adscode
adscode

SEVGİLİLER GÜNÜ

Sevgililer Günü, Türkiye’de diğer tüm özel günler içinde en tartışılan günlerden biridir.

mcanga25@gmail.com




Toplumumuz 14 Şubat günü için üç farklı tutum sergiliyor. Bazıları Sevgililer Günü’nün kaynağı nedeniyle Müslümanlar tarafından kutlanmasını yanlış olduğunu; bazıları bu günü rant aracı haline dönüştürdükleri için; bazıları da hiçbir önyargıya kapılmadan hangi sebeple olursa olsun, ne şekilde olursa olsun böyle topluma yararlı bir günün mutlaka kutlanması gerektiğini düşünüyor.

Tüm Dünya’da ve  Ülkemizde de 14 Şubat “Sevgililer Günü” olarak kutlanıyor. Bu günün kökeni Roma Katolik Kilisesinin inanışına dayanması, Vatikan’ın ‘aziz’ unvanı verdiği Aziz Valentine adına hitaben  14 Şubat günü  “Aziz Valentine Günü” olarak anılmaya başlaması ve daha sonra 1800’lü yıllarda Amerika’da Esther Howland adlı biri ilk 14 Şubatta bir sevgililer günü kartı  göndererek, bu günü toplumsal bir kutlama gününe dönüşmesine ön ayak olması bu günün topluma, insanlarımıza ve sevgililere kazandıracağı olumlu düşünceleri engellememelidir. Bence batıdan geçen olumlu bir yaklaşım, uygulama olarak değerlendirilmelidir.

Sevmek, sevgili olmak zor iştir. Sevgi sevgilinin yerine kendini koyabilmektir. Almadan verebilmektir. Karşılıklı sevebilmektir. Sevgi maddiyatla değil yaşamın her zerresi ile birine bağlanmak, onun acısını, sevgisini kendinde hissetmesidir. Alınan hediyelerin maddi değeri göre sevgiyi değerlendirmek çok yanlış bir anlayıştır.  Önemli olan hatırlanmak, hem almayı hem de vermeyi ölçülü bir şekilde uygulayabilmektir. Alınan bu hediyenin ya da söylenen güzel bir sözün, bu günde birlikte yenen bir yemeğin, verilen bir demet çiçeğin  neden verildiğini, neden yapıldığını bilmek ve yapılamayan şeyin neden yapılamadığını görebilmek, anlayabilmek, empati kurabilmektir. Bu gün bunları çağrıştırdığı için önemlidir.

Bence de sevgi maddiyatla ölçülebilecek bir şey değildir. Sevmek, sevgililer gününde eşine, sevgilisine pahalı hediyeler almak olmamalıdır. Böyle bir beklenti içinde olunması da  doğru değildir. Hangi açıdan bakarsanız bakın Sevgililer Günü’nün pozitif anlamda ülkemizde de kutlanmasından yanayım. Çünkü işin özü yürekten sevebilmek, iyi günde ve kötü günde sevgilin yanında olabilmek, acıyı, tatlıyı, varlığı ve yokluğu beraber paylaşabilmektir.

Bu duygu ve düşüncelerle herkesin Sevgililer Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

 

                                                                                  Metin ÇANGA


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)