adscode
adscode

2018 LGS Raporunun En Çarpıcı Sonucu

2018 LGS raporunun en çarpıcı sonucu; öğrencinin, eğitim öğretim hayatındaki başarısında  ’’aile etkisinin’’ ne kadar önemli olduğu gerçeğinin sayısal olarak da ispatlanmış olmasıdır.

bpelister@hotmail.com




Bilhassa ilk ve ortaokul dönemindeki öğrenciler için aile ortamı, anne, baba ilgisi ve kardeş yakınlığının ne kadar önemli olduğunu artık çok daha net görebiliyoruz.

2018 LGS ‘de dört okul türü içinde en düşük başarıya sahip olan okullar olarak yatılı okullar gözüküyor.

Bazı özel ailevi şartlar ya da yaşadığı bölgenin imkânsızlıklarından dolayı yatılı okulları seçmek zorunda olan öğrencilerimizin okuduğu okullar bunlar.

Bu okullarda okuyan öğrencilerden 14.085 tanesi LGS sınavına girmiş ve içlerinden yalnızca 1.427 tanesi yerleşebilmiş.

Rapora giren dört okul türü içindeki en düşük sonuç bu.

Ailenin öğrencinin başarısı üzerindeki etkisini gösteren diğer bir veri ise; anne ve baba eğitim düzeyinin yükselmesi ile öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalamalarının belirgin bir şekilde arttığının ispatlanması oldu.

Çünkü eğitimli anne ve baba diğer velilere göre çocuğuna eğitim ilgili çok daha fazla alan açıyor.

Onu destekliyor, yardımcı oluyor tıkandığı yerlerde ek yardım almasını sağlıyor.

Böylece anne babanın eğitim seviyesi ilkokuldan üniversiteye doğru her bir basamak çıktığında, çocuklarının başarısı da aynı oranda yukarı doğru çıkışa geçiyor.

2018 LGS raporunda birde özel okul gerçeği var. 

İster sevelim ister sevmeyelim, özel okulculuk bir ülkenin eğitim çıtasını daima yükseltir.

Bunun da sayısal ispatı Liselere Giriş Sınavındaki sonuçlarda net olarak görülüyor.

Devlet okullarından mezun olan öğrencilerin sınav puanı ortalaması 339,94, iken özel okullardan mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması ise 380,55.

Ayrıca ham puan değerleri açısından da bakıldığında yine özel okullar, devlet okullarının önünde.

Demek ki gereken uygun fiziki şartların yanında,  birebir ilgi, az mevcutlu sınıflar, tekli eğitim, rehberlik ve sosyal, kültürel çalışmaların öğrenciye kattığı değer aynı zamanda sayısal olarak da karşımıza çıkıyor.

Raporun bizim için en önemli sonucu ‘’Aile Etkisi’’.

Şunu kesinlikle unutmayalım; çocuklarımızla ne kadar fazla ilgilenirsek hayat mücadelesinde bir o kadar başarılı ve mutlu  olduklarını görürüz.

Yok, hala tüm bu söylediklerimize rağmen raporun sayısal verilerine takılanlar varsa onlar da MEB internet sayfasına bakabilir, çünkü yaptıkları tek şey internette takılmaktan  ibaret..

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)