapılarının açık olduğunu belirtmişti.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)