adscode
adscode

KOVİD 19 SINAVI; BAŞARILAR GENÇLER

Yaklaşık olarak 18 sene evvel. Hayır, yaklaşık değil, tam 18 sene evvel... ÖSS’ydi o zamanlar adı. Henüz hallaç pamuğu gibi evrilip çevrilmemişti sistem. Bir Haziran sabahı, evden elimde pet şişe suyum, yanımda hala hayatta olan annem ve babam birlikte çıktık. Onlar beni sınava gireceğim salonun önünde bırakıp dışarıda kaldılar. Galiba insanın kadersel seçimleriyle tek başına yüzleştiğini öğrendiğim ilk anlardan biriydi.

damlaaktan@gmail.com




Sonrasında zaten hep seçimler oldu hayatta... Hep yol ayrımları geldi ve hep yeni duraklar.

Hatırlıyorum, kalbimde koskocaman hayallerim vardı o zaman. Hedeflerim, uğrunda umutlandığım düşlerim vardı. Pek çok çocuk için zor olan sınav, benim için hiç de zor olmamıştı. Sanki bir deneme sınavına girme edasıyla, dışarıda beni bekleyen ailemin güveninde, hayallerimin sıcaklığında girmiştim sınava; ve öyle çıkmıştım ben.

Maske takma zorunluluğum, gelecek kaygım, başarısız olursam bana kızarlar stresim yoktu. Beni sevdiğinden ve başarılı da olsam başarısız da olsam bu sevginin değişmeyeceğinden emin olduğum bir ailem, A olmazsa B olur dediğim planlarım vardı. Kader sizin planlarınıza pek de kulak asmıyor orası ayrı ama, yine de, bir çocuk için en güvenli şey geleceğe umutla bakabilmektir. O yüzden, ben görece şanslı çocuklardandım.

Bu hafta sonu, 2,5 milyon öğrenci oldukça belirsiz koşullarda, dönüştürülmüş bir sistemde, sağlıklarını da koruma içgüdüsüyle geleceklerini belirleyecek bir sınava girecekler. Maskelerle, eminim içlerinde bir parça tedirginlikle, geleceklerine giden yolu 30 dakika ek süre ile ve 170’e inen barajla çizmeye çalışacaklar.

Hem ailelere, hem sınav görevlilerine hem de yetkililere çok büyük sorumluluk düşüyor bu yıl. 17-18 yaş, bir öğrencinin tüm gelecek seçimlerini yapması için aslında oldukça erken bir yaş. Hep söylerim, çoğu öğrenci okurken bile seçtiği daldan ne kadar farklı bir kimliği olduğunu keşfedebiliyor. Ya da şanslılarsa, ne kadar doğru bir seçim yaptıklarının farkına varıyorlar. Sonuç her ne olursa olsun, deneyimledikleri şey kolay değil. Her şeyden önce, o yaşta bir gencin geleceğinin sorumluluğunu aldığı ilk basamak, çünkü yapılmış bir seçimden dönmek de her zaman kolay değil.

Sınav soruları bizim zamanımızda çok daha basit, çok daha bilgi odaklı iken, zaman geçtikçe daha komplike veya mantık odaklı hale gelmiş. Süre deseniz... Zaten koskocaman bir yaşamın 3,5 saate sığdırılması ve hatta tek bir sınavda yer alan sorulara, o günkü sağlık durumuna, ruh haline, odaklanma gücüne bağlı olması bana hep adaletsiz gelmişti. Ama bir biçimde var olan sisteme uyum sağlamak zorundayız madem, o zaman hiç olmazsa bu yıl elimizden gelenin en iyisini yapıp o çocuklara yardımcı olalım.

Bu seneki sınav YKS’den önce Kovid 19 sınavı herkes için.

Sağlıkla, başarıyla geçmesi dileğiyle...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05