adscode
adscode

Eğitim ne zaman okul dışına taşacak?

Sınav odaklı eğitimden ve sınav bataklığından kurtulalım dedikçe daha da derinlere batıyoruz.

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitimi okul dışına taşıyamadığımız sürece yaşam odaklı eğitimden, aidiyetten, çevre bilincinden, mesleki eğitimden ve en önemlisi de yaşam için eğitimden söz edemeyiz. Yeni müfredattaki en önemli değişiklik yine sınavlarla ilgiliymiş!

Sınav odaklı eğitimden ve sınav bataklığından kurtulalım dedikçe daha da derinlere batıyoruz.

 

Sınavlarda artık test usulünden açık uçlu soruya geçilecekmiş.

 

Peki objektif ve adil bir değerlendirme nasıl gerçekleşecek? 

 

Umarız o da yeni bir baş ağrısı yaratmaz...

 

Okuma, yazma, düşünme, araştırma, analiz, sentez ve farkındalık yaratmaya yönelik olarak sınavların dışında keşke çok daha farklı yöntemler aranıp bulunsa, ancak işte o zaman daha yararlı bir iş yapmış oluruz...

 

Asıl önemlisi özellikle temel eğitim çağında ve sonrasında okul dışı eğitim ve öğretime çok daha önem vermeliyiz.

 

Dün Dünya Su Günü’ydü.

 

Temiz su kaynakları tükenmek üzere ve tüm akarsularımız zehirli atıklar nedeniyle tehdit altında.

 

Peki dün kaç öğretmenimiz, kaç öğrencisini bu çok önemli konuyu yerinde gidip, görüp, öğrenmek ve kafalara kazımak için çevresindeki su kaynaklarını ziyaret etti, dersini orada işledi?..

 

Toprak için de durum farklı değil.

 

Tarım topraklarımız ve çiftçilerimizin sayısı hızla azalıyor.

 

Yine aynı şekilde yaşamsal öneme sahip bu konu için kaç öğrencimiz çevresindeki bağlara, bahçelere, tarlalara götürüldü.

 

Baharın karşılandığı şu günlerde gıda üretiminin hangi süreçlerden geçtiği yerinde anlatıldı.

 

Kaç öğrencimiz ziraat mühendisliğine, veterinerliğe, gıda mühendisliğine ve çiftçiliğe özendirildi, yönlendirildi, ilgisi olanların bu ilgileri pekiştirildi?

 

İyi insan, iyi yurttaş yetiştirmek için yıl boyunca yerel ve ulusal bazda kaç etkinlik yapılıyor ve öğrencilerimizin yüzde kaçı bu etkinliklere katılma şansı buluyor?

 

Ülkemizin, çevremizin gözbebeği, gurur kaynağı olan kurumlarımızı kaç öğrencimiz ziyaret ediyor, kaçı izlenimlerinin yazıyor, o gezilerden sonra kaçında davranış değişikliğine yönelik araştırma yapılıyor ve sonuçları çok yönlü değerlendiriliyor?..

 

 Ne dünya dünkü dünya ne de öğrenciler dünkü öğrenciler, işte bu yüzden, bundan böyle, eğitim adına yapılacak her reform, dünün takıntılarından kurtulup bugünü ve geleceği kurtaracak bir misyona ve vizyona sahip olmalıdır.

 

Referans için de hiç uzağa gitmeye gerek yok!

Atatürk’ün ısrarla işaret ettiği gibi akıl, bilim, liyakat ve Cumhuriyetimizin kurucu ilke ve değerleri yeter de artar...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)