adscode
adscode

Milli Yaz/Boz Bakanlığı

Bakan Tekin, mülakat için gerekirse kariyerimi feda ederim demiş. Eyvah, eyvah, eyvah!..

aguclu@milliyet.com.tr




MEB son 20 yılda öylesine çok değişiklik yaptı ki hiç birisi de kalıcı olmadı. Bu değişikliklerin çoğunun altında da Müsteşar ya da Bakan olarak Yusuf Tekin’in imzası vardı. Mülakat için gerekirse kariyerimi feda ederim demiş. Eyvah, eyvah, eyvah!..

Neden eyvah, eyvah, eyvah?

Partisi kaldırılacağını söylemişti, o hayır diyor.

Mülakatın gerekliliğini savunarak, bu konuda geri adım atmayacağını, popülist davranmayacağını ve getirse istifaya ya da azledilmeyi tercih edeceğini söylemiş.

İddialı bir söylem. Keşke daha önceki projeleri konusunda da aynı tavrı sergileseydi.

Konuyu fazla dağıtmadan hepimizin, hep birlikte yaşadığımız “yaz/boz”a dönelim.

İbrahim Darama, köşesinde bu değişikleri tek tek ve günü gününe tespit etmiş.
Önce gelin buna bir göz atalım:

* 2003-2009 arası dönemde lise eğitimi 4 yıla çıkarıldı, yabancı dilde eğitimin verildiği hazırlık sınıfı büyük oranda kaldırıldı.

* 2003-2009 yılları arasındaki bir diğer değişiklik ise lise giriş sınavlarında yapıldı. 2000'lerden beri yapılan LGS, 2005'te kaldırıldı. Yerine, ilköğretim öğrencilerinin tek bir sınava tabi tutulduğu OKS getirildi.

* 2007'de ise OKS kaldırılarak yerine SBS getirildi. Bu yeni sistemde 6,7 ve 8. sınıf öğrencileri sınıf sonunda 3 ayrı sınava girecekti.

* 2009'da üniversiteye girişte katsayı kaldırıldı.


* Yine 2009'da SBS sınavı sadece 8. sınıflara uygulanmaya başladı.


* 2010 yılında üniversiteye giriş sınavı olan ÖSS kaldırıldı. Yerine iki aşamalı bir sınav sistemi getirildi. Üniversite adayları önce YGS sınavına giriyor, barajı geçenler ise LYS'ye girmeye hak kazanıyordu.

* 2011 yılında ülke genelinde 620 bin derslikte akıllı tahta kullanarak dersleri dijital ortama taşıma hedefiyle FATİH Projesi hayata geçirildi. MEB'in sınıflara dizüstü bilgisayar, projektör ve internet altyapısı sağlayacağı proje ile ilgili nasıl bir sonuç alındığı bilgisi elimizde yok.

* 2012'de LYS'de yerleştirme puanı hesaplama yöntemi değiştirildi. Okulların başarısının da etkili olduğu Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) yerine kişisel başarının önemli olduğu Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) esas alınmaya başladı.


* 2012-2013'te aşamalı olarak SBS kaldırılmaya başlandı. 2013-1024'te TEOG sınavına geçildi. Bu yeni sistemde öğrenciler 6 temel dersten, her dönem birer tane olmak üzere, 12 ayrı merkezi sınava girdi ve 8. sınıf öğrencilerin eğitim döneminde girmek zorunda olduğu yazılılardan biri merkezi olarak yapıldı.

* 2012-2013 yıllarında 4+4+4 eğitim sistemine geçildi. Bu sistem 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitime çıkaran bir uygulama modeliydi. 66 aylık çocuklar zorunlu olarak ilkokula başlatıldı.

. 2014 yılında dershanelerin kapatılmasını öngören kanun çıkartıldı ve dershaneler özel eğitim kurumlarına dönüştürüldü.

* 2016 yılında 934 okul, 15 üniversite, 109 öğrenci yurdu ve askeri okullar kapatıldı. Yine bu dönem Milli Savunma Üniversitesi kuruldu.

* 2016'da rektörlük seçme sistemi değiştirildi.

* 2017'de MEB ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayan 172 sınıf düzeyi için 53 dersin taslak öğretim programını askıya çıkardı.

* 2017'de okullarda zorunlu öğretilen bitişik eğik el yazısı modeli kalktı.

* 2017'de TEOG kaldırıldı.

* 2017'de YGS ve LYS kaldırılarak yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) getirildi. Bu sistemde öğrenciler, sabah ilk basamak olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) giriyor. Sınav sonucu belli olmadan öğleden sonra Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) giriliyor.

* 2018'de TEOG yerine Liselere Geçiş Sistemi (LGS) geldi. Adrese dayalı sistemle öğrenciler en yakın okula gidecek ve 600 adet de nitelikli okul olacaktı.

* En son 2021'de Yeni Eğitim Vizyonu açıklandı;
'Zorunlu ders saatleri ve çeşitlerinin azaltılması, sözleşmeli öğretmenlerin görev sürelerinin kısalması, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması, 5 yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu olması, pedagojik formasyon eğitiminin Meb tarafından verilmesi, elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere teşvik verilmesi'...vs vs vs. Hangisi uygulandı, ne başarı elde edildi, uzun vadeli hedefler neydi?... gibi bir çok sorumuz var ancak ne yanıtlayacak yetkili ne de herhangi dişe dokunur bir bilgi var.

* Ve şimdi de 'Yeni Müfredat' açıklandı. Yukarıdaki listeyi okurken bile insanın içi kararıyor ve sıkılıyor. 2000'lerde ilkokulda okuyan bir öğrencinin 2020'lerde ne durumda olabileceğini hayal gücümüz dahi tanımlayamaz.

Bu listeye daha onlarca madde eklenebilir. Örneğin YKS’de barajın neredeyse sıfırlanması, örneğin Arapça dersi, örneğin hazırlık sınıflarının kaldırılması, örneğin Anadolu liselerinin tabela okullar haline gelmesi, örneğin Coğrafya dersin yok hükmünde sayılması ve daha neler, neler…

Hızla değişen günümüz dünyasında eğitimin dar kalıplar arasına sıkıştırılıp kalması elbette kabul edilemez.

Değişim elbette şart ama nasılı ve zamanlaması da bir o kadar önemli…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
En büyük israf eğitimde!
Eğitim gündemi
Sınav maratonu