adscode
adscode

Köy Enstitüleri'nden Sonra Uygulamaya Dayalı Öğretmen Eğitimi

Köy Enstitülerinden sonra en yüksek oranda uygulama içeren öğretmen eğitimi

Köy Enstitüleri'nden Sonra Uygulamaya Dayalı Öğretmen Eğitimi
Üniversite


13.01.2014
Türkiye'nin ilk “öğrenme” odaklı üniversitesi olan TED Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde verdiği bilgi çağına uygun eğitim anlayışıyla fark yaratıyor. Cumhuriyet tarihinde Köy Enstitülerinden sonra Türkiye’nin en fazla uygulama içeren öğretmen eğitimini sunan okul, tüm öğrencilere en az yüzde 50’den başlamak üzere burs imkânıyla en yüksek oranda burs veren üniversite olmanın da gururunu yaşıyor. İlk yıldan itibaren öğrencilere teori ve pratiğin eşzamanlı ve eşit ağırlıkta yürütüldüğü bir eğitim veren TEDÜ Eğitim Fakültesi’nin öğrencileri eğitimlerinin sonunda deneyimli mezunlar olarak mesleğe bir adım önde başlıyorlar.
                                                                
Ülkelerin bugün verdiği eğitimin kalitesi, yarın ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik ve insani açılardan geleceği noktayı belirliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından hazırlanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçlarına göre ülkelerin sıralamasında Türkiye'nin sonlarda yer alması bir uyarı niteliği taşıyor.
 
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri eğitime verdikleri önem ile değerlendiriliyor
Eğitimin kalitesini oluşturan öğeler içinde de bu mesleği icra eden kişilerin nitelikleri en önemli faktörler olarak biliniyor. Yeni öğretim modellerinde öğretmenlerin yol gösteren, öğrenmeyi öğreten rollerinin ön planda olması gerekiyor. Bu anlayışla üç yıl önce temelleri atılıp, YÖK’ten onay alan TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi, dünyada ve Türkiye’de yapılmış araştırmaları göz önüne alarak yapılandırıldı; 21. yüzyılın öğretme ve öğrenme yaklaşımları ile öğrenci özellikleri temel alınarak geliştirildi.
 
Öğretmenlik programlarına öğrenci alan ilk fakülte
Öğrenci yerleştirmesini bölümlere değil, fakültelere yapan TED Üniversitesi’nde Eğitim Fakültesi, Türkiye’de öğretmenlik programlarına öğrenci alan ilk fakülte olma özelliğini taşıyor. Öğrencilerin ilk yılda temel bilimlerin kavram ve yaklaşımları ile tanışmaları için bütün öğretmenlik alanlarında matematik, doğa bilimleri, sosyal bilimler, insani bilimler ve sanat dersleri ortak olarak veriliyor. İkinci yarıyılın sonunda ise öğrenciler “Okul Öncesi Öğretmenliği”, “Sınıf Öğretmenliği” veya “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” programlarından birini seçerek öğretmenlik alanını belirliyor.
 
Mesleği tanıyarak meslek tercihi sağlayan yapı
Üniversite tercih döneminde pek çok öğrenci, öğretmenlik programlarının içeriğini, çalışma koşullarını, bireysel gerekliliklerini ve kariyer olanaklarını bilmeden tercih yapıyor. Bu durum eğitim fakültesi programları ve uygulamaları ne olursa olsun nitelikli öğretmen yetiştirmenin önünde beliren büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
 
TEDÜ Eğitim Fakültesi bu nedenle üniversite tercihlerinde programlara değil fakülteye öğrenci alıyor ve öğrencilerin program tercihlerini hazırlık okulunun tamamlanmasının ardından 1 yıl sonra yapmasına olanak tanıyor.
 
Ortak fakülte programında 1 tam yıl geçiren öğrenciler uygulamaya dayalı fakülte derslerinde programların çalışma alanları, içerikleri ve kariyer olanaklarını saha çalışmaları ile öğrenme fırsatı buluyorlar. Ardından kendilerine en uygun öğretmenlik programına hiçbir önkoşul olmaksızın kayıt yaptırabiliyorlar. Saha ziyaretleri ve uzman görüşmeleri ile zenginleştirilen ders içerikleri öğrencilerin eğitim sektörünü birinci elden tanımalarını sağladığı gibi kişisel özellikleri ile örtüşen en uygun programı seçmelerine yardımcı oluyor.
 
Cumhuriyet tarihinin en ciddi uygulama ağırlıklı öğretmen yetiştirme programları
TEDÜ Eğitim Fakültesi Cumhuriyet tarihinde Köy Enstitülerinden sonra en yüksek oranda uygulama içeren programlar ile öğretmen yetiştiriyor. Programlar bazında yüzde 40-50 arasında uygulama içeren öğretmenlik programlarındaki öğretmen adayları, gerek salt uygulamaya dayalı dersler gerekse uygulama ve teorik içeriğin bir arada yürütüldüğü derslerde alan bilgisi, pedagoji ve pedagojik alan bilgisi kazanımlarını teorik ve uygulama pratiklerini harmanlayarak öğreniyorlar. Laboratuvar, sınıf içi ve kurum uygulamaları ile zengin her teorik bilgi pratikte de tecrübe ediliyor.
 
Uygulamaya dayalı, proje ve araştırma tabanlı eğitim
TEDÜ Eğitim Fakültesi’nde, güncel eğitim araştırmaları takip edilerek doğru sorulara etkili çözümler üretebilen, kuram ve uygulamayı bütünleştiren programlar yürütülüyor. Programlara devam eden öğretmen adaylarının kaliteli öğretmenler olarak yetiştirilmesi, sadece kuramsal dersler verilmesi yerine, uygulama ağırlıklı, öğretmen adaylarının öğretme ve öğrenme süreçlerine etkili bir biçimde katıldıkları çalışmalar sayesinde oluyor. Bununla birlikte öğretmen adaylarından öğrenimleri süresince gözlemler gerçekleştirmeleri, projeler ve araştırmalar yürütmeleri, seminerlere katılmaları, disiplinlerarası çalışmalar yapmaları ve bir dizi ders dışı etkinlikleri gerçekleştirmeleri de bekleniyor. Öğretmen adaylarının mesleğini, okulu, öğrenciyi tanımaları, dolayısıyla da uygulama yeterliliği kazanmaları için her yıl giderek artan uygulama sorumlulukları veriliyor. Uygulama eğitimleri, TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagoji Laboratuvarlarında, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında, TED Vakfı’nın Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış okullarında Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri ile uygulama koordinatörü denetiminde ve mentör öğretmenler işbirliği ile gerçekleştiriliyor.
 
Üst düzey İngilizce eğitimi ve yurtiçi ve yurtdışı fonlarla desteklenen öğretmen gelişimi projeleri
Öğrencilerinin üst düzey bir İngilizce yeterliği ile mezun olmalarını da hedefleyen TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yurtiçi ve yurtdışı fonlarla desteklenen öğretmen mesleki gelişimi ve yaşam boyu öğrenme projelerine de ağırlık veriliyor. Fakültede 2013 yılında, AB tarafından da desteklenen FP7 projesi ve TÜBİTAK projeleri başlatıldı.
 
Programlar ve süreçler kurgulanırken yaşam boyu öğrenme, ulusal ve uluslararası yeterlilikler,  bireysel farklılıklar,  disiplinlerarası çalışmalar,  zengin öğrenme ortamları, özgün ve performansa dayalı değerlendirme, toplumsal sorumluluk ve işbirliği, bağlantılılık ve dijital standartlar esas alınıyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)