adscode
adscode

LGS ve YKS'ye girecek öğrencilere farklı bir çözüm getirilebilir mi? 3

Üniversiteler kontenjanlarının belli bölümünü depremzede öğrencilere ayırabilir veya okul birinciliği kontenjanı gibi depremzede kontenjanı açılabilir, YÖK ayrı bir şekilde tercih kılavuzunda bunlara yer verebilir.

gurbetduymus@gmail.com




Ülkemizde 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası birçok canı yitirdik. Sayısız aile evsiz kaldı Depremin etkilediği 15 milyon nüfus var. Çocuklar bu travmadan en çok etkilenen grup. Anne babaları öldü, kardeşleri öldü, arkadaşları öldü. Birçok çocuk sakat kaldı. Bu travma ile baş etmek çok uzun bir zaman alacak. Bunu kabul etmek ve bununla yaşamak bu yaş grubu için imkansız.

Bu çocukların normal yaşama uyum sağlaması kısa bir sürede olası değil. Durduk yerde ağlıyorlar, normal sayılacak olaylara aşırı tepki veriyorlar.

Duygu durumları artık normal değil. Kapalı alanda kalmak istemiyorlar ve ölüm korkusu akıllarından hiç çıkmıyor. Ve bu çocuklar hayatlarının bundan sonraki dönemini belirleyecek bir sınava girecekler. Eşit şartlarda çalışmak bir yana artık bu çocukların sınav salonlarında bile uzunca bir süre kalmak zorunda olması bile imkânsız. Bir an önce sınav salonundan çıkmak isteyecekler, bir an önce kurtulmak isteyecekler.

Travma sonrası ciddi stres bozukluğu yaşayan bu çocuklara bir ayrıcalık tanımak hiç de haksız bir uygulama olmayacak.

 Eşit ortamda mücadele edemeyecek olan bu çocuklara verilecek ek puanlar veya verilecek ek sürenin haksızlık yaratacağını düşünmek yanlış olur. Bu hakkın bu çocuklara tanınması lazım. Yaşanılan afetin acısı büyükken ve bu acının psikolojik etkisinin uzun süre devam edeceği herkesçe kabul edilmişken bu bölgelerdeki öğrencilerin sınavla karşı karşıya kalması pek adil olmayacak.

Eğer sınava tâbi olacaklarsa bazı pozitif ayrımların olması gerekir. Çözüm anlamında da birkaç seçenek mevcut.

Örneğin Türkiye genelindeki her ildeki nitelikli okul sayılarının illerin öğrenci nüfus oranı dikkate alınarak en az iki okul daha arttırılması olabilir. Oranın yüksek olduğu illerde bu sayı dört beş okul arttırılacak şekilde düşünülebilir. Metropollerde ise sayının daha da arttırılması mümkün…

Ayrıca buna ek olarak mevcuttaki nitelikli okulların kontenjan sayısına %20 ek kontenjan açılması da düşünülebilir. Afete maruz kalan öğrencilere ek puan verilebilir. Bölgede yaşayan çocuklar için sınavda pozitif anlamda farklı katsayı uygulanabilir. Bölgeye özel sınav yapılabilir. Nitelikli okul kontenjanlarında tüm Türkiye’deki okullarda belli bir sayı bölgenin başarılı öğrencilerine ayrılabilir. Sınavda bölge öğrencilerine ek süre verilebilir.

Üniversiteler kontenjanlarının belli bölümünü depremzede öğrencilere ayırabilir veya okul birinciliği kontenjanı gibi depremzede kontenjanı açılabilir, YÖK ayrı bir şekilde tercih kılavuzunda bunlara yer verebilir.

Bu yıla mahsus geriye dönük kriterler dikkate alınarak bölge öğrencilerinin istedikleri okula yerleştirilmesi sağlanabilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)