adscode
adscode

'Çocuk gelin' sorunu ters lale bahçesinde

Güneydoğu'daki "çocuk gelin" sorununa dikkat çekmeyi amaçlayan fotoğraf sanatçısı Sedat Kıran ve Gül Ertuna bugüne kadar yapılmayan farklı bir çalışmaya imza attı.

'Çocuk gelin' sorunu ters lale bahçesinde
Türkiye'den Haberler
6 ay boyunca Karacadağ bölgesinde, "Çocuk ve Kadın" temalı fotoğraflar çeken sanatçılar eserlerini "Zılgıtın sesi" adıyla Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki ters lale bahçesinde sergiledi. Sanatçıların 150 fotoğrafından oluşan sergide ayrıca çocuk yaşta gelin olmak zorunda bırakılan kadınların yaptığı Buka Barane (Yağmurun Gelini) adlı bez bebeklere de yer verildi.

Gören şaşırdı

Sanatçılar sergi yeri olarak da yabancı bir ot olarak görüldüğü için yıllarca tarladan sökülüp atılan, ancak bir lale pazarlayıcısının uyarısı üzerine köylülerin üretime geçerek başta Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ettiği "ters lale" bahçesini özellikle seçti. Sergiyi gezenler arasında yer alan bazı köylüler, kendi fotoğraflarını ilgi ve şaşkınlıkla izledi.

Ters lale bahçesindeki sergiyi, Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen sanatçılar ve sanatseverler de izledi.

Sorunları anlattılar

Sergiye ilişkin bilgi veren Ertuna, "Bölgenin doğal kaynakları halka kullandırılmamış, ters lale de bölgenin endemik bitkisi. Biz istedik ki sanatı köylüyle buluşturalım" dedi. Ertuna, sergide çocuk gelinlere vurgu yapmasını ise şöyle açıkladı: "Bölgenin kadınlarının en büyük sorunlarından biri çocuk gelinlere dikkat çekmek istedik. Köylü kadınlar 200'e yakın bez bebek yaptı. Ve ironidir ki bebekleri yapan kadınlar da çocuk yaşta gelin olmuşlardı. Yapılan yöresel kıyafetli bebekleri de sergiledik. Serginin açılışında kadınlar, çocuk gelinlerin yanında sorunlarını anlattı."

'Feodal anlayış aşıldı'

Kıran ise "Karacadağ'da binlerce yılık tarihin izlerini yaşayan kadınları, kadının bu coğrafyada yaşadığı zorlukları yansıtmanın yanı sıra bölgede çocukların yoksulluk nedeni ile okuyamamasına dikkat çekmek istedik. Sergi için köylerde yaptığımız çekimlerde kadınlar genelde 'ayıp, günah' inancı ile fotoğraflarının çekilmesinden rahatsız oldular, hatta izin vermeyenler oldu. Ancak sergi günü fotoğraflarının çekilmesini istemeyen kadınlar bile sergiyi gezmekle kalmadı, sahiplendi. Sergi ile bölgedeki feodal anlayış böylece aşılmış oldu" diye konuştu.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)