DÜZENLİ OLARAK O KONUYLA İLGİLİ SORU ÇÖZÜN VE YAPAMADIKLARINIZI TEKRAR KONTROL EDİN
Düzenli tekrar bir dersteki başarınızı etkileyen en önemli unsurlardandır. Soru çözümü ise neyi ne kadar anladığınızı kontrol etmenizi sağlar. Bu yüzden tekrar yaptıktan sonra mutlaka o konu ile ilgili sorular çözün. Yapamadığınız soruların moralinizi bozmasına izin vermeyin. Yapamadığınız sorularda eksikliğin neyden kaynaklandığını tespit ederek o kısmı tekrar etmeniz sizi başarıya götürecektir.
TEMEL BAKIMINDAN EKSİKLİĞİNİZ OLABİLİR
Bir dersle ilgili bir konuyu anlamakta zorlanıyorsanız ilk olarak o dersle ilgili önceki yıllara ait bilgilerinizi kontrol etmeniz gerekir. Konular her ne kadar farklı da olsa bazı bilgilerin bilinmesi daha sonra işlenecek olan konunun anlaşılmasında temel etkendir. Örneğin bir öğrenci matematiğin temeli olan dört işlem konusunda sıkıntı yaşıyor ise diğer konularda da bu temel eksikliğinden dolayı mutlaka sıkıntı yaşar. Ya da Türkçe de anlam bilgisi konusunda problem yaşayan bir öğrencinin önceki yıllara ait okuduğunu anlama becerisinin gelişmesinde problem olabilir. O yüzden bir konuyu daha iyi anlamak için eskisi bilgilerinizi de gözden geçirmenizde fayda var.
DÜZENLİ OLARAK O KONU İLE İLGİLİ KONU TEKRARI YAPIN
Dersler sürekli birbirinin üzerinden temel alarak ilerlemektedir. Bir öğrenci ortalama haftada 40 ders saati ders görmekte dolayısıyla çok fazla bilgi yüklemesi aynı anda yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar düzenli olarak tekrar edilmediğinde öğrenilen bir bilginin kısa sürede unutulduğunu göstermektedir. Bu durumun önüne geçmek için belirli aralıklarla konu tekrarı yapmanız o bilginin hafızanızda daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.
O DERS İÇİN KENDİNİZE EN UYGUN ÇALIŞMA YÖNTEMİNİ BELİRLEYİN
Her öğrencinin ve her dersin çalışma yöntemi farklıdır. Türkçe dersinize çalıştığınız gibi matematiği de çalışırsanız aynı verimi alamayabilirsiniz. Bu yüzden o dersi nasıl çalışırsanız daha verimli olduğunuzu keşfetmeniz lazım. Kimi öğrenci yazarak kimisi okuyarak kimi öğrenci de dinleyerek o konuyu daha iyi anlayabilir. Bu yüzden her ders için nasıl daha iyi anladığınızı keşfetmeniz önemli
YAPAMADIKLARINIZ KARŞISINDA ÇABUK PES ETMEYİN
Konular ve dersler size zaman zaman zor gelebilir. Bir dersi çok iyi yapabiliyor olmanız her konusunda aynı başarıyı göstereceğiniz anlamına gelmez. Çünkü aynı ders içerisinde bile konuların zorluk derecesi farklı olabilir. Bu yüzden yapamadığınız bir konu olduğunda hemen pes etmeyin. Bu konuyu daha iyi nasıl anlayabilirim diye düşünün ve çıkış yolunuzu bulun.
UFAK BAŞARILARINIZDA KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRİN
Kendinize bir hedef belirleyin ve bu hedefi gerçekleştirdiğinizde sizi motive edecek ufak bir ödül koyun. Mesela daha önce hiç anlamadığınız bir konuda üst üste 10 soruyu doğru çözersem kendimi şu şekilde ödüllendireceğim diyebilirsiniz.
O DERSLE İLGİLİ ÖNYARGILARINIZDAN KURTULUN
Her dersin ve konunun zorluk derecesi farklıdır ama bunlar o dersi ya da konuyu asla yapamayacağınız anlamına gelmez. Bende sayısal zeka yok o yüzden matematiği yapamıyorum ya da bende sözel zeka olmadığı için türkçe ve diğer sözel dersleri anlamıyorum gibi ön yargılarınızdan kurtulun. Aynı şekilde uzun paragrafa dayalı konular zordur, ya da şekilli soru ve konuları anlamak daha zor gibi gereksiz korkularınızı yenin.
ÇALIŞMA ORTAMINIZI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN
Dersin verimli şekilde öğrenilmesinde en önemli etkenlerden biri de ders çalıştığınız ortamdır. Çalışma ortamınızın uygun sıcaklıkta olması, ses düzeyi ve dağınıklığı gibi birçok etken sizin kavrayışınızda olumlu ya da olumsuz etkiye sahiptir. Bu yüzden çalışma ortamınızı size en uygun şekilde düzenleyin.