adscode
adscode

Geçtiğimiz 10 yılın en çarpıcı 8 hacking olayı

Haking’ olarak dilimize yerleşen bilgisayar dolandırıcılığı ve kötüye kullanımı, geçtiğimiz on yılın neredeyse en ‘gözde’ ve ilgi çekici hukuki olayları arasında yerini aldı.

Geçtiğimiz 10 yılın en çarpıcı 8 hacking olayı
Bilim Teknoloji

Kaynak; Bilgi Çağı

Kanun en basit haliyle, bilgisayar ve internet ağlarına yetkisiz erişimi ve yetkili ancak haddi aşan erişimi yasaklıyor. Bu kısım yeterince açık. Ancak kanunlar çok genel yazıldığı için yasada bahsi geçen ‘yetkisiz erişim’ bazı yaratıcı savcılar tarafından amacını aşacak kadar farklı biçimlerde yorumlanabiliyor.

Şimdi de haberin başlığında belirttiğimiz kısma geçelim…

1- Robert Morris Jr

 

 

robert-tappan-morris

Anti-hacking mevzuatının hukuka ilk yansıması 1989 yılında gerçekleşmiş. Üç yıl sonra mevzuat kapsamında ilk cezai uygulamaya ise Robert Morris Jr maruz kalmış. Cornell Üniversitesi mezunu olan Morris Jr’ın babası o dönem NSA Bilgisayar Güvenliği Merkezi’nin şefiymiş. Kendi adını verdiği Morris ‘solucanını’ bilgisayar alemine salan Morris Jr, 400 saat kamu hizmeti cezası almış. Kendisinin şimdi MIT’de profesör olduğunu da belirtelim.


 

Aaron Swartz

 

 

aaron.swartzx519

İnternet aktivisti Aaron Swartz, 2,7 milyon akademik makaleyi MIT ağına bağlanarak JSTOR’dan indirdiği ve erişime açtığı için 2011 yılında ‘halk kahramanı’ ilan edilmiş, aynı zamanda da hukuken suçlu sayılmıştı. JSTOR, Swartz’dan şikayetçi olmadı ancak ABD yasaları önünde ‘hırsızlık hırsızlıktır’ sözüyle suçu sabitlendi. Öyle bir sabitlendi ki, 50 yıla kadar ağırlaştırılmış hapis, 1 milyon dolar para cezasıyla… Savcı, 6 ay hapis yatması karşılığında anlaşmayı önerdi, ancak Swartz cezanın siciline işlenmesini ve hapis yatmayı kabul etmedi. Duruşmasından üç ay önce intihar etti ve ne yazık ki başarılı oldu.


 

Andrew Auernheimer

 

 

Andrew Auernheimer

İnternet trolü Andrew Auernheimer (lakabı “weev”), 2011 yılında ABD hükümetinin hacking suçlamasıyla karşılaşana dek pek sempatiyle anılmıyordu. Auernheimer ve arkadaşı Daniel Spitler, AT&T’nin internet sitesinde bir açık farketmiş ve AT&T iPad kullanıcılarının email adreslerini (120 bin adres) ele geçirmişti. İkili 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


 

Matthew Keys

 

 

enhanced-buzz-9272-1387035064-9

ABD’li gazeteci Matthew Keys, Anonymous grubu üyeleri tarafından çokça kullanılan bir sohbet odasında, Tribune ve Los Angeles Times gazeteleri ile aynı web arayüzünü kullanan ve o dönem çalıştığı KTXL Fox-40 yerel kanalının server giriş bilgilerini açıklamıştı. Keys’in, bilgisayarın yetkisiz kullanımına sebebiyet vermekten 25 yıla kadar hapis cezası alacağı söyleniyor. Alacağı cezanın açıklanması ise Ocak ayına bırakıldı.



 

Fidel Salinas

 

 

fidelsalinas.jpg.CROP.promo-mediumlarge

Olaylar 2014 yılında geçiyor. 28 yaşındaki hacker Fidel Salinas, Hidalgo County isimli internet sitesine düzenlediği saldırıda, binlerce kişinin şifresini ele geçirerek sitede sayısız spam mesaj yayınlamıştı. Salinas’ın siteye saldırısı sırasında son derece yavaşlayan sitede yönetici panelleri kullanım dışı kalmış ve haliyle site müşterilerinden olmuştu. Mahkeme, Salinas’ın 100 bin dolar tazminat ödemesine ve ayrıca işlediğine hükmettiği 44 farklı dijital suç için 10’ar yıldan 440 yıl hapis cezası almasına karar verdi.


 

Lori Drew

 

 

Lori drew

ABD’li bir anne kendisi. 2008 yılında MySpace üzerinden “Josh Evans” takma adıyla genç bir çocukmuşçasına taciz mesajları yayınlayan Drew’un bu etkinliğine üç kişi de ortak olmuş. FBI’ın bir yıllık araştırması sonucu, bu mesajlar yüzünden bir genç kızın intihar ettiği ve bu kızın Drew’ın kızının sınıf arkadaşı olduğu da anlaşılmış. Drew ve ortakları, herhangi bir bilgisayara sızmadıkları, sadece MySpace’in kullanım sözleşmelerine uymadıkları gerekçesiyle mahkemede beraat etti. Nitekim hukukun sibertaciz konusunda cezai bir yaptırımı henüz bulunmuyor.

 

David Nosal

 

 

Şirketlere yönetici bulan Korn/Ferry International isimli şirkette yöneticilik yapan David Nosal, 2004 yılında şirketten ayrılır ve olaylar gelişir. Arkadaşlarını eski şirketine ait ticari ve hassas bilgileri kendisine iletmeye teşvik ettiği söylenen Nosal, rakip firmasında bu bilgileri değerlendiriyor. Olaylar 2012 itibariyle mahkemeye yansıyor ve Nosal 2013’te hüküm giyiyor. 1 yıl 1 gün hapis cezası alacağı öne sürülen Nosal’ın davası hâlâ devam ediyor.

 

Sergey Aleynikov

 

 

Sergey Aleynikov

Yatırım bankacılık şirketi Goldman Sachs’ta programcı olarak çalışan Sergey Aleynikov, şirkette büyük ölçekli verileri analiz etmede kullanılan ve ‘kıyamet makinesi’ adıyla da bilinen programın kodlarını Almanya’daki bir bilgisayar sunucusuna yüklüyor. Bu işleri tabii ki şirketteki son işgünü olan 5 Haziran 2009 tarihinde yapıyor. İlk yargılamasında 8 yıl hapis cezası verilen ve beraat eden Aleynikov, 6 ay sonra Manhattan’daki bir eyalet mahkemesinin talebiyle tekrar tutuklandı. Bu kez 35 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Aleynikov’a yöneltilen suçlamalar arasında “gizli bilimsel materyallerin yasadışı kullanımı” ve “bilgisayarda üretilen materyallerin yasadışı biçimde çoğaltılması” da bulunuyordu.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)