adscode

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajları

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajları

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajları
Haberler

1948'de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, "insan haklarının anayasası" olarak tanımlanır. İnsanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlar, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı cezalara tabi tutulamayacağını ilan eder. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalara yol gösterici işlevini bugün de sürdürür. 1948'de kabul edildiği tarih 10 Aralık her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.

BM'nin altı temel insan hakları sözleşmesi vardır:

Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi
Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi
İşkenceye Karşı Sözleşme
Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Sözleşmesi
Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi
Çocuk Hakları Sözleşmesi

Türkiye, Birleşmiş Milletler çerçevesinde oluşturulan temel insan hakkı sözleşmelerini tümüne taraftır.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajları

'1948 yılının 10 aralık tarihinde hayata geçen, insanların doğuştan hür ve eşit olduğuna vurgu yapan insan hakları evrensel beyannamesinin taşıdığı anlam ve sorumluluğun paylaşılması adına dünya insan hakları günü önemini korumaktadır. Dünya savaşlarının ardından aynı acıların tekrar yaşanmaması ümidiyle oluşan evrensel mutabakat 63. yıldönümünde aynı haksızlık ve zulümlere karşı ortak birlikteliğe vurgu yapsa da kat edilen mesafe maalesef ki yetersizdir. Tüm mazlum milletlerin, ulusların, emekçilerin manifestosu niteliğinde olan insan hakları talepleri gericileşmiş emperyalist güçlerin diline doladığı anlamını yitiren bir kavram haline getirilmektedir. Emperyalist işgale, baskıya sömürüye ve şiddete karşı direnen insanlığın, ulusal, toplumsal ve sınıfsal hakları tehdit altındadır. Ülkemizde yargının bağımsızlığını yitirdiği, en önemli insan haklarından olan adil yargılanma hakkının yok edildiği bu günlerde, insan hakları ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürüp gittiğini görmekteyiz. Halen ırkçı emperyalizm terör estirmeye devam etmektedir. Terör, işgal, baskı ve adaletsizlik milyonlarca insanın insan haklarını tehdit etmektedir. Kapitalist emperyalizmin ne kadar insanlık dışı olduğunun hatırlanılması adına önemli bir gün olan bu günü kutlar insanın ancak hakları ile insan olduğunu hatırlatmak isterim Saygılarımla'

                                                                                                                           Selahattin Karaahmetoğlu
                                                                                                                             CHP Giresun Milletvekili

 ***

 
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü" nedeniyle yayınladığı mesajında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabulüyle insanlığın, çağdaş dünyanın en temel insan hakları belgesine kavuştuğunu vurguladı.

Bildirgede yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir toplum düzeninin hala kurulamadığını belirten Seçer, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin her ülkenin kabul etmesi ve uygulaması gereken evrensel değerler olduğunu kaydetti.

Seçer, Türkiye'de bunların tam anlamıyla özümsenmediğini savunarak, şöyle devam etti:

"Tartışma götürmez bir gerçektir ki, bu konularda ciddi sorunları olan ülkeler, ekonomik ve sosyal sorunlarını sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturmakta çaresizdirler. Herkesin temel hak ve özgürlüklere saygı duyduğu, ayrımcılığın olmadığı, kimsenin ötekileştirilmediği, çağdaş, hukukun üstünlüğüne inanan, düşünce ve ifade özgürlüğünün yaşandığı, insan hakları ihlallerinin hiçbir şekilde yaşanmadığı, birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde, insana insan olduğu için değer veren bir Türkiye özlemiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutluyorum.AA"

www.egitimajansi.com

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)