adscode

Okul ücretleri can yakıyor!

Servis, kıyafet, yayın...vb. isimler altında yine ciddi rakamlar ödeniyor.

ibrahimdarama@hotmail.com




Özel okul ücretlerinden hep bir şikayet vardı ancak sanırım artık bıçak kemiğe dayandı. Ortada inanılmaz rakamlar dolaşıyor, bir kaç yüz bin liradan tutun milyon liraya kadar okul var. İş tabi bununla da bitmiyor. Servis, kıyafet, yayın...vb. isimler altında yine ciddi rakamlar ödeniyor.
Çocukları için hayal ettikleri eğitimi devlet okullarında bulamayan veliler maddi fedakarlıklar yapıp çocuklarını özel okullara gönderiyorlar. Hane gelirleri bu kadar artmadığı için doğal olarak aileler çok fazla zorlanmaya başladı. Çocukların ileride daha iyi bir yaşantı sürmesi için eğitimin önemini bilen bir çok anne-baba için özel okullar bir seçenekti. Ancak son ekonomik kriz ve buna bağlı oluşan şartlar sonucunda bu seçenek oldukça zorlayıcı olmaya başladı. Bu sebeple her alanda olduğu gibi standartlarını düşürmeye başladılar. Eğitim öyle bir öneme sahip ki biraz daha düşük model bir arabaya binmeye ya da bu sene tatil yapmamaya benzemiyor.
Çünkü fedakarlık yapmamız gereken kişiler kendimiz değil çocuklarımız. Bu sorun ailelere vicdani bir sorumluluk da yüklüyor. İleride oluşabilecek olumsuz durumlarda 'ah keşke' dememek için herkes şartlarını sonuna kadar zorluyor. Şu anda bu şartların sonuna gelmiş durumda aileler. Çünkü isteseler de artık maddi fedakarlık yapılacak bir durum kalmadı. Ülkeyi yönetenlerin aileleri bu vicdani yükle baş başa bırakmaması gerekiyor ancak eğitim ne yazık ki ülkemizde öncelik sıralamasında çok aşağılarda kalıyor. Halbuki 1-2 nesil iyi eğitim alacak öğrenciler ülkenin geleceğini olumlu anlamda değiştirebilir. Kim bilir belki de bu pek istenen bir durum değildir. Tabi devlet okullarımızın eğitim standartları konusunda yetersizliği de ayrı bir tartışma konusu. Eğitim konusunda ileri sayabileceğimiz ülkelerde özel okulculuk çok sınırlıyken ülkemizde ne yazık ki iyi bir eğitimin tek yolu olarak algılanmakta. Hatta diyebiliriz ki bizim ülkemizde hayal ettiğimiz eğitim standartları bu ülkelerde devlet okullarında verilebiliyorken bizde özel okullarda dahi bu standartları alamıyoruz. Halbuki maddi şartlar, eğitim içerikleri, kullanılan materyal vb. konulara baktığımızda durum pek de öyle değil. Yani aile özel okula varlığının büyük bir kısmını aktarırken pek de hayal ettiği eğitimi aldıramıyor. Bunun nedenleri arasında özel okullardaki çalışan sirkülasyonu, maddi şartların yetersizliği, bu kurumların şirket gibi yönetilmesi vb. bir çok neden var. Bu konu geniş ve önümüzdeki haftalarda daha detaylı olarak yazmaya çalışacağım.
Bu yazıda odaklanmamız gereken özel okul ücretlerinin artık veliler için dayanılmaz bir noktaya gelmiş olması. Devlet ya da özel artık her 2 seçenek de farklı nedenlerle ideallerden çok uzakta. Aileleri bu ikiside ne yazık ki sorunlu seçenek arasında bırakmak da ülkemize yakışmıyor. Kısa vadede bir çözüm gözükmese de acilen atılacak adımlarla bir yol haritası belirlenebilir. Tabi öncelikle ekonomik şartların düzelmesi, devlet okullarının standartlarının yükselmesi, özel okulların gerçekten 'farklı' bir eğitim isteyen aileler için bir seçenek olması, özel okulların genel anlamda bir eşitsizliğe neden olmaması, öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi vb. gibi konular ilk akla gelenler.
Bu konuları yukarıda belirttiğim gibi önümüzdeki haftalarda daha detaylı bir şekilde ele almaya çalışacağım.
Tüm okuyuculara iyi bir hafta dilerim.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Eğitimde kalite
Akademi düşerken...
Eğitimin kalitesi!
Yabancı Dil Sınavları