adscode
adscode

3 cümle, 3 insan, 1 Virüs : Merhaba Corona

“İnsanlık bir virüse karşı aynı cephede savaşıyor.” “Dünyayı Gen Y kutaracak. Bir Gen X’in mentorluğuyla başlayacak her şey”. “Her şeyi Allah’a anlatacağım.”

damlaaktan@gmail.com




***

Bu üç cümle... Belki de şu an dünya üzerinde olup biten her şeyi, üç farklı bakış açısından açıklayan, aynı zamanda sorgulatan en güzel cümleler.

 

Birini bir siyasetçi, birini bir akademisyen, birini ise ölmüş bir Suriyeli çocuk söyledi.

 

Bu üç insanın birbirinden hiçbir farkı yok. Birinin ölmüş, diğerlerinin hala hayatta olması hariç.

 

***

Şimdi bakalım bir elimizde avucumuzdakilere. Evlere kapandık; korkudan –ki daha çok risk grubunda olanlara aman bir şey olmasın korkusu bu- maksimum dikkat ve özen kesildik. Adına “ölüm korkusu” diyoruz.

 

Belki dünyada geçirdiğimiz süreler boyunca ilk kez “sosyal mesafe” kavramı ile merhabalaştık. Bunca sosyalliğin arasında, mesafeyi öğreniyoruz.

 

Saygıyı öğreniyoruz.

 

Dikkat etmeyi öğreniyoruz.

 

Önemsemeyi öğreniyoruz.

 

Düşünerek hareket etmeyi öğreniyoruz.

 

Yardım etmeyi öğreniyoruz.

 

Anlayışı öğreniyoruz.

 

Evden çalışabileceğimizi, uzaktan eğitim alabileceğimizi, her şeyi her biçimde götürmenin bir yolunu bulabileceğimizi öğreniyoruz.

 

Çözüm üretmeyi öğreniyoruz.

 

Çözüm üretmek için emek vermeyi, kafa patlatmayı öğreniyoruz.

 

İstediğimizde tembel tembel oturmak ve rahata alışmak yerine çözüm “üretebileceğimizi” öğreniyoruz.

 

İnsanın kabiliyetlerini, doğru politika kurmayı, gerçekten politikanın ne için var olduğunu öğreniyoruz.

 

Ve hatta belki de, zor da olsa “bir olduğumuzu” öğreniyoruz.

 

***

Ünlü gökbilimci ve bilim adamı Carl Sagan dünyanın uzaydan çekilmiş fotoğrafını ilk paylaştığında bu bir farkındalık boyutu oluşturmuştu insanlarda. “Uzayda soluk mavi bir noktayız”; ne kadar önemli olabiliriz ki ve de ne çok aslında demiştik. Carl Sagan da bu üç insandan farklı değildi. Musevi bir terzinin oğlu olarak dünyaya gelmişti. Lisans, yüksek lisans ve doktorasını fizik bilim alanında yaptı ve genetik bilim üzerine de çalıştı. 1996 yılında vefat edene dek de, çığır açan pek çok paylaşımı ile insanların bilinç düzeyine katkıda bulundu.

 

Bugün, uzayda soluk mavi bir nokta olan dünyanın içine kapitalizmle limon sıkmış, savaş hırsıyla paramparça etmiş, kendi eşitsizliğimizde var olmaya çabalayan insanlık olarak, minnacık bir virüse karşı hep beraber kendi çizdiğimiz sınırların içerisinde ama aynı cephede hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Evet Gen Y ve Gen Z bundan görece olarak az etkilenerek atlatabilecek “risksiz kesim” gibi tanımlanıyor. Evet Gen X ve üstü ağır risk grubunda. Evet tehdit altındayız ve hep birlikte kontrol etmeye, çözüm üretmeye çalışıyoruz.

 

***

Bütün savaşlar anlamsızlaştı. Bütün ekonomik hırslar önemsizleşti. Bütün faiz hesaplamaları sayısal değerini kaybetti. Bütün kuşak çatışmaları geçersiz kılındı. Bütün para hırsı yok oldu. Bütün çıkar çatışmaları tek bir çıkar ile takas edildi: “Hayatta kalabilmek.”

 

***

Demekki, o kadar da zor değilmiş değil mi?

 

Bir olabilmek, anlayabilmek, kırmadan, kırılmadan, bencilleşmeden var olmayı isteyebilmek, emek verebilmek, bunun için o doğrultuda bencillikleri bırakabilmek, bilinçlenebilmek o kadar da imkansız değilmiş. İnsanoğlu paşa paşa yapmayı öğrenmek zorunda kalabilirmiş.

 

Demekki, bir akademisyen, bir bilim adamı, bir siyasetçi ya da bir Suriyeli çocuk; birbirinden hiç ama hiç farklı değilmiş.

 

***

Uzayda soluk mavi bir nokta olan dünyada 3 cümle, 3 insan, 1 virüs. Epeyce şey öğretiyor bence görmek, öğrenmek, anlamak isteyene...

 

***

Umarım öğrenebiliriz.

 

Umarım yol alabiliriz.

 

Umarım bu virüs imtahanından en azından bir ders çıkartabilir ve yarın bir gün en azından unutmayız.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05