adscode
adscode

2 Milyon 500 Bin Öğrenci Satrancı Seçti

Türkiye'de 2005 yılından bu yana 2 milyon 500 bin öğrenci seçmeli ders olarak satrancı tercih etti. 10 binden fazla eğitim kurumuna satranç sınıfı açıldı.

2 Milyon 500 Bin Öğrenci Satrancı Seçti
Eğitim
Doğu ve Güneydoğu'da ilgi artarken, köy okulları da derslik açılması için talepte bulunuyor. Yeni santranç sınıfları yolda.

2014 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası Antalya'da yapıldı. 63 ilden gelen 1.459 civarında öğrenci birinci olmak için ter döktü. Okullarda seçmeli ders olarak alınabilen satranca yüzbinlerce öğrenci ilgi gösterdi. Her ilde satranç sınıfı açıldı. Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar konusunda bilgi veren Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, 2 milyon 500 bin öğrencinin seçmeli ders olarak satrancı aldığını anlattı. Tulay, şunları söyledi:

2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan işbirliği sonucunda ilköğretim okullarında satranç seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. Şimdiye kadar 2 milyon 500 bin çocuk bu dersi aldı. Talep edilen her okula satranç sınıfı açıyoruz. Eğitim kurumlarına materyal, kitap desteği sağlıyoruz. 2005-2014 arasında 10 bin 241 okulda satranç sınıfı açıldı. Her ilde derslik var. Türkiye Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlara toplam 196 derslik kattık. 1.350 araç gönderdik. 366 bin lisanlı sporcu ile federasyonlar arasında bu alanda birinci sıradayız. Antrenör ve hakemlerin yetiştirilmesine büyük önem veriyoruz. 4 bin 475 hakeme sahibiz. 225 adet madalya kazandık. Son yıllarda altın, gümüş, bronz madalya sayılarını arttırdık. Ulusal ve uluslararası turnuvalar, organizasyonlar düzenliyoruz. Özellikle geçen yılla birlikte Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde yaymaya çalışıyoruz. Bingöl, Kahramanmaraş gibi illerde etkinlikler yaptık. Örneğin, Dünya Gençler Satranç Şampiyonası'nı Kocaeli'nde düzenledik. Dünya Okullar Satranç Şampiyonası geçen yıl Yunanistan'da yapıldı. 64 sporcu ülkemizi temsil etti.

Devlet desteği 2 milyon lira
Türkiye Küçükler Satranç Turnuvası ise çok önemli. 63 ilden 1.459 sporcu Antalya'da yarışıyor. 7- 12 yaş arası çocuklar madalya için çaba harcıyor. Türkiye İş Bankası da federasyona destek oluyor. Organizasyonun ana sponsorluğunu yürütüyor. Satranç sınıflarını açıyoruz. Burada seçilen 125 ile 135 arasında çocuk bir yıl boyunca eğitilecek. Birinci olanlar dünya ve Avrupa şampiyonluğuna hazırlanacak. 10 milyon lira değerinde bütçemiz var. Devlet 2013 yılında 2 milyon lira destek sağladı. Kalan ise Türkiye İş Bankası, turnuvalardan elde edilen gelir ve diğer kaynaklardan finanse ediliyor. Hedeflerimiz var. Bu yıl 36 madalya almak istiyoruz. Daha fazla öğrenciye ulaşmak niyetindeyiz.

1.500 yeni sınıf açılacak
Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen ise, eğitime destek vermekten mutlu olduklarını belirterek 1.500 sınıfın daha açılacağının müjdesini verdi. İnce şöyle konuştu:
"Türkiye Futbol Federasyonu'nun ardından Satranç Federasyonu ile işbirliği yaptık. Çocuk ve gençlerin yetişmesinde sporun araç olduğunu düşünüyoruz. Amacımız bunun yayılmasını sağlamak. Okullarda seçmeli ders haline gelen satranç için sınıflar açıyoruz. 10 bin 241 okulda derslik hizmete girdi. Köy okullarından talep var. Kitap, materyal desteği veriyoruz. 15 bin civarında yayın yardımında bulunduk. Meraklı çocuklar için dünyanın büyük satranç portalı ile işbirliği yaptık. Çocukların buradan ücretsiz hizmet almasını sağlamak istiyoruz. Amacımız daha fazla öğrenciye ulaşmak. KKTC'de benzer çalışmalar yürüteceğiz."

Birinciler yurtdışında temsil edecek
26 Ocak Pazar günü Antalya'da başlayan 2014 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 31 Ocak'ta sona erdi. 7 - 8 yaş, 9 - 10 ve 11 - 12 yaş olmak üzere düzenlenen şampiyonada, 63 il ve KKTC'den 12 ayrı kategoride 1.459 sporcu yarıştı. Şampiyonada birinci onlalar dünya ve Avrupa'da Türkiye'yi temsil edecek.

Hürriyet Eğitim muhabiri Gülseven Özkan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)