adscode
adscode

Yeni dönemde uyum problemleri

Uzun ,upuzun bir aradan sonra okullarıyla buluşan, buluşmaya hazırlanan milyonlarca öğrenci ve öğretmen…

gurbetduymus@gmail.com




        Ekran karşısında sesin, nefesin sıcaklığının olmadığı mekanik ilişki ;yerini bir arada olmanın, birbirinin gözüne bakarak anlaşmanın ,sesteki tınının  anlamının renkleştiği,neşe ,kahkaha ,azıcık şaka, biraz özlem giderme ile kavuşmanın tarifsiz tadına bırakacak.

         Öğretmenler, öğrenciler, veliler; herkes bir an önce normale dönmenin hazzına bırakmak istiyor kendini ,sarılamasak da beraberizin hazzına.

          Gelgelelim uzun bir ara ekranlardan, whatsaptan, ZOOM ‘dan beraber olsak da okul kültürü, kurallar birlikte olabilmek ile ilgili her şey değişti, boyut değiştirdi.

           Bir kere uzun zamandır okuldan ayrı olan öğrenciler ciddi anlamda uyum problemi yaşayacaktır. Çocuklarda “okul tekrar kapanırsa kaygısı “ onların okula misafir  gidip gelmelerine sebebiyet verecektir. Ta ki tekrar kapanmanın olmayacağından emin olana kadar.

         Derse adapte olmak, derste yerinde oturabilmek bile sıkıntı; yorganın altından ,yatağından, rahat koltuğundan uzanarak zooma giren, soru sorulduğunda dersten düşen öğrenci; bu davranışları sınıftaki derslere de taşımaya çalışacaktır. Okul kıyafetini giymeyen, kamerayı kapattığını sanıp derste yemek yiyen ,ödev yapmayan, kitap, defter açmaya üşenen bunları okula getirmeyen öğrenci;  evde kazandığı davranış özgürlüğünü tümden okula taşımaya çalışacaktır. Bu olası bir durumdur çünkü ev ortamı doğal ama müdahale edilemez bir sınıf ortamı oldu. Kurallarını çocuklarımızın koyduğu kuralsızlıktan, kurallara geçiş kolay olmayacaktır.

            Ders takibinde, dikkati toplamada ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.

            Çocukların büyük kısmı okuma yazmada sıkıntı yaşayacak; hece yutmalar, ifade atlamalar eksik yazmalar, eksik okumalar özellikle küçük yaş grubunda karşılaşılabilecek sorunların başında gelmektedir.

             Okul kurallarına uyum, sosyal mesafenin korunması için ciddi bir çaba gerekecektir. Birbirini özleyen çocuklar; arkadaşlarına yaklaşmak, onlara temas etmek isteyeceklerdir.

           Seyreltilememiş sınıflar, kırk dakikalık dersler ilk etapta farklı sıkıntılara sebebiyet verecektir.

             Çocuklar ders takibinde, derste not almada zorlanabilir. ZOOM’dan, EBA’dan dersi tam veya kısmen takip eden öğrencilerle,  derse hiç girmeyen öğrenciler arasında makas daha da açılacaktır.

             Öğretmen, öğrenci ve velilerin sabırlı olması gerekiyor. Düzen kurmak, tekrar okula adapte olabilmek için belli bir zaman gerekiyor. Aceleyle değil, bilinçli hareket etmeye ihtiyaç var. Çocukları bir anda bulaşıcı hastalık öncesi duruma getirmek mümkün değil; ısrarla, takiple, işbirliğiyle, geriye dönüşlerle toparlanmanın sağlanabileceği  zamana yayılması gereken bir döneme giriliyor.

             Bu çocuklar bizim toplumumuzun geleceği! Çocukların ciddi anlamda akademik kayıpları var, ancak akademik kayıplarını telafisi süreç içinde mümkündür fakat sosyal, bilişsel kayıpların telafisi daha zor görülüyor.

         İkili ilişkilerde sanal ortamdaki gibi davranışlar, beraberinde akran zorbalıklarını getirebilir; az hareket eden çocukların büyük kısmında başlayan kilo problemleri, ekranın getirdiği görme bozuklukları, dikkat dağınıklıkları yine sorun olarak hepimizi bekliyor. Çocuklar hepimizin; kontrollü, bilinçli hareket etmek zorundayız. Eğitimin tüm paydaşlarına büyük görevler düşüyor; şimdi çocuklarımız için hepimiz üstümüze düşeni yapmak zorundayız.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)