adscode
adscode

Girişimci kadınlar ödüllendirildi

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve TBV işbirliğiyle, ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik kapasitelerini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında…

Girişimci kadınlar ödüllendirildi
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle, ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik kapasitelerini artırmak amacıyla hayata geçirilen "Girişimcilikte Önce Kadın Projesi" kapsamında başarılı kadınlar ödüllendirildi. Projenin birinci yılında girişimcilik ve teknoloji alanlarında eğitim alarak el emeğini kazanca dönüştüren başarılı kadınların işlerini büyütmesi için sermaye sağlanması amacıyla düzenlenen "Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması"nın ödül töreni gerçekleştirildi. Wyndham Grand İstanbul Otel'de düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hilmi Çolakoğlu, proje ortakları TBV ile Türkiye Vodafone Vakfı'na teşekkür ederek, bu süreçte sağladıkları başarıyı 2016-2017 yıllarında arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen yıl 10 bin kadına eriştiklerini anlatan Çolakoğlu, 2016'da 100 bin, 2017'de bir milyon kadına ulaşmayı hedeflediklerini aktardı. Bakanlık olarak bunun için ellerinden geleni gerçekleştireceklerini dile getiren Çolakoğlu, 81 ile ve sonrasında yurt dışındaki kadınlara ulaşmak istediklerini ifade etti.

Çolakoğlu, "Bakanlık olarak her iki kuruluşumuzla ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla, Avrupa Birliği Projeleri'nde ve ulusal bütçeli projelerde işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle bu günlerde başvuruları alınan Erasmus Projeleri'nde ki Türkiye buraya 1 milyar Avro'ya yakın öz kaynaklarından bütçeye para koymakta ve biz bunun üçte birini alabiliyoruz. Tamamını alabilmek için çok sayıda proje üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda ben ve bürokrat arkadaşlarım, genel müdürlerimiz, her türlü işbirliğine hazır vaziyetteyiz" diye konuştu.

- Gönç: "Kadınlarımızın üretkenlik becerilerini değerlendirmeliyiz"

TBV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç, 1995'te kurdukları vakfın Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi ve bilişim sektörünün gelişmesi için kurulduğunu belirterek, öncelikli hedeflerinin "bilgi toplumuna giden süreci hızlandırmak" olduğunu söyledi. Bu hedef için gerçekleştirdikleri projelerden bahseden Gönç, "Girişimcilikte Önce Kadın" projesinin de bunlardan birisi olduğunu söyledi. Gönç, "Arzu etti̇ği̇mi̇z sosyal ve refah düzeyi̇ne ulaşmak i̇sti̇yorsak kadınlarımızın üretkenli̇k beceri̇leri̇ni̇ i̇yi̇ değerlendi̇rmemi̇z gereki̇yor. Proje kapsamında eğitim içeriklerinin hazırlanmasına katkı sağladık. Proje ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Tüm danışman öğretmenlere ve kadın kursiyerlerimize şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu. 

- Süel: "Kadın girişimciliği öncelikli sosyal sorumluluğumuz"

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, işsizlik ve istihdamın tüm dünyada önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, Dünya Bankası'nın tahminlerine göre yaklaşık 2 milyar kişinin çalışma çağında olmasına rağmen iş gücü piyasasına katılamadığını söyledi. Bununla birlikte, mevcut istihdam oranlarının korunabilmesi için 2027 yılına kadar 600 milyon yeni işe ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Süel, Vodafone olarak, istihdam sorununun girişimcilikle çözülebileceğine inandıklarını bildirdi. Süel, her 100 erkeğe 31 kadın girişimcinin düştüğü Türkiye'de kadın girişimciliğinin ve kadının ekonomiye katılımının teşvik edilmesinin açık ve net bir ihtiyaç olarak önlerinde durduğunu vurguladı. "Dolayısıyla, kadın girişimciliğinin desteklenmesini öncelikli kurumsal sosyal sorumluluklarımız arasında görüyor ve kadınlarımızın girişimcilik fırsatlarından eşit faydalanması için mobil iletişim teknolojilerinin gücünü kullanarak çeşitli projeler yürütüyoruz" diyen Süel, şu ifadeleri kullandı:

"Bu projelerimizin sonuncusu, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle başlattığımız Girişimcilikte Önce Kadın Projesi oldu. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin kadına ulaştığımız bu proje kapsamında kadınlar arasında girişimcilik kültürünün yaygınlaşması hedefiyle Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nı düzenledik. Bugün bu yarışmamızda dereceye giren 5 başarılı kadın girişimcimizi ödüllendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kadınlarımız, azimli ve özverili çalışmaları ile kendi başarı hikâyelerini yazarak tüm Türkiye’ye örnek oldular. Türkiye Vodafone Vakfı adına kendilerini tebrik ediyor, ödül alan kursiyerlerimizin girişimci kadınlarımız için bir motivasyon kaynağı olmasını diliyorum."

10 ilde 10 bin kadına ulaşıldı 

Kadınların ekonomik hayata katılımlarını ve girişimcilik kapasitelerini artırma hedefiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi ile 10 ilde 100 danışman öğretmenle 10 bin kadına halk eğitim merkezlerinde bilgi iletişim teknolojileri ve girişimcilik üzerine eğitimler verildi. Eğitim alan kadınlar, kendileri için özel olarak oluşturulan oncekadin.gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak el emeklerini kazanca dönüştürebiliyor. Bugüne kadar 13 bin ürün dijital mağaza üzerinden satışa sunuldu. Tüm kursiyerlerin katılım sertifikası aldığı projede ayrıca, 300 kadının da KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden yararlanması hedefleniyor. 

Kadın girişimcilere örnek oldular

Proje çerçevesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve kendileri için özel olarak oluşturulan oncekadin.gov.tr adresindeki dijital mağaza üzerinden ürünlerini satışa sunarak en yüksek ticari performansı sergileyen kadınlar "Girişimcilikte Önce Kadın" ödüllerine hak kazandı.

Eskişehir'den şiş örgüsü ve takı üzerine üretim yapan Sebahat Oral'ın birincilik ödülünü aldığı yarışma kapsamında Samsun'dan giyim ve moda üzerine çalışan Asuman Kanca ikinci, İstanbul'dan nakış, örgü, bebek ürünleri ve keçe işleri yapan Nazik Kocaoğlu üçüncü oldu. Samsun'dan Neslihan Kayhan ve İstanbul'dan Rabia Özdemir Tokat ise Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. 

Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması değerlendirmesine, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Samsun, Bursa, Diyarbakır, Elazığ ve Giresun’da Girişimcilikte Önce Kadın Projesi kapsamında belirlenen halk eğitim merkezlerinde Nisan-Aralık 2015 tarihleri arasında eğitim alan kadın kursiyerler katıldı.

Eğitim alan tüm kadınların kendi üretimleri olan el yapımı ürünlerle katıldığı ve projenin internet sitesi aracılığıyla satış yaptığı yarışmaya başvurular, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Başvurularda, katılımcıların proje öncesindeki durumları, projeyle yaşanan değişim ve proje sonrasına yönelik beklentileri dikkate alınırken, projenin internet sitesine girilen ürün adedi, satış adedi ve toplam satış tutarı da değerlendirmede kriter olarak kullanıldı. Yarışmada ödül olarak birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin 500, üçüncüye 5 bin lira verildi. Jüri Özel Ödülü alan 2 kişi ise 2'şer bin lira almaya hak kazandı. En başarılı 6 danışman öğretmene de tablet bilgisayar hediye edildi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)