adscode
adscode

Ailesiyle yemek yiyen çocuk daha sağlıklı

Aileyle yemek yemenin, ciddi psikososyal sorunları önlemeye yardımcı olduğu, yetişkinlikte kilo sorunlarını önlediği, çocukların öz saygısını ve iletişim becerilerini geliştirdiği ve siber zorbalıkla baş etmelerine yardımcı olduğu tespit edildi

Ailesiyle yemek yiyen çocuk daha sağlıklı
Eğitim
Güncelleme : 02-Feb-22 09:54

Hastalıkların oluşmasında doğrudan veya dolaylı etkisi olan beslenme, büyüme çağındaki çocuklar için çok daha önemli. Ayrıca çocukların yedikleri kadar nerede, nasıl, kiminle yediklerine de dikkat etmek gerekiyor. Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı Dünyanın Eğitim Gündemi Bülteni’nde “Ailece yemek yemenin bilime göre beklenmeyen faydaları” başlığı altında bu konuya değiniliyor.

Bültende, son 20 yılda yapılan çalışmalar çerçevesinde, her gün birkaç dakika yemek esnasında aile bireylerinin birbiriyle iletişim kurmalarının fiziksel ve ruhsal sağlığa faydalarına dikkat çekiliyor. Araştırmalardaki tespitler şöyle:

JAMA Network Open’ın araştırmasına göre aileleriyle birlikte yemek yiyen gençlerin hazır yiyecekler yerine daha çok meyve ve sebze tükettikleri, daha sağlıklı beslendikleri görüldü.

2015’te Kanada’da, ailece yenen akşam yemeklerinin yeme bozuklukları, alkol ve madde kullanımı, şiddet davranışları, depresyon gibi psikososyal sorunları önleyebildiği tespit edildi.

Standford Children’s Health uzmanlarına göre aileyle paylaşılan sofra çocukların kendine güvenini ve saygısını artırabilir. Uzmanlar, sofrada çocukların gününün nasıl geçtiği gibi hususlarda konuşmaya, sofranın kurulması ve temizlenmesine yardımcı olmaya teşvik edilmesini öneriyor.

Siber zorbalığa da engel

2018’de Kanada’da doğumdan çocukluk çağına kadar bir grup çocuk takip edildi. Olumlu yemek deneyimleri olan çocukların sağlık durumlarının yanında sosyal etkileşimlerinin de daha iyi olduğu gözlemlendi.

Jama Pediatrics, 19 bin öğrenciyle görüştüğü araştırmasında haftada dört ya da beş kez ailesiyle yemek yiyen gençlerin siber zorbalıktan daha az etkilendiğini buldu.

Journal of Pediatrics’te yayımlanan bir çalışmada ergenlikte aileyle birlikte yenen yemeklerin sıklığıyla 10 yıl sonra yaşanan kilo problemleri arasında bir ilişki bulundu. Araştırmada haftada en az bir ya da iki kez aileyle birlikte yemek yemenin, çocukları sonraki yaşamlarında ortaya çıkabilecek kilo sorunlarından koruduğu saptandı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)